Blixtvisit i Genève

Eva Nordmarks blogg 2019-06-19

Det senaste dygnet har jag tillbringat i ett Genève i högsommarvärme. Anledningen till besöket var att Internationella arbetsorganisationen, ILO, har sin årliga konferens. Det är dock inte vilket år som helst, utan 100-årsjubileum. ILO är en viktig och spännande aktör eftersom den bygger på trepartssamarbete mellan facken, arbetsgivarorganisationer och stater. Att besöka konferensen är dessutom ett utmärkt tillfälle för att träffa fackliga kollegor från hela världen.

På tisdagskvällen deltog jag i ett givande samtal om framtidens arbetsmarknad och teknologisk utveckling, tillsammans med bland annat arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, Sveriges ambassadör vid representationen i Genève och ett tiotal representanter för olika institutioner, tankesmedjor och annat. Det är många som är nyfikna på Sverige och där kunde jag bidra med det fackliga perspektivet i de här frågorna.

Hela onsdagen ägnades åt bilaterala möten med representanter för olika delar av ILO. Jag hann dessutom att vara på plats när världsfacket, ITUC, lanserade årets Global Rights Index. Det är en granskning som görs varje år och som visar hur grundläggande mänskliga rättigheter respekteras i 145 länder. Sverige ligger som vanligt väldigt bra till i rankningen. Desto värre är det på många andra håll. En facklig kollega från Filippinerna berättade från talarstolen om hur hennes kollegor mördats. Hon hade svårt att hålla tillbaka gråten och det hade jag också. Det är en påminnelse om hur viktigt det är med internationellt fackligt samarbete. Men också i Sverige, så läs gärna den debattartikel som jag och ordförandena i LO och Saco skrivit, tillsammans med Union to Unions kanslichef.  

Nu är jag på väg hem till Stockholm igen och det är snart dags för att gå på ledighet. Jag hoppas att även ni får en fin midsommarhelg!

TCO:s ordförande

Prenumerera på Evas blogg

Tack!

Håll dig uppdaterad varje gång Eva Nordmark bloggar. Lämna din mejladress här.

E-postadress

Så här hanterar vi dina personuppgifter.

Vi har mejlat dig på den adress du angav. Prenumerationen startar när du bekräftat din e-postadress. 

Något gick fel, försök igen senare. 

Det behövs en kompetens- och omställningspolitik för hela landet

TCO presenterar Jobbkartan, ny interaktiv statisk över hur arbetsmarknaden förändras

Läs mer och ta del av jobbkartan

Framtidens politik kräver kompromisser

Därför ordnar TCO kompromisskampen i Almedalen. Årets kamp är avgjord. Vi sände den live.

Se sändningen i efterhand här

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund