Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
För mig som TCO-ordförande är det verkligen en höjdpunkt att denna vecka få tillbringa två dagar i sällskap med styrelserna i alla TCO:s förbund på vår styrelsekonferens. Tillsammans i våra 14 organisationer företräder vi drygt 1,3 miljoner medlemmar. Den här gången har konferensen temat ”Så vinner vi framtiden – inkludering av unga och nyanlända på arbetsmarknaden”. Vi står verkligen inför stora och spännande utmaningar de kommande åren där facket har mycket att bidra med.
Inte sedan andra världskriget har så många människor i världen varit på flykt undan krig, terror och övergrepp. Det politiska ledarskapet och ansvarstagandet i denna historiskt viktiga tid har varit obefintligt och fullständigt oacceptabelt. Att EU med 500 miljoner invånare inte ens kan ta emot 1 miljon människor på flykt är skrämmande. Europa har inte en flyktingkris, utan en politisk kris.
TCO-förbundens medlemmar finns i hela kedjan av flyktingmottagandet. Från Tull-kust och räddningsbåtarna på Medelhavet, poliserna, medlemmarna i ST på Migrationsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Arbetsförmedlingen, Visions medlemmar i socialtjänsten och mottagandet av ensamkommande barn, Lärarförbundet i skolan och Vårdförbundet i vården, Unionen inom ideella verksamheter och Journalistförbundet vars medlemmar skildrar situationen och utvecklingen. Därför har vi också god inblick i hur pressat läget har varit på många håll.
Även om vi också är mycket kritiska till den förda politiken har vi bidragit med egna konstruktiva förslag på hur den kan göras bättre. Det handlar om tidiga insatser, förenkla och utveckla nystarts- och instegsjobben, rut på jobbet och beredskapsjobb, att specialisera Arbetsförmedlingen och underlätta för arbetsgivarna, skapa fler ingångar till utbildning.
Vi som fackliga ledare och organisationer har stor makt att göra skillnad. Vi kan bidra till att inkludera nyanlända i arbetslivet och samhället, såväl genom att använda partsmodellen till att förhandla om förbättringar som genom att utveckla våra egna organisationer.
Det är det här vi ska lägga fokus på dessa dagar. Använda vår kunskap och kraft till hur vi ska vinna framtiden och inkludera nyanlända och unga i arbetslivet. Vi ska lära av varandra, inspireras och inspirera varandra. Jag hoppas att vi åker härifrån imorgon eftermiddag och känner att vi har massor av nya tankar och verktyg som vi kan använda i våra förbund, i TCO och som fackliga ledare. Jag hoppas att vi kan lära av varandra och ha med oss mycket bra hem efter dessa två dagar.
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Försäkringsbolaget Folksam består av de två ömsesidiga bolagen Folksam Sak och Folksam Liv samt ett antal dotterbolag. På torsdagen valdes TCO:s ordförande Therese Svanström till ny ledamot i styrelsen för Folksam Sak.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.