Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
Året lider mot sitt slut och snart är det dags för lite välförtjänt ledighet för många av oss. Jag ser själv fram emot en skön jul tillsammans med familjen. Under detta viktiga valår har vi jobbat stenhårt för att sätta TCO:arnas gemensamma frågor på den politiska agendan. Jag är verkligen stolt över alla de insatser som vi i TCO och TCO-förbunden levererat under 2018!
Arbetet med att ge yrkesverksamma bättre möjligheter till kompetensutveckling och vidareutbildning har varit fortsatt högt prioriterat för oss i TCO. Vi har bland annat lanserat ett nytt nationellt utbildningsindex som visar hur tillgången till högre utbildning ser ut över landet. Ett riktigt bra verktyg för oss när vi möter politiker runt om i Sverige för att diskutera kompetensförsörjning.
I många år har vi drivit på för en reformering av skattesystemet och för att det bättre ska gynna utbildning, ansvarstagande och företagande, samtidigt som vi säkrar den långsiktiga finansieringen av välfärden. Därför ser jag det som en framgång i TCOs och andra organisationers arbete att allt fler partier lyfter fram en bred skattereform som en av deras viktigaste frågor under den här mandatperioden. Vi fortsätter jobba för att det ska bli verklighet – och gensvaret från partierna ger oss verkligen energi att fortsätta påverka.
”Sverige är ett av världens bästa länder att leva och arbeta i, men vi kan och ska utvecklas!”. Så börjar den film som TCO lanserade under våren för att lyfta våra viktigaste frågor inför valet i september. Framtidstro har löpt som en röd tråd genom vår kommunikation kring valet och för mig var det väldigt viktigt att vi skulle göra på det sättet. Vi vet att TCO:arna ser ljust på framtiden och vill att den ska fortsätta präglas av öppenhet mot omvärlden och alla människors lika värde. Värderingar som är grunden i vår fackliga rörelse och som vi kommer prata betydligt mer om inför Europaparlamentsvalet i maj.
I november samlades vi för att fira all den kraft som #metoo fört med sig. TCO-förbunden har genomfört en lång rad viktiga insatser för att säkerställa att våra arbetsplatser ska vara en trygg plats för alla. Handboken mot sexuella trakasserier som TCO tagit fram tillsammans med våra förbund har vi fått trycka fler och fler exemplar av. Det som händer nu innebär ett skifte i synen på kränkande särbehandling, diskriminering och trakasserier. Vi ska aldrig backa tillbaka in i tystnadskulturen!
Under det gångna året har vi också levererat riktigt bra resultat på den europeiska arenan! Vi fick bland annat riksdagen att visa ”gult kort” mot förslaget till arbetsvillkorsdirektivet. Under förhandlingarna i Bryssel har vi tillsammans med arbetsgivarna fått regeringen och ministerrådet att med framgång föreslå tydligare garantier för kollektivavtal. Viktiga framsteg för värnandet av vår partsmodell!
Nästa år firar TCO 75 år och vi har aldrig varit starkare än vi är nu. Med våra sammanlagt närmare 1,4 miljoner medlemmar och 96 000 förtroendevalda är vi en enorm kraft i samhällsutvecklingen. Förbundskonferensen och kongressen i maj kommer bli ett fantastiskt tillfälle för att titta tillbaka på vår stolta 75-åriga historia, samtidigt som vi vill lyfta blicken och utforska de möjligheter som ryms i framtiden!
Avslutningsvis vill jag skicka ett särskilt tack till alla er som jobbar dessa dagar för att se till att vi andra kan få vår julefrid. Anställda inom vården, polisen och flera andra samhällsbärande yrken som ser till att Sverige fortsätter att fungera, året runt, alla dagar i veckan. Ni är fantastiska och jag hoppas att ni också kommer få lite ledigt inom kort.
Jag önskar er alla en riktigt god jul och gott nytt år!
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Försäkringsbolaget Folksam består av de två ömsesidiga bolagen Folksam Sak och Folksam Liv samt ett antal dotterbolag. På torsdagen valdes TCO:s ordförande Therese Svanström till ny ledamot i styrelsen för Folksam Sak.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.