Taket i a-kassan behöver höjas permanent
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
Första dagen i Ankara bjöd på blandade möten i ett väldigt spännande land, som det inte finns en helt enhetlig bild av. Tydligt är att Turkiet befinner sig i en brytningstid, med många olika processer som pågår, inte minst de intensifierade förhandlingarna mellan regeringen och PKK.
Vi har fått en bild av positiva utvecklingstendenser, som att risken för militärkupper är praktiskt taget obefintlig, och att samhället har blivit mer öppet. Man kan debattera den kurdiska frågan mer öppet, liksom andra frågor rörande minoritetsrättigheter som tidigare varit mycket känsliga. Den ekonomiska tillväxten har kommit flertalet till del, även om det finns fattigdom och sociala klyftor kvar.
Utmaningar kvarstår dock på flera områden, som när det gäller mänskliga rättigheter. Den senaste arbetsmarknadslagstiftningen lever inte heller upp till ILOs konventioner, då den ställer för höga krav på vem fackförbunden får organisera och vilka som får sluta avtal för sina medlemmar. Det är också ett polariserat samhälle, vilket visar sig både genom samarbetssvårigheter mellan de politiska partierna, men också mellan de fackliga organisationerna.
Om det har blivit lättare exempelvis diskutera kurdfrågan, så har klimatet hårdnat för fackligt aktiva och även för journalister. Idag sitter runt 70 journalister i fängelse och ett stort antal fackliga ledare är åtalade under terrorlagstiftningen, som använts på ett mycket brett sett.
Det är exempelvis möjligt att åtala folk för terrorbrott enbart på grund av att de uttalat stöd för samma åsikter som framförs av förbjudna organisationer. Att som Lärarförbundet Egitim-Sen uttala stöd för att elever ska kunna få undervisning på sitt modersmål, har tidigare klassats som en terrorhandling eftersom det är en åsikt som stöds av terrorklassade PKK. Läs mer om detta i rapporten Turkey: Decriminalize Dissent. Time to deliver on the right to freedom of expression.
Vi träffade också MR-organisationen Human Rights Foundation of Turkey som lyfte att i rättsväsendet tillämpas den nya lagstiftningen inte alltid. Ändras lagstiftningen finns möjligheter att använda annan lagstiftning för att på mycket oklara grunden åtala människor.
Vi har också träffat centralorganisationen KESKs ledning, varav flera är berörda av ytterligare gripanden, som ägde rum i februari i år. Från TCO:s sida är det alltid självklart att stå upp för fackliga kollegors rätt att organisera sig och fackliga rättigheter. Deras ledare Lami Özgen uttalade sig också om det paradoxala i att han på en gång har en terrordom emot sig på 6 år samtidigt som han också är utvald att sitta i regeringens ”visemänskommission” som ska föra dialog med allmänheten om lösningen på kurdfrågan.
Idag onsdag kommer TCO att besöka den rättegång som hålls mot ett antal av deras förbunds medlemmar, för att visa stöd för de åtalade. På mötet med KESK träffade vi också Canan Calagan, ansvarig för jämställdhetsfrågor, som berättade om hur hon förra året greps under organisationens 8-marsförberedelser och sedan satt fängslad i åtta månader. Det var ett möte som berörde mig starkt.
Trots att hon suttit fängslad och ständigt lever i vetskapen om att hon kan anklagas för ”terrorism” pga sitt fackliga engagemang så fortsätter hon med stort mod och glöd att arbeta för ett bättre och jämställt arbetsliv och samhälle.
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Den parlamentariska pensionsgruppen har nu kommit överens om hur betänkandet ”Ett upphandlat fondtorg” som presenterades i november 2019 ska införas. TCO välkomnar överenskommelsen. För att skapa ett tryggt system är det viktigt att säkra upp med effektiva former för uppföljning och kontroll av fonderna.
TCO har kartlagt och jämfört utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner och presenterar för tredje året i rad ett utbildningsindex som mäter tillgången till högre utbildning över hela landet. Indexet visar på stora regionala skillnader. På topplistan dominerar kommuner i Stockholm-Mälardalen men utbildningsindexet visar också att det fortfarande finns vita fläckar på Sveriges utbildningskarta.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.