Så vinner vi framtiden

Eva Nordmarks blogg 2016-04-12

För mig som TCO-ordförande är det verkligen en höjdpunkt att denna vecka få tillbringa två dagar i sällskap med styrelserna i alla TCO:s förbund på vår styrelsekonferens. Tillsammans i våra 14 organisationer företräder vi drygt 1,3 miljoner medlemmar. Den här gången har konferensen temat ”Så vinner vi framtiden – inkludering av unga och nyanlända på arbetsmarknaden”. Vi står verkligen inför stora och spännande utmaningar de kommande åren där facket har mycket att bidra med.

Inte sedan andra världskriget har så många människor i världen varit på flykt undan krig, terror och övergrepp. Det politiska ledarskapet och ansvarstagandet i denna historiskt viktiga tid har varit obefintligt och fullständigt oacceptabelt. Att EU med 500 miljoner invånare inte ens kan ta emot 1 miljon människor på flykt är skrämmande. Europa har inte en flyktingkris, utan en politisk kris.

TCO-förbundens medlemmar finns i hela kedjan av flyktingmottagandet. Från Tull-kust och räddningsbåtarna på Medelhavet, poliserna, medlemmarna i ST på Migrationsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Arbetsförmedlingen, Visions medlemmar i socialtjänsten och mottagandet av ensamkommande barn, Lärarförbundet i skolan och Vårdförbundet i vården, Unionen inom ideella verksamheter och Journalistförbundet vars medlemmar skildrar situationen och utvecklingen. Därför har vi också god inblick i hur pressat läget har varit på många håll.
Även om vi också är mycket kritiska till den förda politiken har vi bidragit med egna konstruktiva förslag på hur den kan göras bättre. Det handlar om tidiga insatser, förenkla och utveckla nystarts- och instegsjobben, rut på jobbet och beredskapsjobb, att specialisera Arbetsförmedlingen och underlätta för arbetsgivarna, skapa fler ingångar till utbildning.

Vi som fackliga ledare och organisationer har stor makt att göra skillnad. Vi kan bidra till att inkludera nyanlända i arbetslivet och samhället, såväl genom att använda partsmodellen till att förhandla om förbättringar som genom att utveckla våra egna organisationer.

Det är det här vi ska lägga fokus på dessa dagar. Använda vår kunskap och kraft till hur vi ska vinna framtiden och inkludera nyanlända och unga i arbetslivet. Vi ska lära av varandra, inspireras och inspirera varandra. Jag hoppas att vi åker härifrån imorgon eftermiddag och känner att vi har massor av nya tankar och verktyg som vi kan använda i våra förbund, i TCO och som fackliga ledare. Jag hoppas att vi kan lära av varandra och ha med oss mycket bra hem efter dessa två dagar.

TCO:s ordförande

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

Vi behöver en ny skattereform bland annat för utjämningssystemet

Med bara månader kvar till valet är det dags för politiker att sätta frågan om att reformera det kommunala utjämningssystemet högt upp på agendan för att hela Sverige ska leva. Vi behöver en ny skattereform.

Läs mer här

TCO söker en kvalificerad jurist

Vill du vara med och utveckla TCO till en ännu bättre påverkansorganisation gentemot beslutsfattare i Sverige och EU? Vi söker en kvalificerad jurist till vårt team Europa och juridik. Sista ansökningsdag är 28 maj.

Läs mer här

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här
25 maj 2018

Nya möjligheter till samverkan i arbetslivet

Anmäl dig här
4 juni 2018

Livslångt lärande i en föränderlig värld – så säkrar vi omställning, konkurrenskraft och kompetensförsörjning!

Anmäl dig här
5 juni 2018

What’s the point? – om användbarhet i högre utbildning

Anmäl dig här

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund