Lite (välment) EU-gnäll

Eva Nordmarks blogg 2019-05-06

Precis som många av er som läser den här texten säkert gjorde, ägnade jag söndagskvällen åt att titta på SVT:s partiledardebatt. Vårbudgeten är lagd, oppositionspartierna har lagt sina skuggmotioner och en hel del handlar naturligtvis om inrikespolitik och vad som ska hända med Sverige. Men med tanke på att det är tre veckor kvar till Europaparlamentsvalet blev jag väldigt förvånad och besviken över bristen på EU-fokus.

 Redan i januari skrev jag en debattartikel i Göteborgs-Posten, där jag uppmanade de politiska partierna att redogöra för hur de ser på EU-samarbetet och vilka frågor de tänker driva. I texten hänvisade jag också till en opinionsundersökning vi låtit Novus göra. Hela 85 procent av de tillfrågade tjänstemännen uttryckte att de önskade mer information om just vad partierna vill med EU-samarbetet.

Några sådana svar fick vi inte igår, men jag hoppas att både partierna och medierna gör en ordentlig slutspurt nu. Det behövs ett större engagemang i EU:s framtidsfrågor. De 21 ledamöter vi kommer att skicka till Bryssel och Strasbourg kommer att ha betydelse för Europas framtid. Det betyder också att de har en viktig roll för Sveriges framtid, för jobben och för vårt välstånd. 

Om du är nyfiken på vilka TCO:s prioriteringar inför valet är, kan du läsa dem om här. Det kommer jag också prata om på torsdag, när vi firar Europadagen och jag deltar i flera seminarier och tillställningar.

 

TCO:s ordförande

Prenumerera på Evas blogg

Tack!

Håll dig uppdaterad varje gång Eva Nordmark bloggar. Lämna din mejladress här.

E-postadress

Så här hanterar vi dina personuppgifter.

Vi har mejlat dig på den adress du angav. Prenumerationen startar när du bekräftat din e-postadress. 

Något gick fel, försök igen senare. 

Det behövs en kompetens- och omställningspolitik för hela landet

TCO presenterar Jobbkartan, ny interaktiv statisk över hur arbetsmarknaden förändras

Läs mer och ta del av jobbkartan

Fem veckors semester!

Sedan 1978 har vi lagstiftning om fem veckors semester i Sverige.

Läs mer

Framtidens politik kräver kompromisser

Därför ordnar TCO kompromisskampen i Almedalen. Årets kamp är avgjord. Vi sände den live.

Se sändningen i efterhand här

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund