Redo för Almedalsveckan!

Eva Nordmarks blogg 2018-06-29

På söndag inleds årets upplaga av Almedalsveckan, som i år firar 50 år! Jag är laddad och ser mycket fram emot alla spännande samtal, seminarium och så klart att lyssna till partiledarnas tal och ta del av deras visioner och idéer för Sverige.

TCO har ett gediget program i år, med ett tiotal egna seminarier och ytterligare många programpunkter som våra förbund arrangerar i vår gemensamma yta TCO-landet. Från morgon till kväll kommer Strandgatan 19 att sjuda av aktivitet, då evenemang och mingel går av stapeln, våfflor gräddas och batterier laddas, både mänskliga och digitala.

Själv har jag ett mycket spännande program i år och några programpunkter som jag ser särskilt mycket fram emot är:

  • Det samtal vi arrangerar på tisdagen tillsammans med Stefano Scarpetta, chef för OECD:s direktorat för sysselsättning, arbete och sociala frågor. Samtalet kommer att kretsa kring hur vi drar nytta av digitalisering och globalisering, men även hur Sverige kan rusta sig på bästa sätt för en ny lågkonjunktur. 
  • Tillsammans med Dagens Nyheter arrangerar vi ett seminarium om behovet av en ny bred skattereform. Vår ingång är att vi behöver en ny skattereform som premierar arbete, entreprenörskap och ansvarstagande, samtidigt som höjd skatt på konsumtion och miljöskadlig verksamhet kan vara ett sätt att säkra välfärdens finansiering.
  • På torsdagen arrangerar vi två mycket spännande seminarier om kompetensförsörjning och yrkesverksammas möjlighet att fylla på med kunskap genom hela livet. På det första av de två utmanar vi politiker att komma med de bästa lösningarna för att säkra det livslånga lärandet i vårt seminarium ”Utan kompetensutveckling stannar Sverige”. På det andra fokuserar vi på hur vi säkrar kompetensförsörjningen i hela landet och att hela landet ska leva: ”Vem ska betala notan för arbetskraftsbristen

Om 72 dagar är det val. Sverige är ett av världens bästa länder att leva och arbeta i, men vi kan och ska bli ännu bättre. Valrörelsen behöver därför handla om hur partierna tänker prioritera för att rusta Sverige starkt för framtiden. För TCO handlar det bland annat om att prioritera nödvändiga reformer och kompromisser, det går före politiskt spel.

Jag hoppas att vi ses i Visby!

TCO:s ordförande

Prenumerera på Evas blogg

Tack!

Håll dig uppdaterad varje gång Eva Nordmark bloggar. Lämna din mejladress här.

E-postadress

Så här hanterar vi dina personuppgifter.

Vi har mejlat dig på den adress du angav. Prenumerationen startar när du bekräftat din e-postadress. 

Något gick fel, försök igen senare. 

Partierna måste ha orken och viljan att samarbeta

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Nu efter riksdagsvalet behöver vi partier som har orken och viljan att samarbeta över blockgränserna.

Läs mer här

Myt att a-kassan är generös

Det finns en föreställning om att ersättningen till arbetslösa är särskilt generös i Sverige. Det stämmer inte. I själva verket är arbetslöshetsersättningen i de flesta jämförbara länder mer generös än i vårt land.

Läs mer här

Handbok ska hjälpa i arbetet mot sexuella trakasserier

Det finns ett före och ett efter #metoo. Ingen på arbetsplatsen ska behöva riskera att utsättas för sexuella trakasserier. Därför har vi tagit fram Handbok mot sexuella trakasserier. Låt boken bli en guide i detta viktiga arbete.

Läs mer här

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund