Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
Universitetskansler Lars Haikola lyfter i sin artikel på DN Debatt (27/5) fram ett antal viktiga utmaningar för den högre utbildningen i Sverige. Jag delar mycket i hans analys, men är samtidigt djupt oroad över hans slutsatser.
Lars Haikola pekar på utbildningskvaliteten som den enskilt största utmaningen. TCO har i årliga undersökningar mellan 2009 och 2013 visat att ungefär hälften av studenterna får miniminivån på nio timmars undervisning i veckan och dessutom ofta i stora grupper. Vi har därför krävt mer resurser till framför allt humaniora och samhällsvetenskap, något som regeringen hörsammat. Men det behövs fortsatta kvalitetssatsningar och dessutom fler utbildningsplatser för att möta det rekordstora antalet sökande och klara de stora rekryteringsbehoven.
Sveriges anslag till den högre utbildningen har sackat efter andra länders och de välkomna högskolesatsningar som regeringen gjort har i huvudsak gått till forskning. Det är en kunskapspolitik som haltar – en välutbildad befolkning är i själva verket avgörande för att bedriva forskning och skapa framgångsrika innovationer. Dessutom är den nödvändig för att sprida forskningsrön så att de kommer till praktisk användning och för att innovationer snabbt ska kunna omsättas till nya produkter och tjänster som kommer oss alla till nytta.
Det som bekymrar mig är de lösningar som Lars Haikola antyder. Jag avfärdar inte extern finansiering, men vad innebär privat finansiering – är det studieavgifter som åsyftas? Det vore helt fel väg att gå. Debatten i Storbritannien handlar om att de nyinförda studieavgifterna har obefintligt samband med utbildningskvaliteten. I USA har studieavgifter lett till att allt färre medelklassfamiljer ser högre utbildning som en möjlighet.
Högskolan står inför stora utmaningar. Den sociala snedrekryteringen till högre utbildning har bestått under många år – trots att lärosätena enligt lag ska arbeta aktivt för att motverka den. Det har också blivit svårare för äldre att komma in på högskolan och de fristående kurserna har minskat, vilket begränsar möjligheterna till kompetensutveckling för yrkesverksamma, något som blir allt viktigare för såväl individens ställning på arbetsmarknaden som för arbetsgivarnas försörjning av välutbildad arbetskraft.
Sverige är närmast unikt i att vi lyckats skapa ett internationellt framstående högskolesystem utan direkt privat finansiering. Det är något vi ska vara stolta över och utveckla. Den högre utbildningen är ett samhälleligt åtagande och en investering i Sveriges framtida tillväxt och välstånd. Att ytterligare öka den privata finansieringen kommer att öka snedrekryteringen och försämra möjligheterna till livslångt lärande.
I en global ekonomi med knivskarp konkurrens är satsningar på den högre utbildningen helt avgörande för tillväxt och välstånd i vårt land. I Sverige ska alla få möjlighet att göra sin utbildningsresa och forma sina livsdrömmar.
Eva Nordmark, ordförande TCO
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Försäkringsbolaget Folksam består av de två ömsesidiga bolagen Folksam Sak och Folksam Liv samt ett antal dotterbolag. På torsdagen valdes TCO:s ordförande Therese Svanström till ny ledamot i styrelsen för Folksam Sak.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.