Ökad handel och bättre omställningsförmåga gör Sverige starkare

Eva Nordmarks blogg 2015-09-04

Igår hade jag förmånen att få besöka min hemstad Luleå. Oftast när jag reser dit är det för att hälsa på släkt och vänner. Igår var det dock jobb och på programmet stod att föra fram TCO:s syn på TTIP - det kommande handelsavtalet mellan EU och USA – vid en stor konferens som handelskammaren i Norrbotten anordnade.

Den svenska fackföreningsrörelsen är ganska unik i världen, eftersom vi genomgående är positiv till frihandel. Därför vill vi också se ett handelsavtal mellan EU och USA, med ett starkt skydd för löntagarna, miljön och konsumenterna. Anledningen till vår inställning är enkel – ökad handel leder till att nya jobb skapas i Sverige och i världen.

Samtidigt ska man komma ihåg att globaliseringen inte alltid är en dans på rosor. Strukturomvandling gör att arbetsmarknaden förändras. Sveriges styrka är dock –  och har länge varit –  att den som förlorar sitt jobb ges möjlighet att återvända i arbete genom insatser från facket, näringslivet och inte minst staten. Tryggheten ligger i vara säker på att kunna få ett nytt jobb, snarare än att behålla det nuvarande. Men det finns definitivt områden som måste förbättras.

En väl fungerande arbetslöshetsförsäkring, med en generös a-kassa, är en förutsättning för att omställningen ska kunna ske på ett så smidigt sätt som möjligt för arbetstagaren. På måndag höjs taket i a-kassan, en efterlängtad reform, som gör att fler tjänstemän får ett bättre försäkringsskydd. Samtidigt måste fler, inte minst de som har atypiska anställningsformer, också omfattas så att de får ett gott skydd vid arbetslöshet på väg mot nästa jobb.

Den aktiva arbetsmarknadspolitiken måste vässas och moderniseras så att fler kommer i arbete snabbare. I dagsläget riktar sig det mesta av stödet till de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det är naturligtvis viktigt och rätt, men vi ser också ett ökat behov av arbetsmarknadspolitik för tjänstemannasektorerna.

Utbildningspolitiken är central för att rusta Sverige i den globala konkurrensen. På det här området är jag särskilt orolig, eftersom det finns ett stort behov för yrkesverksamma att vidareutbilda sig och få den kunskap som behövs på framtidens arbetsmarknad. Tyvärr ser vi snarare att möjligheten att göra detta minskar framöver, med färre fristående kurser och kortare utbildningar på lärosätena runt om i landet.

TCO är en konstruktiv röst i såväl frågan om TTIP, som frågan om samhällets omställningsförmåga. Vi har tillsammans med LO och Saco framfört våra synpunkter direkt till EUs chefsförhandlare på vad avtalet måste innehålla när det gäller skydd för löntagare och arbetsrätt. Vi kommer att fortsätta att arbeta för en bättre a-kassa, en relevant arbetsmarknadspolitik och en utbildningspolitik som också gynnar de yrkesverksamma.

Om vi får gehör för våra ståndpunkter är jag övertygad om att Sverige kommer att stå sig starkt i den internationella konkurrensen även i framtiden!

Eva Nordmark

 

TCO:s ordförande

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

Vi behöver en ny skattereform bland annat för utjämningssystemet

Med bara månader kvar till valet är det dags för politiker att sätta frågan om att reformera det kommunala utjämningssystemet högt upp på agendan för att hela Sverige ska leva. Vi behöver en ny skattereform.

Läs mer här

TCO söker en kvalificerad jurist

Vill du vara med och utveckla TCO till en ännu bättre påverkansorganisation gentemot beslutsfattare i Sverige och EU? Vi söker en kvalificerad jurist till vårt team Europa och juridik. Sista ansökningsdag är 28 maj.

Läs mer här

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här
4 juni 2018

Livslångt lärande i en föränderlig värld – så säkrar vi omställning, konkurrenskraft och kompetensförsörjning!

Anmäl dig här
5 juni 2018

What’s the point? – om användbarhet i högre utbildning

Anmäl dig här

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund