Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
Denna vecka har gått i Frankrikes tecken. För mig, den fackliga fackföreningsrörelsen och för svensk handboll. Tack vare Frankrikes seger mot Kroatien är Sverige klart för EM-semifinal mot Danmark på ikväll. Jag hoppas på seger för landslaget.
För svensk fackföreningsrörelse har det varit en form av seger i veckan då vårt arbetssätt med den svenska partsmodellen har uppmärksammats och hedrats av Frankrike. Jag fick äran att motta den franska förtjänstorden Ordre national du Mérite för mitt arbete inom den svenska fackföreningsrörelsen. Det är en utmärkelse som tar sikte på mitt engagemang och arbete för kvinnors rättigheter, arbete för den sociala dialogen i Sverige och Europa och engagemang för högre utbildning. Det var en fin ceremoni på franska ambassadens residens där ambassadörer David Cvach utnämnde mig till riddare av den franska nationalförtjänstorden Ordre National de Mérite. Jag är mycket tacksam och ser denna utmärkelse som en seger för hela TCO med de fjorton förbunden men även för hela fackföreningsrörelsen i Sverige.
I Frankrike har man initierat en rad reformer på arbetsmarknaden som syftar till att stärka fransk ekonomi och sysselsättning och det finns ett stort intresse av att lyssna in hur den svenska partsmodellen fungerar. Nyligen var jag, tillsammans med Karl- Petter Thorwaldsson, LO och Göran Arrius, SACO i Paris för möte med den franska arbetsmarknadsministern Muriel Pénicaud och det känns positivt att se deras stora intresse för våra erfarenheter och den svenska modellen. Jag tror att kompetensutveckling och samverkan mellan arbetsmarknadens parter är nyckeln för många av EU:s ekonomier. På så sätt lyckas vi med en omställning som både genererar ökad tillväxt och en ökad sysselsättning. Och jag tror även på samverkan mellan länder. Vi har mycket att lära av varandra. Frankrike är viktigt för det europeiska samarbetet, både genom sin historia men också genom president Macrons positiva och inkluderande framtidssyn på EU och inte minst vad gäller arbetsmarknadsfrågor.
Så när denna arbetsvecka lider mot sitt slut säger jag inte hej då utan som det heter på franska: au revoir! På återseende!
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Försäkringsbolaget Folksam består av de två ömsesidiga bolagen Folksam Sak och Folksam Liv samt ett antal dotterbolag. På torsdagen valdes TCO:s ordförande Therese Svanström till ny ledamot i styrelsen för Folksam Sak.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.