Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
Just nu pågår ILO:s årliga arbetskonferens, ILC, i Genève. I de fyra trepartiska kommittéerna diskuteras hur anständiga arbetsvillkor och mänskliga rättigheter kan säkras i globala leverantörskedjor, konventionen om sysselsättningens roll i övergången från krig till fred uppdateras, ILO:s förklaring om social rättvisa utvärderas och i applikationskommittén granskas länders efterlevnad av ratificerade konventioner. Men det pågår också mycket annat viktigt arbete under konferensen. Ett återkommande inslag är den rapport som ILO:s generalsekreterare, för närvarande Guy Ryder, lägger fram till konferensen. I år fokuserar generalsekreterarens rapport på hur ILO kan bidra till genomförandet av den nya globala utvecklingsagendan, Agenda 2030, genom initiativet The End of Poverty Initiative.
Generalsekreteraren konstaterar att marginalisering, fattigdom och växande ojämlikhet och motsättningar inte är oundvikliga fenomen utan resultatet av vad vi gör, hur vi beter oss och vad vi beslutar. Från fackföreningsrörelsens sida vet vi att sysselsättning – men inte vilken sysselsättning som helst utan sysselsättning under anständiga villkor med en lön som går att leva på - är avgörande för att utrota fattigdom och bygga den hållbara och inkluderande framtid som är visionen för Agenda 2030.
Det är därför en stor framgång för fackföreningsrörelsen att ILO:s program för arbete under anständiga villkor (the Decent Work Agenda) har en framträdande plats i Agenda 2030. Decent Work-agendan institutionaliserades inom ILO när arbetskonferensen 2008 antog deklarationen om social rättvisa för en rättvis globalisering. I deklarationen slås fast att full och produktiv sysselsättning samt arbete under anständiga villkor ska placeras i centrum för ekonomisk och social politik, med följande fyra likvärdiga, strategiska mål som utgångspunkt:
- sysselsättningsfrämjande åtgärder,
- socialt skydd, inklusive skydd för arbetstagare,
- främjande av social dialog och trepartism, samt
- respekt för och främjande av mänskliga rättigheter i arbetslivet.
Främjande av jämställdhet mellan kvinnor och män samt icke-diskriminering ska dessutom genomsyra de fyra strategiska målen.
Decent Work-agendan återfinns framförallt i Agenda 2030:s mål 8 om full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla. Men som bilden nedan visar återfinns Decent Work-agendan i princip i alla de 17 målen.
Flera av diskussionerna som äger rum i de olika kommittéerna under konferensen kommer att ha en direkt inverkan på möjligheten att genomföra Agenda 2030. Det gäller både den roll som ILO behöver spela och organisationens möjlighet att göra det och de åtgärder som behöver genomföras på medlemsstatsnivå. Efterlevnaden av ILO:s konventioner, som granskas i applikationskommittén, är helt avgörande för att säkerställa anständiga arbetsvillkor. Främjandet av anständigt arbete i globala leverantörskedjor skulle bidra till flera av agendans mål, inte bara mål 8 utan också inkluderande och hållbara industrier och innovationer (mål 9), minskad ojämlikhet (mål 10), en hållbar produktion och konsumtion (mål 12) och stärkta partnerskap för hållbar utveckling (mål 17).
Men helt central för framförallt målet om arbete under anständiga villkor är kommittén som utvärderar 2008 års deklaration om social rättvisa för en rättvis globalisering. Det var alltså genom den här deklarationen som ramverket för Decent Work-agendan sattes. Hur väl genomförandet av deklarationen går är avgörande för huruvida mål 8 ska nås, och det är det som ska utvärderas under årets arbetskonferens. Redan nu kan vi konstatera att det deklarationen har lyckats väl med är att skapa en internationell enighet om att sysselsättning och anständigt arbete är centrala faktorer för att minska fattigdomen i världen. Det kanske främsta uttrycket för detta är Agenda 2030. Men när det gäller att omsätta denna förståelse i politik och praktiskt handlande har deklarationen inte på långa vägar nått sin potential.
Arbetet i kommittén har dragit igång, ambitionerna från arbetstagarsidan är höga. Förhoppningsvis kommer vi nå våra mål eftersom, som ILO:s generalsekreterare uttrycker det i sin rapport, vår arbetsvärld som den ser ut idag inte klarar inte av att utrota fattigdom. Vi måste globalisera arbete under anständiga villkor.
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Försäkringsbolaget Folksam består av de två ömsesidiga bolagen Folksam Sak och Folksam Liv samt ett antal dotterbolag. På torsdagen valdes TCO:s ordförande Therese Svanström till ny ledamot i styrelsen för Folksam Sak.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.