Taket i a-kassan behöver höjas permanent
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
För 70 år sedan publicerade TCO en skrift om lika lön för lika arbete. I den fanns också en appell som jag brukar tänka på ofta, inte minst i samband med internationella kvinnodagen. Trots att den formulerades för mer än ett halvt sekel sedan är den fortfarande högaktuell.
”Gå med i din fackliga organisation.
Tag aktiv del i dess arbete.
Ställ dig till förfogande för uppdrag, lokala som centrala.
Förvärva dig yrkesinriktning.
Skaffa dig vidareutbildning.
Var yrkesmedveten.
Gör vad du kan för att nedbringa frånvarofrekvensen.
Kräv den tjänst, befordran och lön du är värd.
Sök och åta dig ansvarsposter inom ditt yrke.
Gör din insats för likalönsfrågans lösning.”
Sedan de här raderna trycktes har det gjorts enorma framsteg på jämställdhetsområdet i Sverige. Det har inte skett slumpmässigt eller av sig självt. Tvärtom beror framgångarna på ett ihärdigt arbete från olika krafter i samhället som tillsammans gjort att vi rört oss mot ökad jämställdhet.
Ibland har det gått långsamt och ibland har takten varit högre. Den viktigaste lärdomen vi kan dra är nog att vi aldrig kan slå oss till ro utan att vi ständigt måste hitta nya vägar framåt.
I vårt Jämställdhetsindex som släpptes tidigare i veckan konstaterar vi att det kommer att ta mer än 20 år innan föräldrar delar lika på föräldraledigheten om vi fortsätter i den här takten. Det finns däremot en hel del som kan göras för att skynda på utvecklingen.
En tredelning av föräldraförsäkringen skulle vara det allra bästa men det är inte sannolikt att det kommer att ske de närmaste åren. Det innebär att vi måste hitta nya vägar. Och det är precis vad vi i TCO gör när vi tar fram förslag som ökar jämställdheten utan att öka kvoteringen.
Den appell som jag inledde den här texten med har jag använt förut på 8:e mars. Med största sannolikhet kommer jag att behöva använda den många gånger till. Men för varje gång kommer vi förhoppningsvis att ha fått ett mer jämställt samhälle. Det ger mig hopp och kraft för att fortsätta att arbeta för förändring.
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Den parlamentariska pensionsgruppen har nu kommit överens om hur betänkandet ”Ett upphandlat fondtorg” som presenterades i november 2019 ska införas. TCO välkomnar överenskommelsen. För att skapa ett tryggt system är det viktigt att säkra upp med effektiva former för uppföljning och kontroll av fonderna.
TCO har kartlagt och jämfört utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner och presenterar för tredje året i rad ett utbildningsindex som mäter tillgången till högre utbildning över hela landet. Indexet visar på stora regionala skillnader. På topplistan dominerar kommuner i Stockholm-Mälardalen men utbildningsindexet visar också att det fortfarande finns vita fläckar på Sveriges utbildningskarta.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.