Vi firar riksdagens beslut om offentliga upphandlingar!

Eva Nordmarks blogg 2017-05-04

Äntligen har klubban fallit! Därmed har riksdagen fattat ett mycket efterlängtat beslut: det ska gå att ställa krav på arbetsvillkor i samband med offentliga upphandlingar.

Och det är verkligen på tiden. Egentligen borde det ha varit en självklarhet eftersom det faktiskt finns EU-lagstiftning på området som vi först nu lever upp till. Det anstår inte ett land som Sverige att försöka smita undan lagstiftning som vi varit med och förhandlat fram. EU står inför tillräckligt stora utmaningar som det är.

Ändå har det varit en lång resa att ro beslutet i hamn, och jag är stolt över den roll TCO har spelat för att hitta en kompromiss. Jag blev mycket glad när Kristdemokraterna meddelade att de var beredda att ta ansvar för att hitta en lösning. Precis som Jakob Forssmed skriver idag är det orimligt att seriösa företag inte längre tycker att det är värt att delta i offentliga upphandlingar på grund av underbudskonkurrens från oseriösa företag som dumpar priserna

Vi hade givetvis hoppats att det även skulle blivit obligatoriskt att ställa krav på tjänstepension och försäkringar. Men det är viktigt att komma ihåg att möjligheten att ställa denna typ av krav kvarstår. Det beslut som riksdagen fattat idag är med andra ord inte lika långtgående som det vi hade velat se, men det är ett viktigt steg på vägen. Det ger oss nya verktyg för att stoppa lönedumpingen på svensk arbetsmarknad.

TCO:s ordförande

Prenumerera på Evas blogg

Tack!

Håll dig uppdaterad varje gång Eva Nordmark bloggar. Lämna din mejladress här.

E-postadress

Så här hanterar vi dina personuppgifter.

Vi har mejlat dig på den adress du angav. Prenumerationen startar när du bekräftat din e-postadress. 

Något gick fel, försök igen senare. 

Partierna måste ha orken och viljan att samarbeta

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Nu efter riksdagsvalet behöver vi partier som har orken och viljan att samarbeta över blockgränserna.

Läs mer här

Nu behövs maratonlöpare i politiken

Partierna måste ha orken och viljan att samarbeta över blockgränsen, skriver Eva Nordmark, i en artikel på Arbetsvärlden, och listar fyra områden för en uthållig politik.

Läs mer här

Ny Handbok mot sexuella trakasserier i arbetslivet

Det finns ett före och ett efter #metoo. Ingen på arbetsplatsen ska behöva riskera att utsättas för sexuella trakasserier. Därför finns den här boken. Syftet är att vägleda fackligt förtroendevalda i sitt viktiga arbete.

Läs mer här

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund