Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
Ikväll möts partiledarna i riksdagen i en direktsänd debatt i SVT. För oss som är intresserade av politik och samhällsfrågor är det ett spännande tillfälle att lyssna på partiernas argument för hur Sverige kan utvecklas och vad de vill åstadkomma.
Det första ämnet kommer att handla om välfärd och jobb. Det är också i den frågan som statsminister Stefan Löfven och den nya moderatledaren Ulf Kristersson kommer att mötas i duell.
Jag hoppas att debatten kommer ge svar på vad de vill göra åt den största utmaningen på den svenska arbetsmarknaden: kompetensförsörjningen. Svensk arbetsmarknad förändras dagligen till följd av globaliseringen, digitaliseringen och den snabba teknikutvecklingen. Årligen omsätts ca 8-900000 jobb, ca 400000 jobb försvinner och fler tillkommer. De nya jobb som växer fram i ekonomin kräver ofta ny kompetens. Samtidigt ser vi att också de befintliga jobben förändras och utvecklas i högt tempo till följd av utvecklingen.
Om Sverige ska kunna ta tillvara de möjligheter som ligger i digitaliseringen och teknikutvecklingen måste de yrkesverksamma få betydligt mycket bättre möjligheter till kompetensutveckling och vidareutbildning genom hela sitt arbetsliv.
Regeringen satsar nu på att bygga ut sk lärcentra. Det är en mycket välkommen satsning. 2003 gavs högskoleutbildning på kursorter i 188 kommuner. Tio år senare hade den siffran minskat med 90 kommuner. Tillgången till högre utbildning måste förbättras i hela landet.
Men det räcker inte. Regeringen behöver också ge ett tydligt omställningsuppdrag till högskolor och universitet så att de bättre ska kunna bidra till arbetsmarknadens och de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling och vidareutbildning. Det behövs tex fler korta kurser på deltid och distans som gör det möjligt att kombinera arbete och studier. Jag är glad över att Moderaterna har hörsammat TCOs förslag om ett omställningsuppdrag.
Kompetensbristen är ett allvarligt problem. Den gör att exportföretagen inte kan växa som de borde, att kvaliteten i välfärden hotas och att vi inte har så många poliser, lärare, socialsekreterare och sjuksköterskor som vi skulle behöva.
Det finns ingen enkel eller snabb lösning, men det finns flera saker som både kan och måste göras på en gång. De som lämnat bristyrkena måste lockas tillbaka, de som jobbar där ha en så bra arbetssituation att de vill stanna och personer i andra yrken få bättre möjligheter att vidareutbilda sig till bristyrken. Fler ungdomar måste dessutom lockas till utbildningarna.
Även övriga ämnen i debatten – klimat och miljö, trygghet och säkerhet samt vård – är områden där de yrkesgrupper som TCO-förbunden organiserar har stor betydelse. De är med vid utvecklingen av ny teknik för att klara klimatomställningen, de arbetar i socialtjänsten, polisen, skolan och genom hela vårdkedjan. Deras kunskap är en del av lösningen och politikernas uppgift att ge dem bästa möjliga förutsättningar att utföra sitt jobb. Det handlar bland annat om en god arbetsmiljö och om möjligheter till utveckling genom hela arbetslivet. Även på dessa områden är utbildning och kompetensutveckling av stor betydelse för Sveriges utveckling.
Det finns fler ämnen som skulle behöva tas upp i kommande partiledardebatter. Ett kvartssekel har gått sedan den senaste stora skattereformen. Under den tiden har mycket hunnit förändrats. Det är självklart så att det måste finnas ett utrymme att både höja och sänka skatter när det behövs. Men de grundläggande principerna för hela skattesystemet bör det finnas en bredare uppslutning bakom. Det är dags för en ny skattereform. Vi vill se sänkt skatt på arbete och höjd skatt på klimat- och miljöförstöring.
Avslutningsvis hoppas jag på en konstruktiv och lyssnande partiledardebatt. Politisk polarisering är farligt. De senaste sju åren har Sverige regerats av minoritetsregeringar. Även om mycket kan hända under det år som återstår till riksdagsvalet 2018 så kommer antagligen inte något av de traditionella blocken att få en majoritet. Det är tydligt att dödläget måste brytas. I nästa val kommer var fjärde röstande att vara en medlem i ett TCO-förbund. Tre av fyra medlemmar vill se mer blocköverskridande samarbete. Sverige behöver mindre polarisering och mer samarbete i politiken.
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Försäkringsbolaget Folksam består av de två ömsesidiga bolagen Folksam Sak och Folksam Liv samt ett antal dotterbolag. På torsdagen valdes TCO:s ordförande Therese Svanström till ny ledamot i styrelsen för Folksam Sak.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.