Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
Nu när sjukfrånvaron stiger och alla vet att tidiga och förebyggande insatser på arbetsplatsen är centrala borde inga arbetsgivare tillåtas ducka för det ansvar för rehabilitering och arbetsanpassning som de har enligt arbetsmiljölagen. Men som regelverket är konstruerat idag kan arbetsgivare, såväl offentliga som privata, strunta i rehabiliteringsansvaret utan några som helst påföljder. Jag tror inte att det finns någon oenighet kring att alla ska följa lagen. Men i det här fallet finns det olika syn på hur man ska göra för att uppnå det.
TCO anser att man bör använda ekonomiska incitament för att få alla arbetsgivare att ta ansvar för rehabilitering och arbetsanpassning, vilket vi har framfört åtskilliga gånger. Det som behövs är incitament som får fler, eller helst alla, arbetsgivare att göra rätt för sig. Det är inte fråga om att föra över kostnader för sjukfrånvaron från staten till arbetsgivarna (och i förlängningen även till arbetstagarna då ökade kostnader för arbetsgivarna i förlängningen ger minskat löneutrymme för arbetstagarna, allt annat lika). Utan det vi från TCOs sida efterfrågar är ett system som ger arbetsgivarna tydligare incitament att göra vad de kan för hälsosamt arbetsliv. TCO har framfört förslag om att antingen införa sanktionsavgifter för arbetsgivare som inte gör vad som åligger dem (enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om rehabilitering och arbetsanpassning), alternativt att arbetsgivare ska få kostnadsansvar för en del av anställdas sjukpenning om ett sjukfall blir långvarigt och arbetsgivaren inte har medverkat för att ge den sjukskrivna stöd att komma tillbaka i arbete.
På ett seminarium i Almedalen häromdagen där både socialförsäkringsministern och arbetsmarknadsministern medverkade för att prata om jämställd arbetsmiljö, avfärdade ministrarna sådana ekonomiska incitament för arbetsgivarna som innebär att en person med sjukfrånvaro och ohälsa medför kostnader för arbetsgivaren och att dessa kostnader är knutna till individen. Detta med motivet att arbetsgivare i sådant fall kan komma att välja bort personer med sjukfrånvaro i bagaget eller som bedöms ha risk för ohälsa och sjukfrånvaro. Det är ett argument med goda intentioner och vi vill inte heller att det ska bli svårare för personer med ohälsoproblematik att få jobb eller sämre förutsättningar att klara omställningen i arbetslivet. Tvärt om. Men ekonomiska incitament i den formen som TCO förespråkar ger inte ökade kostnader för arbetsgivare som tar ansvar för rehabilitering och arbetsanpassning. Kostnader faller enbart ut om arbetsgivare missköter eller struntar i sitt ansvar. I vissa fall är det rätt att inte vidta några åtgärder för att ge stöd till frånvarande att komma tillbaka i arbete och i de fallen ska arbetsgivaren inte drabbas av kostnader om sjukfallet blir långvarigt.
Socialförsäkringsministern talade sig däremot varm för att ge arbetsgivare belöningar eller morötter om de "är framåtlutade" och förbättrar omställningsstödet vid ohälsa, eller som Arbetsmiljöverket sammanfattar "Strandhäll talade också om kreativa lösningar och efterfrågade positiva incitament för företag att bedriva ett bra arbetsmiljöarbete." Det är dags nu att regeringen visar korten! Förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter sätter fart igen efter sommaren och omställningsavtal som också omfattar omställningsbehov på grund av ohälsa finns i alla fall med på önskelistan från arbetstagarhåll. Detta är också ett önskemål från de största trygghetsorganisationerna (se TCO-rapporten Omställningsavtal - Det extra stödet mellan jobb).
I TCO-rapporten 35 förslag för en bättre sjukförsäkring föreslår vi att "Staten bör aktivt stödja framväxten av trygga omställningsavtal som även kan hantera omställningsbehov på grund av ohälsa. Ett sätt skulle kunna vara att genomföra en avgiftsväxling där arbetsgivare som träffar sådana omställningsstöd får en sänkning av arbetsgivaravgiften." Men det finns såklart andra möjliga sätt att stimulera sådana avtal eller andra avtal kring till exempel rehabilitering och företagshälsovård. När lägger regeringen korten på bordet och talar om vilka morötter de erbjuder? Det är dags nu om morötterna ska få någon effekt vid förhandlingsborden.
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Försäkringsbolaget Folksam består av de två ömsesidiga bolagen Folksam Sak och Folksam Liv samt ett antal dotterbolag. På torsdagen valdes TCO:s ordförande Therese Svanström till ny ledamot i styrelsen för Folksam Sak.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.