Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
För ungefär en vecka sen öppnade antagningen till högskolan inför höstterminen. Just nu sitter det många runt om i vårt land och bläddrar igenom kursbeskrivningar – nervöst, nyfiket, eller kanske med lite beslutsångest.
Att studera på högskolan öppnar dörrar både till nya kunskapsvärldar och till arbetsmarknaden. Men vägen dit kan se olika ut för olika personer. Därför är det så viktigt att det finns flera sätt att söka till högskolan. Det ska finnas andra chanser och möjligheter att byta bana mitt i livet.
Den här veckan togs ett viktigt steg i den riktningen när regeringen skickade en proposition till riksdagens bord, den så kallade Tillträdespropositionen. Regeringen vill ändra definitionen av grundläggande behörighet och göra det möjligt att genom ett behörighetsprov få grundläggande behörighet. De vill även göra vissa förändringar i andelen som kan komma in via högskoleprovet, men väljer lyckligtvis att inte göra den drastiska minskning som föreslogs av Tillträdesutredningen för ett drygt år sedan.
I praktiken betyder behörighetsprovet att det öppnas en ny väg till högskolestudier för yrkesverksamma som saknar en fullständig gymnasieexamen, men som i sitt arbetsliv tillgodogjort sig de kunskaper som krävs för högskolestudier. Det viktiga är ju att individen har rätt kompetens för att studera på högskolan, inte hur man har uppnått den.
Det är faktiskt inte bara viktigt för den enskilda individen, det är viktigt för samhället. Just nu råder det omfattande brist på arbetskraft. En del av de bristerna skulle kunna lösas om möjligheterna till livslångt lärande förbättrades och fler fick möjlighet att bygga på sina kunskaper och fylla luckorna på arbetsmarknaden.
Om förslaget går igenom är det regeringen som fattar beslutet om behörighetsprov, men propositionen avslöjar mycket lite om hur provet ska utformas.
Det kan verka som en detalj men det är faktiskt helt avgörande för hur väl systemet kommer att funka. TCO hade flera synpunkter på det prov som Tillträdesutredningen föreslog så vi kommer att bevaka detta noga. Det är viktigt att regeringen lyssnar in både våra och andras synpunkter gällande detta.
Mindre bra är att regeringen bestämt sig för att bevara systemet med meritpoäng. Systemet innebär att ett högre meritvärde ges för kurser i matematik, engelska och moderna språk. I praktiken har detta flera negativa konsekvenser.
Det största problemet är att det riskerar att försvåra för elever från studieovana hem. Vi tycker inte att ungdomars val på högstadiet och gymnasiet ska missgynna dem när de söker till högskolan.
För mig är det viktigt att alla, oavsett varifrån man kommer eller vem man är, ska kunna göra sin utbildningsresa. Såväl i unga år som hela livet. Tillträdespropositionen innebär viktiga steg på vägen och jag ser fram emot att fortsätta diskutera hur vi på bästa sätt möjliggör för allas tillgång till livslångt lärande!
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Försäkringsbolaget Folksam består av de två ömsesidiga bolagen Folksam Sak och Folksam Liv samt ett antal dotterbolag. På torsdagen valdes TCO:s ordförande Therese Svanström till ny ledamot i styrelsen för Folksam Sak.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.