Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
Sverige befinner sig i ett läge där det finns stora behov av investeringar för att kunna säkra fortsatt tillväxt och välfärd. Vi i TCO menar att det är läge att lämna överskottsmålet till förmån för ett balansmål. Det betyder att vi vill att de offentliga finanserna ska gå jämt upp under en konjunkturcykel. Det är en stor förändring som måste göras, men den måste ske på ett ansvarsfullt sätt och det krävs att det finns ett brett parlamentarisk stöd.
Målet om ett genomsnittligt överskott på en procent av bruttonationalprodukten infördes i en tid då statsskulden var hög och tilltron till svensk politiks förmåga att hantera de offentliga finansernas var låg. När det finanspolitiska ramverket med överskottsmålet kom till i efterdyningarna av 90-talskrisen, var det aldrig meningen att målet för det finansiella sparandet, då satt till 2 procents överskott, skulle ligga fast för evigt. Tanken var att det skulle kunna ändras utifrån exempelvis förändrade ekonomiska och demografiska förutsättningar.
De senaste tjugo åren har statsskulden halverats, från nästan 80 procent av BNP till under 40. Det är lågt jämfört med andra länder. Sverige har dessutom en nettoförmögenhet. Det innebär att tillgångarna överstiger skulderna med råge. Förtroendet för svensk finanspolitik är högt, och statens lånevillkor mycket goda.
Behoven i samhället är samtidigt stora. Underhåll av vägar och inte minst järnvägar är så eftersatt att ekonomins utveckling allvarligt hindras. Bostadsbyggandet hålls tillbaka av brist på infrastruktursatsningar. Det drabbar såväl företag som medborgare, arbetsmarknaden som tillväxten.
Det nuvarande överskottsmålet har uppnått sitt syfte och därmed spelat färdigt sin roll. Nu måste finanspolitiken utformas för att nå andra mål och syften som är relevanta idag.
Vi förordar en övergång till ett mål där det finansiella sparandet ska vara i balans över en konjunkturcykel. Målet måste vara så flexibelt att en aktiv finanspolitik kan användas vid behov, utan att krocka med Maastrichtfördragets begränsning av underskott till tre procentenheter av bruttonationalprodukten. Det är också det vi anser att ett mål om balans innebär.
Den utredning om överskottsmålet som pågår och som i dagarna ska lämna en första rapport blir mycket viktig. Vi förväntar oss att den innehåller tydliga steg i riktning mot ett balansmål. Tiden är ute för överskottsmålet.
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Försäkringsbolaget Folksam består av de två ömsesidiga bolagen Folksam Sak och Folksam Liv samt ett antal dotterbolag. På torsdagen valdes TCO:s ordförande Therese Svanström till ny ledamot i styrelsen för Folksam Sak.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.