Stressen i föräldrars livspussel

Jämställdhet

Blogg

2020-02-07

En ny rapport från TCO visar hur tjänstemännen som har barn får ihop sina livspussel. Vi passade även på att presentera den på Forum Jämställdhet som pågick i Jönköping.

rapporten redovisar vi siffror från två Novus-undersökningar som bekräftar bilden att stressen är utbredd bland föräldrar och att kvinnorna oftare än männen anpassar sitt arbetsliv till föräldraskap och familjeliv så att livspusslet ska gå ihop.

Fem av tio känner sig stressade minst en gång i veckan och upplever att de inte har tillräckligt med tid för att hinna med arbete och föräldraskap. En av sex känner sig stressade av den anledningen i stort sett varje dag. Både kvinnor och män som är föräldrar och har små barn känner sig stressade och har svårt att få tiden att räcka till, men fler kvinnor än män känner sig stressade så ofta som en gång i veckan eller oftare. 55 procent av kvinnorna gör det, jämfört med 43 procent av männen. Och den som har flera barn har oftare svårt att få tiden att räcka till än föräldrar med ett barn.

Diagram

Kvinnor arbetar ju mer deltid män, det vet vi från officiell statistik (AKU, SCB) och vi vet att det vanligaste skälet för deltidsarbetet bland tjänstemannakvinnor är vård av barn. Av resultaten från Novus-undersökningarna framgår det att nära hälften av kvinnorna som arbetar i ett tjänstemannayrke i offentlig sektor har gått ner i arbetstid för att lättare kombinera föräldraskap och arbete. I privat sektor har fyra av tio kvinnor gått ner i arbetstid. Män med barn går också ner i arbetstid för att lättare kombinera arbete och föräldraskap.

Extra problematiskt är att en av tre tjänstemän inte får sin arbetsbörda minskad när de går ner i tid för att hinna med arbete och barn. Här ser vi inga signifikanta skillnader mellan kvinnor och män, men eftersom det är fler kvinnor som går ner i tid, är det fler kvinnor som drabbas av den här extra stressen att gå ner i arbetstid (och lön!) för att få tiden att räcka till, men ändå behöver utföra samma mängd arbete. Det är dessutom många – nära hälften – som svarar att de bara får din arbetsbörda delvis anpassad när de gått ner i tid av föräldrarelaterade skäl.

Resultaten från Novus-undersökningarna pekar också på att kvinnor oftare än män väger in föräldraskapet när de väljer arbete och överväger att byta. Drygt en tredjedel av tjänstemannakvinnorna i offentlig sektor svarar att de valt sitt nuvarande arbete för att det går bra att kombinera med föräldraskap och var femte man i offentlig sektor svara så. Men det arbetar ju en större andel kvinnor än män i offentlig sektor så skillnaderna är större om man räknar upp resultaten till hur många individer andelarna motsvarar på nationell nivå.

De här könsskillnaderna påverkar den ekonomiska jämställdheten. Forskningen visar att kvinnors löne- och karriärutveckling påverkas negativt efter att de blivit föräldrar, medan inte samma sak gäller för män som blir föräldrar.

Både kvinnors längre föräldraledigheter och mer utbredda deltidsarbete spelar in här, men det gör även andra anpassningar som kvinnor oftare gör, som att väga in föräldraskapet när de väljer arbete.

Mer behöver göras för att komma till rätta med det här och minska de inkomstskillnader mellan kvinnor och män som uppstår efter att barnen kommer. Många tjänstemän skattar sin arbetsplats som föräldravänlig i hög grad - vi redovisar siffror kring det i rapporten - men visst finns det mer att göra för att skapa föräldravänliga arbetsplatser. Arbetsgivarna borde göra mer, till exempel borde ingen behöva vara med om att deras arbetsbörda inte anpassas när de minskar sin arbetstid. Fackförbunden driver på i arbetet för föräldravänliga arbetsplatser och det var inspirerande att höra från flera fackliga företrädare på Forum Jämställdhet att ökad jämställdhet är en prioriterad fråga i årets avtalsrörelse. Unionens Ordförande Martin Linder berättade om deras avtalskrav att det ska finnas handlingsplaner för föräldralediga som kommer tillbaka i arbete.

Det behövs också politiska reformer som underlättar för alla föräldrar att få ihop livspusslet med arbete och föräldraskap under barnens uppväxt. Här är den aviserade reformen familjevecka ett steg i rätt riktning, men bättre vore att reformera föräldraförsäkringen och införa det vi i TCO kallar föräldratidsdagar. Lediga dagar med inkomstrelaterad ersättning borde utgå per barn och inte per familj eller förälder som i familjeveckan. Det vore mer rättvist ur ett barnperspektiv och svarar bättre mot de behov som finns. Livspusslet är svårare att få ihop för den som har fler barn än ett, vilket svaren i vår Novus-undersökning bekräftar.

Bild på Åsa  Forsell

Utredare: jämställdhet

Åsa Forsell