Tyska mini-jobs inget att importera

Eva Nordmarks blogg 2017-09-25

Det är måndag och jag har en ny spännande arbetsvecka framför mig, men först några ord om söndagen. Igår kväll var jag med i SVT:s Tysklandsvalvaka. Jag tycker att det är väldigt kul och bra att Sveriges television ägnar en hel kväll åt valet. Tyskland har en enorm betydelse för EU-samarbetet och det är samtidigt en av Sveriges viktigaste handelspartner. Ungefär 10 procent av det vi exporterar går till Tyskland. Det gör valet ännu viktigare.

SVT:s valvaka för det tyska förbundsdagsvalet

Det var många frågor och vinklar som avverkades under kvällen. Själv deltog jag i ett samtal med Svenskt Näringslivs VD Carola Lemne. Ämnet för vår diskussion var de så kallade mini-jobsen som funnits i Tyskland sedan några år. Det är jobb med väldigt låg ersättning – 450 euro i månaden – och man har inte kollektivavtal.

När de infördes var tanken att de skulle få ner arbetslösheten. Den liberala tankesmedjan Fores skrev för några år sedan en rapport där en av slutsatser var att mini-jobsen troligtvis inte bidragit till att få ner arbetslösheten. Även TCO har skrivit om tysk arbetsmarknad och kommit fram till att Tyskland inte är något vidare föredöme. En effekt av mini-jobsen har blivit att arbetet delas upp på fler personer, snarare än att öka produktiviteten.

Så ska vi ha mini-jobs i Sverige? Nej, absolut inte. Vi ska ha både anständiga löner och villkor. Det var också glädjande att Carola höll med om att den sortens jobb inte är var vi behöver. Bra!

Nu väntar en ny spännande vecka! Den innehåller allt från ett möte med statsminister Löfven till en träff i Köpenhamn med våra nordiska tjänstemannakollegor. 

TCO:s ordförande

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

Vi behöver en ny skattereform bland annat för utjämningssystemet

Med bara månader kvar till valet är det dags för politiker att sätta frågan om att reformera det kommunala utjämningssystemet högt upp på agendan för att hela Sverige ska leva. Vi behöver en ny skattereform.

Läs mer här

Arbetstidsgapet mellan kvinnor och män måste minska

För att minska inkomstskillnaderna mellan könen och närma oss ekonomisk jämställdhet behöver arbetstidsgapet mellan kvinnor och män minska. En viktig del för att nå dit är att kvinnor och män delar lika på föräldraledigheten. I den här rapporten går vi igenom TCO:s förslag.

Läs mer här

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund