Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
Världsfackets styrelsemöte skulle precis börja när vi nåddes av nyheten att den fackliga tunisiska centralorganisationen UGTT tillsammans med de övriga organisationerna inom den nationella dialogkvartetten tilldelats Nobels fredspris. Priset är enormt välförtjänt och en hyllning till UGTTs och deras partners mod, uthållighet och förmåga att ta ansvar. Dialogen förde samman människor från olika delar av det tunisiska samhället – fackföreningar, arbetsgivare, människorättsorganisation och jurister - för att kräva och få till stånd en, relativt sett, fredlig övergång till demokrati i Tunisien. De var drivande bakom framtagandet av den nya konstitutionen som garanterar grundläggande principer om maktdelning, oberoende rättsväsende, föreningsfrihet, rätten att organisera sig och rätten att strejka. Priset till kvartetten satte också rampljuset på den sociala dialog som fackföreningar runt om i världen är engagerade i och som ligger till grund för utveckling i många länder i världen. Glädjen och stoltheten hos fackföreningsföreträdarna på styrelsemötet var stor.
Men ett dygn senare kom de fruktansvärda rapporterna att bomber briserat i Ankara i Turkiet och dödat minst 97 människor och skadat flera hundra när de deltog i en fredlig demonstration. Demonstrationen anordnades bland annat av de fackliga centralorganisationerna DISK och KESK och terrorattacken mot demonstrationen var en attack på själva kärnan i civilsamhället i Turkiet. Bara tolv timmar tidigare hade Fatma Çetintas från centralorganisation KESK, som organiserar offentliganställda i Turkiet, talat till styrelsemötet om hoten mot demokratiska krafter i Turkiet och med nästan profetisk insikt varnat för att något fruktansvärt när som helst kunde hända. Nu fick hon utstå rapporteringar om hur hennes bröder och systrar attackerats när de gått sida vid sida med andra fredstörstande människor.
UGTT har visat att fackföreningar som får demokratiskt utrymme att agera kan uträtta stordåd. Vi vet att demokratiska och oberoende fackliga organisationer har en nyckelroll att spela för fattigdomsbekämpning, för demokratisk utveckling och för ökad respekt för de mänskliga rättigheterna – och det är därför som odemokratiska krafter arbetar så hårt för att begränsa detta utrymme.
Utvecklingen på det här området är på väg åt helt fel håll, med krympande utrymme för det civila samhället världen över. Under 2014 rapporterades om allvarliga hot mot medborgerliga fri- och rättigheter i minst 96 länder.
Att säkra utrymmen för fackliga och andra organisationer att uttrycka sina åsikter och bidra till en inkluderande och hållbar samhällsutveckling är därför en global utmaning som vi måste ta på största allvar. Vi måste kämpa för våra demokratiska rättigheter och för vår möjlighet att organisera och påverka.
Då är det som UGTT och deras partners lyckades med i Tunisien möjligt – en social dialog tvärs över samhället där människor själva får besluta om villkoren för det samhälle som de i framtiden ska leva i. Då är en varaktig fred och ett inkluderande och hållbart samhällsbygge möjligt.
Så här uttryckte Houcine Abbassi, UGTT:s ordförande och nybliven nobelprisvinnare, det när han talade till Världsfackest styrelsemöte:
- Nobelpriset till oss är ett budskap om att endast dialog kan leda oss på rätt väg. Det är ett budskap till vår region att lägga ned vapnen och sitta ned och samtala vid förhandlingsbordet. Dialog vinner alltid.
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Försäkringsbolaget Folksam består av de två ömsesidiga bolagen Folksam Sak och Folksam Liv samt ett antal dotterbolag. På torsdagen valdes TCO:s ordförande Therese Svanström till ny ledamot i styrelsen för Folksam Sak.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.