Taket i a-kassan behöver höjas permanent
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
Lagom till svenska flaggans dag fick vi besked om att förhandlingarna om nytt omställningsavtal mellan PTK och Svenskt Näringsliv har återupptagits. Vi på TCO uppfattar det som en av de mest glädjande nyheterna på länge. För det här är viktigt för hela vår arbetsmarknad och hela Sverige.
Centralt är kompetensutveckling hela livet. Det är en fråga som vi värnar om och jobbar med. Kompetensutveckling för yrkesverksamma tjänstemän, hela livet, är nödvändigt för att vi ska klara utmaningar och omställning på svensk arbetsmarknad.
PTK vill i det nya omställningsavtalet uppnå fler möjligheter till kompetensutveckling för tjänstemän och bättre villkor för visstidsanställda samt personer som sägs upp på grund av ohälsa.
Det är inte bara vi och PTK som uttrycker samma behov. Vid vår kongress i början av maj sa statsminister Stefan Löfven i sitt tal:
I en nyligen publicerad rapport från Entreprenörskapsforum, ”Från jobbpolitik och till tillväxtpolitik” lyfts samma bild fram, vi behöver ”ett välfinansierat försäkringssystem för att stimulera individers utbildning och omställning”. I debattartikeln på DN tecknas bilden av hur den friställde 50-årige verkstadsarbetaren i Bergslagen kanske behöver två års vidareutbildning för att komma tillbaka till arbetsmarknaden, medan tre månaders utbildning räcker för en 30-årig arbetslös IT-strateg i Södertälje.
Individuella lösningar är en förutsättning för att finna nyckeln till behov av kompetensutveckling som ger framgång. Det visar sig inte minst i det arbete som görs av parternas omställningsorganisationer, trygghetsråden, som stöttar övertaliga tjänstemän till nytt arbete. Med tidigt stöd, individuella lösningar och kompetensutveckling kommer över 8 av 10 till nytt jobb efter en uppsägning.
Unionens chefsekonom, Lars Jagrén, kommenterar också rapporten från Entreprenörskapsforum i sin senaste blogg och konstaterar riktigt; ”En väl fungerande tillväxt- och därmed kompetensutvecklingspolitik blir än viktigare när strukturomvandlingen i ekonomin nu ökar ytterligare”.
Behoven av omställning och att förnya sin kompetens hela livet kommer vara centralt, även för tjänstemän. Vi arbetar med detta och inom kort släpper TCO rapporter med förslag hur vi ska göra detta möjligt- Håll utkik!
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Den parlamentariska pensionsgruppen har nu kommit överens om hur betänkandet ”Ett upphandlat fondtorg” som presenterades i november 2019 ska införas. TCO välkomnar överenskommelsen. För att skapa ett tryggt system är det viktigt att säkra upp med effektiva former för uppföljning och kontroll av fonderna.
TCO har kartlagt och jämfört utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner och presenterar för tredje året i rad ett utbildningsindex som mäter tillgången till högre utbildning över hela landet. Indexet visar på stora regionala skillnader. På topplistan dominerar kommuner i Stockholm-Mälardalen men utbildningsindexet visar också att det fortfarande finns vita fläckar på Sveriges utbildningskarta.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.