Tyska mini-jobs inget att importera

Eva Nordmarks blogg 2017-09-25

Det är måndag och jag har en ny spännande arbetsvecka framför mig, men först några ord om söndagen. Igår kväll var jag med i SVT:s Tysklandsvalvaka. Jag tycker att det är väldigt kul och bra att Sveriges television ägnar en hel kväll åt valet. Tyskland har en enorm betydelse för EU-samarbetet och det är samtidigt en av Sveriges viktigaste handelspartner. Ungefär 10 procent av det vi exporterar går till Tyskland. Det gör valet ännu viktigare.

SVT:s valvaka för det tyska förbundsdagsvalet

Det var många frågor och vinklar som avverkades under kvällen. Själv deltog jag i ett samtal med Svenskt Näringslivs VD Carola Lemne. Ämnet för vår diskussion var de så kallade mini-jobsen som funnits i Tyskland sedan några år. Det är jobb med väldigt låg ersättning – 450 euro i månaden – och man har inte kollektivavtal.

När de infördes var tanken att de skulle få ner arbetslösheten. Den liberala tankesmedjan Fores skrev för några år sedan en rapport där en av slutsatser var att mini-jobsen troligtvis inte bidragit till att få ner arbetslösheten. Även TCO har skrivit om tysk arbetsmarknad och kommit fram till att Tyskland inte är något vidare föredöme. En effekt av mini-jobsen har blivit att arbetet delas upp på fler personer, snarare än att öka produktiviteten.

Så ska vi ha mini-jobs i Sverige? Nej, absolut inte. Vi ska ha både anständiga löner och villkor. Det var också glädjande att Carola höll med om att den sortens jobb inte är var vi behöver. Bra!

Nu väntar en ny spännande vecka! Den innehåller allt från ett möte med statsminister Löfven till en träff i Köpenhamn med våra nordiska tjänstemannakollegor. 

TCO:s ordförande

Prenumerera på Evas blogg

Tack!

Håll dig uppdaterad varje gång Eva Nordmark bloggar. Lämna din mejladress här.

E-postadress

Så här hanterar vi dina personuppgifter.

Vi har mejlat dig på den adress du angav. Prenumerationen startar när du bekräftat din e-postadress. 

Något gick fel, försök igen senare. 

Almedalen närmar sig!

Snart flyttar vi in i TCO-landet och du är varmt välkommen dit. Mellan den 30 juni och 3 juli fyller vi och våra medlemsförbund TCO-landet med mängder av intressanta seminarier och evenemang.

Här hittar du hela listan

Det behövs en kompetens- och omställningspolitik för hela landet

TCO presenterar ny statistik över hur arbetsmarknaden förändras

Läs mer

Se hur politik tar form i praktiken

Framtidens politik kräver fler kompromisser så självklart anordnas "Kompromisskampen" mellan ungdomsförbund och studentförbund även i årets Almedal.

Läs mer

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund