Förbättra familjeveckan med föräldratidsdagar à la TCO

Jämställdhet

Blogg

2019-03-08

Nya siffror för TCO:s jämställdhetsindex visar att utvecklingen fortsätter att gå åt rätt håll. Men det går för långsamt. Det behövs förändringar i föräldraförsäkringen för att snabba på takten och skapa förutsättningar för ekonomisk jämställdhet. Familjeveckan kan gynna jämställt föräldraskap och underlätta livspusslet, men med TCO:s förslag om föräldratidsdagar kan man nå längre.

I veckan publicerade vi nya siffror för TCOs jämställdhetsindex som visar att kvinnor förra året tog 69,7 procent av dagarna med föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning vid vård av barn. Och att männen alltså tog ut 30 procent. Utvecklingstakten har gått lite snabbare de senaste fem åren än åren innan, men vi behöver fortfarande vänta till 2040 på jämställd fördelning om det fortsätter i den här, lite snabbare, takten.

Dagens sneda fördelning av föräldraansvaret leder till att kvinnor som får barn är borta långa perioder från arbetet, arbetar mer deltid, får sämre karriär- och löneutveckling, är mer sjukfrånvarande och i slutändan även får sämre pensioner än männen. Att föräldrar delar lika är en förutsättning för att vi ska närma oss jämställdhet på arbetsmarknaden och minska inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män. Men vi behöver inte vänta lika länge om vi genomför förändringar i föräldraförsäkringen. Därför var det väldigt glädjande att höra jämställdhetsminister Åsa Lindhagen säga (både i Aktuellt-studion och på seminarium hos SNS) att reformering av föräldraförsäkringen och att få män att ta större del av föräldraledigheten och föräldraansvaret ligger högt upp bland hennes prioriterade frågor.

TCO vill se en tredelning av föräldraförsäkringen, men det saknas tillräckligt stöd i riksdagen för det. Och så länge det saknas stöd för större förändringar behövs andra förslag som också leder till att föräldrar delar mer lika på föräldraledighet och föräldraansvar. TCO föreslår jämställdhetspeng, nudging och föräldratidsdagar. Här kan du läsa mer om förslagen.

Familjeveckan som, enligt januariöverenskommelsen, ska införas under mandatperioden är inspirerad av TCO:s förslag om föräldratidsdagar och kommer att förenkla för föräldrar att få ihop livspusslet och kombinera föräldraskap och arbete under barnens uppväxt. Det är bra! Men med vårt förslag om föräldratidsdagar kommer man ett steg längre i att öka jämställdheten och minska stressen bland föräldrarna, så vi hoppas att regeringen tittar närmare på konstruktionen av föräldratidsdagarna inför sjösättandet av familjeveckan.  

Idag finns det stora skillnader mellan olika föräldrar, där vissa har möjlighet att använda föräldraförsäkringen till att få mer tid med barnen under uppväxten medan andra inte har den möjligheten. Delvis beror det här på att flexibiliteten är så stor i föräldraförsäkringen att det blir svårt att välja ”rätt” -  inte alla inser när barnet är litet att de behöver spara föräldrapenningdagar för att de kommer att behöva dem när barnet är äldre. Delvis beror det på att vissa av ekonomiska skäl inte har möjlighet att sprida ut dagarna så att de kan spara en del av dem till dess barnet är äldre. 

Det är helt rätt att familjevecka-dagarna är individuella för vårdnadshavarna, då det gynnar jämställt föräldraskap. Förhoppningsvis kan de föra med sig att vi tar små steg mot att förändra normen att det är kvinnor som anpassar arbetslivet efter familjelivet och oftare vabbar och arbetar deltid under småbarnsåren, medan män snarare gör det omvända och anpassar familjelivet efter arbetslivet. I vårt förslag föreslår vi att föräldratidsdagarna inte ska kunna överföras mellan vårdnadshavare, men att de däremot ska kunna överlåtas till annan vuxen i barnets närhet (till exempel i ombildade familjer).

Det är också bra att föräldrar till barn som endast har en vårdnadshavare får dubbelt så många familjevecka-dagar som föräldrar till barn som har två vårdnadshavare, precis som i vårt förslag om föräldratidsdagar. Annars skulle ju barn med en vårdnadshavare få mindre tid med föräldern än barn med två vårdnadshavare. Problemet med familjeveckan är att det här endast gäller när man jämför barn till vårdnadshavare som inte har fler barn än ett. Det blir fler familjevecka-dagar per barn för de barn som inte har några syskon än för barn som har syskon, vilket inte är rättvist sett från ett barnperspektiv. Det förefaller inte heller svara mot skillnader i vårdnadshavares behov av hjälp att få ihop livspusslet. En ensamstående fyrbarns-mamma har svårare att få tiden att räcka till för (heltids)arbete och föräldraskap än ett föräldrapar med ett barn, vilka alltså får lika många familjevecka-dagar. En ensamstående förälder med delad vårdnad, men som ändå tar merparten eller hela ansvaret för barnen får dessutom hälften så många familjevecka-dagar som kärnfamiljen med ett barn.

Det finns en risk att införandet av familjevecka ger ett nytt regelverk som inte hänger ihop på ett tydligt och enkelt sätt med de regler som styr föräldraledighet, föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning (vård av barn) och att det i sådant fall försvårar för föräldrar att överblicka och förstå regelverken och göra välinformerade val. I TCO:s förslag byts de 90 lägstanivådagarna mot 90 föräldratidsdagar att ta ut tio om året när barnet är 3-12 år, samtidigt som de vanliga föräldrapenningdagarna ska tas ut före barnets treårsdag. Det skapar tydlighet kring att de flesta dagarna ska tas ut när barnet är litet och att det finns möjlighet att ta ut tio dagar per barn och år under barnets uppväxt. Samtidigt innebär det att de öronmärkta månaderna inte kan sparas och tas ut efter att barnet fyllt tre år, vilket ökar sannolikheten att föräldrarna delar mer lika på heltidsföräldraledigheten innan barnet börjar förskolan. 

Svenskt Näringsliv har kritiserat familjeveckan för att vara en dyr reform genom att fler frånvarodagar från arbetet skapar produktionsbortfall. Den kritiken torde inte gälla på samma sätt för vårt förslag om föräldratidsdagar eftersom föräldratidsdagarna inte är "nya" dagar, utan ersätter lägstanivådagarna i föräldraförsäkringen.

Medskick till regeringen och de som arbetar med införandet av familjevecka - Kolla närmare på TCO:s förslag om föräldratidsdagar inför sjösättningen av familjevecka. Och gör det helst i samband med reformering av föräldraförsäkringen, där även TCO:s förslag om jämställdhetspeng och nudging kan komma till användning.

Bild på Åsa  Forsell

Utredare: jämställdhet

Åsa Forsell