Vi firar riksdagens beslut om offentliga upphandlingar!

2017-05-04

Äntligen har klubban fallit! Därmed har riksdagen fattat ett mycket efterlängtat beslut: det ska gå att ställa krav på arbetsvillkor i samband med offentliga upphandlingar.

Och det är verkligen på tiden. Egentligen borde det ha varit en självklarhet eftersom det faktiskt finns EU-lagstiftning på området som vi först nu lever upp till. Det anstår inte ett land som Sverige att försöka smita undan lagstiftning som vi varit med och förhandlat fram. EU står inför tillräckligt stora utmaningar som det är.

Ändå har det varit en lång resa att ro beslutet i hamn, och jag är stolt över den roll TCO har spelat för att hitta en kompromiss. Jag blev mycket glad när Kristdemokraterna meddelade att de var beredda att ta ansvar för att hitta en lösning. Precis som Jakob Forssmed skriver idag är det orimligt att seriösa företag inte längre tycker att det är värt att delta i offentliga upphandlingar på grund av underbudskonkurrens från oseriösa företag som dumpar priserna

Vi hade givetvis hoppats att det även skulle blivit obligatoriskt att ställa krav på tjänstepension och försäkringar. Men det är viktigt att komma ihåg att möjligheten att ställa denna typ av krav kvarstår. Det beslut som riksdagen fattat idag är med andra ord inte lika långtgående som det vi hade velat se, men det är ett viktigt steg på vägen. Det ger oss nya verktyg för att stoppa lönedumpingen på svensk arbetsmarknad.

Ordförande 2011-2019

Tydligt att man inte förstått farorna och riskerna med att reglera minimilöner på EU-nivå

Jag känner en fortsatt stor oro utifrån det samråd EU-kommissionen presenterat

Läs mer

A-kassan måste omfatta många fler!

- Och taket i a-kassan måste höjas.

Läs mer

Minimilön är olagligt, olämpligt och komplicerat

Samuel Engblom, samhällspolitisk chef, bloggar med anledning av EU:s samråd kring förslaget om minimilöner.

Läs mer

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund