Lite (välment) EU-gnäll

2019-05-06

Precis som många av er som läser den här texten säkert gjorde, ägnade jag söndagskvällen åt att titta på SVT:s partiledardebatt. Vårbudgeten är lagd, oppositionspartierna har lagt sina skuggmotioner och en hel del handlar naturligtvis om inrikespolitik och vad som ska hända med Sverige. Men med tanke på att det är tre veckor kvar till Europaparlamentsvalet blev jag väldigt förvånad och besviken över bristen på EU-fokus.

 Redan i januari skrev jag en debattartikel i Göteborgs-Posten, där jag uppmanade de politiska partierna att redogöra för hur de ser på EU-samarbetet och vilka frågor de tänker driva. I texten hänvisade jag också till en opinionsundersökning vi låtit Novus göra. Hela 85 procent av de tillfrågade tjänstemännen uttryckte att de önskade mer information om just vad partierna vill med EU-samarbetet.

Några sådana svar fick vi inte igår, men jag hoppas att både partierna och medierna gör en ordentlig slutspurt nu. Det behövs ett större engagemang i EU:s framtidsfrågor. De 21 ledamöter vi kommer att skicka till Bryssel och Strasbourg kommer att ha betydelse för Europas framtid. Det betyder också att de har en viktig roll för Sveriges framtid, för jobben och för vårt välstånd. 

Om du är nyfiken på vilka TCO:s prioriteringar inför valet är, kan du läsa dem om här. Det kommer jag också prata om på torsdag, när vi firar Europadagen och jag deltar i flera seminarier och tillställningar.

 

EU
Ordförande 2011-2019

Tydligt att man inte förstått farorna och riskerna med att reglera minimilöner på EU-nivå

Jag känner en fortsatt stor oro utifrån det samråd EU-kommissionen presenterat

Läs mer

A-kassan måste omfatta många fler!

- Och taket i a-kassan måste höjas.

Läs mer

Minimilön är olagligt, olämpligt och komplicerat

Samuel Engblom, samhällspolitisk chef, bloggar med anledning av EU:s samråd kring förslaget om minimilöner.

Läs mer

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund