Glad sommar!

2018-07-06

Så var Almedalsveckan över för TCO:s del. Jag är så glad och stolt över TCO-landet - en underbar oas och mötesplats som vi i TCO-förbunden fyllde med gemensamma hjärtefrågor, viktiga samtal, spännande möten och skönt häng!

Särskilt glad är jag över att vi hade ett till sista plats fullsatt seminarium om arbetet efter #metoo under måndagen i Almedalen, med Alice Bah Kuhnke som en av talarna, liksom det seminarium TCO ordnade i tisdags med inbjuden gäst från OECD som fick prata om bland annat hur fackföreningar är en viktig del till hur vi får en tillväxt som inkluderar fler.

Nu väntar en efterlängtad semester för min del och jag ser fram emot att få ladda batterierna tillsammans med vänner och familj. Efter vårens och försommarens strålande vackra väder är vi många som ser fram emot en härlig sommar med lata dagar med tid för avkoppling och skönt anspråkslöst varande.

Många av TCO-förbundens medlemmar kämpar med höga nivåer av stress och press i arbetslivet, med krav på prestationer och tillgänglighet. För att mäkta med behövs vila och återhämtning: kortare pauser under arbetsdagen, ledig tid på helgen och en längre sammanhängande ledighet då och då.

I vintras genomförde Novus en undersökning på uppdrag av oss, där vi bland annat ville ta reda på hur man fördelar projektledningsansvaret utav julen mellan kvinnor och män. Tre av fyra kvinnor uppgav att de står för projektledningen, jämfört med 24 procent av männen. Män som lever tillsammans med en kvinna och barn är än mer sällan den som axlar ansvaret, i den gruppen är det bara 15% av männen som har projektledarrollen.

Under sommaren finns också mängder med saker som "ska" göras och planeras. Släktingar som ska besökas, badutflykter som det ska packas inför och samordnas kring. Så mitt råd till alla som nu har semester är att försöka ta det lugnt. Försök dela lika på ansvaren om ni lever tillsammans med någon. Prata om saker ni vill göra – inte bara om vad ni måste eller borde. Det är faktiskt helt okej att välja hängmattan framför dammsugaren, eller att gå på semester utan en enda utflykt planerad!

Till er som jobbar under sommaren och ser till att Sverige fortsätter att fungera vill jag säga tack, och hoppas att ni får lite ledigt längre fram. Glad sommar till er alla!

Ordförande 2011-2019

Tydligt att man inte förstått farorna och riskerna med att reglera minimilöner på EU-nivå

Jag känner en fortsatt stor oro utifrån det samråd EU-kommissionen presenterat

Läs mer

A-kassan måste omfatta många fler!

- Och taket i a-kassan måste höjas.

Läs mer

Minimilön är olagligt, olämpligt och komplicerat

Samuel Engblom, samhällspolitisk chef, bloggar med anledning av EU:s samråd kring förslaget om minimilöner.

Läs mer

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund