Se: Normer och reformer för ett hållbart livspussel
Föräldrar känner sig stressade och har svårt att få tiden att räcka till för både arbete och föräldraskap. På Internationella kvinnodagen visar vi vårt seminarium gratis via länken.
Idag deltog jag i EU-kommissionens samråd med de svenska arbetsmarknadsparterna om en europeisk pelare för sociala rättigheter. Kommissionens samråd är även öppet för allmänheten och pågår fram till årsskiftet.
Den ekonomiska krisen har lett till att de sociala klyftorna ökat i Europa, inte bara mellan medlemsstaterna utan även inom olika samhällen. Globaliseringens fördelar har inte kommit alla till del. Europa har helt enkelt inte kunnat lösa de sociala utmaningar som kontinenten står inför.
Det finns alltså ett starkt behov att ta de sociala frågorna på större allvar och därför välkomnar TCO EU-kommissionens samråd om den sociala pelaren.
Det har redan skett ett skifte i tankesättet: flera tunga aktörer har nu lyft vikten av en mer jämlik inkomstfördelning och en social sammanhållning och kommit fram till att en hög social nivå, produktivitet och konkurrenskraft går hand i hand. Bland annat har OECD, IMF, Världsbanken och ILO släppt en gemensam rapport som granskar inkomstfördelning på en global nivå som kom fram till att ojämlikheter är ett hinder för tillväxt.
Själva utkastet till pelaren består av 20 olika politikområden som täcker allt från arbetsmiljö, bostadspolitik, pensioner och minimiinkomster. Vissa områden faller under EU:s kompetens, andra är helt och hållet medlemsstaternas ansvar.
Under dagens samråd lyfte jag tre viktiga områden som TCO gärna vill se i pelaren:
Men om vi vill att den sociala pelaren ska ge ett mervärde så är det viktigt att de uppställda målen verkligen uppnås. Det är medlemsstaterna själva som äger de allra flesta av de områden som pelaren täcker och det är därför medlemsstaterna som måste leverera. Vi kan inte förvänta oss att EU som sådant ska lösa alla sociala utmaningar. EU har skapat ett golv av rättigheter och skydd för arbetstagarna för att undvika en osund konkurrens på den inre marknaden.
På övriga områden kan EU driva på för att gemensamt uppsatta mål uppnås, bland anat genom samordning, rekommendationer, resultattavlor och riktlinjer. Dessutom bör EU främja en bättre samverkan mellan arbetsmarknadens parter, både på europeisk och nationell nivå, särskilt i de länder där en partsdialog knappt existerar. Det återstår flera komplexa frågor som pelaren lyfter fram som behöver diskuteras. TCO kommer att svara på samrådet innan årsskiftet och fortsätta bidra tilldebatten om vikten av ett socialt Europa.
Föräldrar känner sig stressade och har svårt att få tiden att räcka till för både arbete och föräldraskap. På Internationella kvinnodagen visar vi vårt seminarium gratis via länken.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Den parlamentariska pensionsgruppen har nu kommit överens om hur betänkandet ”Ett upphandlat fondtorg” som presenterades i november 2019 ska införas. TCO välkomnar överenskommelsen. För att skapa ett tryggt system är det viktigt att säkra upp med effektiva former för uppföljning och kontroll av fonderna.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Märta Stenevi är Miljöpartiets nya språkrör. MP har gjort mycket för den hållbara utvecklingen. Men det är hög tid att vidga begreppet hållbarhet till att inkludera ett socialt hållbart samhälle där människor känner trygghet och tillit, skriver TCO på Altinget.
Nyligen presenterades förslag om att utvidga RUT-tjänsterna specifikt mot de äldre. Det är ett behjärtansvärt initiativ men bör inte genomföras. Det skulle leda till att man undergräver RUT:s legitimitet och kan knappast ge någon större mernytta till de äldre.
TCO har kartlagt och jämfört utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner och presenterar för tredje året i rad ett utbildningsindex som mäter tillgången till högre utbildning över hela landet. Indexet visar på stora regionala skillnader. På topplistan dominerar kommuner i Stockholm-Mälardalen men utbildningsindexet visar också att det fortfarande finns vita fläckar på Sveriges utbildningskarta.
Nu visar vi vårt seminarium Normer och reformer för ett hållbart livspussel gratis för alla. Passa på att äta din lunch ihop med oss på Internationella kvinnodagen den 8 mars och se premiärvisningen samtidigt.
Läs mer Se seminarietHur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.