Taket i a-kassan behöver höjas permanent
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
För en facklig centralorganisation som TCO, med uppgift att värna och utveckla välutbildade människors krav på trygghet och välfärd, spelar kulturen en viktig roll. Kulturen är, bland mycket annat, ett medel att öka kreativiteten och skaparkraften i samhället och därmed också utveckla arbetslivet. Konst och kultur lär oss dessutom hur det är att vara människa och vad är mer angeläget än det?
Inom TCO finns flera förbund med ett stort antal medlemmar verksamma inom kulturområdet. Sedan en längre tid har vi velat uppmärksamma denna grupp och särskilt framstående gärningar genom att dela ut TCO:s Kulturpris. Men de betydelsefulla konstverken eller imponerande uppsättningarna som belönas i fina salonger växer ofta fram under mycket enkla och pressade former, med ingen eller liten möjlighet till trygghet värdig en professionell yrkesutövare. Detta är inte OK! Därför är TCO:s arbete med moderna trygghetssystem och kompetensutveckling centralt i vårt intresse för ett rikt och friskt kulturliv.
I veckan som gick hade jag nöjet att dela ut TCO:s Kulturpris samt vårt nyinstiftade Kulturstipendium. Båda pristagarna har på olika sätt skapat värdefulla bidrag inom sina områden: dansaren, regissören och koreografen Anna Vnuk tilldelades Kulturpriset för sitt gränslösa konstnärskap. Hon är modig i sitt personliga berättande och väjer aldrig för livets svåra frågor. En fantastisk kulturpersonlighet! Vårt Kulturstipendium, som syftar till att nyfiket spana på morgondagens stjärnor, gick till filmaren Maximilien van Aertryck och hans kortfilm ”Punkt 9: val av andre vice talman” där han uppvisar ett både moget och okonventionellt berättande. Lägg namnet på minnet!
Både Anna och Maximilien ger oss lust och kraft till att förändra genom sitt skapande. Men de och deras kolleger inom kulturen gör stora uppoffringar på vägen. Vi på TCO kommer fortsätta arbeta för att deras resa till en etablerad ställning, och kanske de fina salongerna, blir schysst och trygg.
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Den parlamentariska pensionsgruppen har nu kommit överens om hur betänkandet ”Ett upphandlat fondtorg” som presenterades i november 2019 ska införas. TCO välkomnar överenskommelsen. För att skapa ett tryggt system är det viktigt att säkra upp med effektiva former för uppföljning och kontroll av fonderna.
TCO har kartlagt och jämfört utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner och presenterar för tredje året i rad ett utbildningsindex som mäter tillgången till högre utbildning över hela landet. Indexet visar på stora regionala skillnader. På topplistan dominerar kommuner i Stockholm-Mälardalen men utbildningsindexet visar också att det fortfarande finns vita fläckar på Sveriges utbildningskarta.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.