Lite (välment) EU-gnäll

Eva Nordmarks blogg 2019-05-06

Precis som många av er som läser den här texten säkert gjorde, ägnade jag söndagskvällen åt att titta på SVT:s partiledardebatt. Vårbudgeten är lagd, oppositionspartierna har lagt sina skuggmotioner och en hel del handlar naturligtvis om inrikespolitik och vad som ska hända med Sverige. Men med tanke på att det är tre veckor kvar till Europaparlamentsvalet blev jag väldigt förvånad och besviken över bristen på EU-fokus.

 Redan i januari skrev jag en debattartikel i Göteborgs-Posten, där jag uppmanade de politiska partierna att redogöra för hur de ser på EU-samarbetet och vilka frågor de tänker driva. I texten hänvisade jag också till en opinionsundersökning vi låtit Novus göra. Hela 85 procent av de tillfrågade tjänstemännen uttryckte att de önskade mer information om just vad partierna vill med EU-samarbetet.

Några sådana svar fick vi inte igår, men jag hoppas att både partierna och medierna gör en ordentlig slutspurt nu. Det behövs ett större engagemang i EU:s framtidsfrågor. De 21 ledamöter vi kommer att skicka till Bryssel och Strasbourg kommer att ha betydelse för Europas framtid. Det betyder också att de har en viktig roll för Sveriges framtid, för jobben och för vårt välstånd. 

Om du är nyfiken på vilka TCO:s prioriteringar inför valet är, kan du läsa dem om här. Det kommer jag också prata om på torsdag, när vi firar Europadagen och jag deltar i flera seminarier och tillställningar.

 

Välkommen på seminarium!

Den 20:e september samtalar vi om hur en skattereform kan bidra till en mer effektiv bostadsmarknad.

Läs mer och anmäl dig här

Lär dig mer om den svenska partsmodellen

Hur fack och arbetsgivarorganisationer tillsammans kommer överens om de bästa villkoren på arbetsmarknaden

Läs mer och se våra filmer

TCO gratulerar Sveriges nya arbetsgivarminister

TCO är glada och stolta över att vår tidigare ordförande, Eva Nordmark, utsetts till ny arbetsmarknadsminister

Läs mer

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund