Taket i a-kassan behöver höjas permanent
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
Snart 25 år har gått sedan den breda skatteuppgörelsen –”Århundradets skattereform” – i början på 1990-talet. TCO spelade en viktig roll i det arbetet, både genom att utarbeta konkreta förslag och genom att utgöra en brygga i politiken.
En viktig del i ett skattesystem är dess legitimitet hos medborgarna. Den som tjänar mer ska betala mer skatt. Men inkomstskatten har inte bara betydelse på totalen, utan också på marginalen. Hur lönar sig en extra arbetsinsats, en vidareutbildning, ett ökat ansvar på jobbet? I skatteöverenskommelsen fanns en sorts handslag om principen ”hälften kvar”. Människor skulle veta att hälften av en inkomstökning skulle man få behålla. Det är en viktig princip som håller över tid.
Den tiden är förbi när man kunde skaffa sig en utbildning i unga år och sedan jobba på till pensionen. Internationell konkurrens, teknisk utveckling och andra omvärldsförändringar gör behovet av omställning och utveckling i näringsliv och förvaltning stort. Detta kräver att även villkoren för den enskilde är goda för vidareutbildning, utveckling och ansvarstagande. Marginalskatterna är en viktig pusselbit för det.
Den nya regeringen lade som en av sina allra första insatser fram ett förslag om lägre gräns för när statlig inkomstskatt ska betalas. . Förslaget innebär att 71 000 fler personer nästa år kommer att få en marginalskatt på 52 procent istället för 32 procent. Av dessa bedömer vi att över 40 000 är relativt genomsnittliga tjänstemän som satsat på vidareutbildning och kommit en bit fram i sina yrkeskarriärer. Nästan 40 procent av de heltidsarbetande tjänstemännen betalar statlig inkomstskatt. Så var det inte tänkt.
En 45-årig akutsjuksköterska med genomsnittslön kommer då hon ombeds att ta ett extra pass få behålla mindre än hälften av den extra inkomsten. En datatekniker som vidareutbildar sig och tar på sig nya uppgifter får behålla mindre än hälften av löneförhöjningen som följde med.
Det är mycket olyckligt att denna typ av skattehöjningar, som i sig ger relativt lite i inkomstförstärkning för staten, kommer som ett led i en budgetöverenskommelse i all hast.
Såväl forskare som sakkunniga och opinionsbildare, fack och arbetsgivarorganisationer har länge efterlyst en översyn av skattesystemet. TCO var tidigt ute och pekade på behovet av en bred överenskommelse. Det är en nödvändighet eftersom skattesystemet de senaste dryga 20 åren hackats sönder, med avsteg efter avsteg. Och det behövs för att omvärlden helt enkelt har förändrats.
Det partipolitiska intresset har milt uttryckt varit begränsat. Med tanke på den nuvarande parlamentariska situationen kan inte skattepolitiken skötas med enstaka uppgörelser genom tuvhoppning än till vänster än till höger. Resultatet av det riskerar bli ett hot mot konkurrenskraft och utveckling, och därmed mot välfärden och jobben.
Det är därför hög tid att det istället startas ett politiskt arbete med ambitionen att genomföra en bred skatteöversyn resulterande i en bred överenskommelse med grundprinciper som blir stabila över tid.
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Den parlamentariska pensionsgruppen har nu kommit överens om hur betänkandet ”Ett upphandlat fondtorg” som presenterades i november 2019 ska införas. TCO välkomnar överenskommelsen. För att skapa ett tryggt system är det viktigt att säkra upp med effektiva former för uppföljning och kontroll av fonderna.
TCO har kartlagt och jämfört utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner och presenterar för tredje året i rad ett utbildningsindex som mäter tillgången till högre utbildning över hela landet. Indexet visar på stora regionala skillnader. På topplistan dominerar kommuner i Stockholm-Mälardalen men utbildningsindexet visar också att det fortfarande finns vita fläckar på Sveriges utbildningskarta.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.