Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
Regeringen har aviserat att den bortre tidsgränsen ska avskaffas 1 februari 2016. Förslaget har remissbehandlats och finns med i kommande budgetproposition. Det finns både fördelar och nackdelar med den bortre tidsgränsen och det går således bra att hitta politiska argument både för att avskaffa tidsgränsen och för att ha den kvar, vilket jag har skrivit om tidigare. Båda sidors argument är goda och berättigade på sitt sätt och fanns att läsa på Aftonbladets debattsidor i förra veckan - om än i hårdare tonläge. Moderaternas Johan Forssell skriver att fasta tidsgränser är en viktig del i arbetet med att hjälpa människor tillbaka från passiv sjukskrivning. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll svarar att utförsäkring och ekonomisk stress inte hjälper någon att återfå arbetsförmågan.
TCOs ståndpunkt är att det är bra att utförsäkringarna från sjukförsäkringen upphör även om TCO i första hand förordar ett annat tillvägagångssätt* än att avskaffa den bortre tidsgränsen. Det är viktigt att fokus på omställning och återgång i arbete kan bibehållas i försäkringen och TCO höjer varningsflagg för att ett slopande av bortre parentesen - utan ytterligare åtgärder - riskerar att driva på den redan ökande sjukfrånvaron. Sådana här varningar lägger också flera myndigheter fram i sina remissvar till regeringen. Vilka ytterligare åtgärder som lyfts fram skiljer sig dock något mellan myndigheterna.
IFAU lyfter fram att det är viktigt att det även fortsättningsvis finns tydliga kontrollstationer i sjukförsäkringen då detta ökar de inblandade aktörernas incitament att vidta åtgärder som kan underlätta för sjukskrivna personer att återgå i arbete.
Arbetsförmedlingen ser behov av mer resurser för att myndigheten ska kunna arbeta både med tidiga och långa sjukfall på ett adekvat sätt. Risken är annars att sjukfallslängderna kommer att öka och långa sjukfall kommer att dominera rehabiliteringssamverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.
Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) anser att bortre tidsgränsen kan tas bort under förutsättning att Försäkringskassans tillämpning skärps (att FK upprätthåller tidsgränserna vid dag 90, 180 och 365 i sjukfallet och prövar arbetsförmågan i enlighet med regelverket) samt att fler åtgärder behövs för ökad återgång i arbete. ISFs förslag är att arbetslivsintroduktion kan vara kvar men med bibehållen ersättning från sjukförsäkringen.
Mest tveksamhet uttrycks nog av Försäkringskassan som anser att tidsgränser inklusive den bortre tidsgränsen är väsentliga komponenter i en väl fungerande sjukförsäkring och i ambitionen att sjukfrånvaron ska ligga på en stabil och låg nivå. Samtidig ser Försäkringskassan skäl att se över tidsgränsen för att klargöra dess syfte och vilka effekter som ska uppnås samt utifrån det anpassa dess utformning och innehållet i de insatser som den försäkrade erbjuds.
Jag gillar IFAUs tydliga skrivningar kring att bortre tidsgränsens vara eller icke vara är en politisk fråga där vinsterna av förslaget behöver vägas mot kostnaderna och där kostnaderna beror på faktorer som går att påverka. IFAU skriver att "frågan om borttagandet av tidsgränsen i sjukförsäkringen ytterst måste grunda sig i en politisk bedömning, där välfärdsvinsterna av ett förstärkt försäkringsskydd för sjukskrivna individer behöver antas vara tillräckligt stora för att uppväga den kostnadsökning som kan tänkas följa med denna reform. "
Man kan konstatera att det finns en samlad oro att avskaffandet av bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen kommer att öka sjukfrånvaron. Men jag skulle inte uttrycka mig som Johan Forssell som skriver att regeringen väljer att "gå emot sina experter" när de avskaffar bortre tidsgränsen. Antingen gör regeringen en annan bedömning av välfärdsvinstens storlek eller så räknar de hem goda effekter av det kraftfulla åtgärdspaket som Annika Strandhäll skriver att de snart kommer att presentera. Förhoppningsvis ett paket med inslag av TCOs inspel till ministern.
_______________________________________________
*TCOs förslag till lösning på utförsäkringsproblematiken går ut på att sjukförsäkringen ska ge ökad trygghet för långvarigt sjuka och samtidigt behålla försäkringens fokus på rehabilitering, omställning (där det behövs) och återgång i arbete genom att:
– Förlänga den maximala tiden med sjukpenning med ett år.
– Införa ett nytt steg i rehabiliteringskedjan så att arbetsförmågan prövas mot arbeten där den försäkrades kompetens kan tas till vara innan den prövas mot hela arbetsmarknaden i ett senare steg.
– Införa tidsbegränsad sjukersättning för långvarigt sjuka som uppnått maximal tid med sjukpenning (långvarigt sjuka ska med andra ord inte utförsäkras från sjukförsäkringen).
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Försäkringsbolaget Folksam består av de två ömsesidiga bolagen Folksam Sak och Folksam Liv samt ett antal dotterbolag. På torsdagen valdes TCO:s ordförande Therese Svanström till ny ledamot i styrelsen för Folksam Sak.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.