Herrklubbarnas tid är förbi! Jämställdhet är framtiden!

Eva Nordmarks blogg 2015-03-26

Såg du det här klippet från SVT? Min spontana tanke när jag såg inslaget var att det verkligen är dags för vissa män i näringslivet att skärpa sig. Finansbranschen är en av de branscher där löneskillnaderna mellan kvinnor och män är allra störst. Finansförbundet skrev om detta inför 8 mars och konstaterade att bank- och finansanställda kvinnor i genomsnitt tjänar 16 400 kronor i månaden mindre än sin manliga kollegor. I samma blogginlägg resonerar utredaren kring varför det är på det här sättet: 

Det verkar finnas ett glastak som sätter stopp för kvinnornas karriär i finansbranschen. Är det så att kvinnors och mäns kompetens bedöms på olika sätt, värderas kvinnors potential och ledarskap annorlunda än männens?

Frågan om hur kvinnors potential värderas, är särskilt intressant i ljuset av klippet jag länkade till i början av mitt inlägg. Förstår Lundberg vad han signalerar till kvinnorna i branschen och till alla de unga kvinnor, med utmärkta studieresultat och höga ambitioner som vill arbeta i den? Hur ska han dessutomförmå att rekrytera dem till sitt företag när han ger uttryck för en sådan gammaldags, mossig attityd?

Sverige behöver välfungerande företag som skapar många arbetstillfällen och en tillväxt som bidrar till en god välfärd. Kvinnor presterar bättre än män genom genom hela sin utbildning. Att inte se kvinnors potential är ett slöseri med resurser och är tillväxthämmande. Det borde vara en självklarhet att kvinnor ska ha samma möjligheter att drömma om – men också att nå! – toppen i företagen. Nu är det dags för de näringslivsgubbar som har den här dåliga attityden att tänka om. Herrklubbarnas tid är förbi. Nu hoppas jag att de moderna männen och kvinnorna med makt i branschen kliver fram och visar att jämställdhet är framtiden!  

TCO:s ordförande

Prenumerera på Evas blogg

Tack!

Håll dig uppdaterad varje gång Eva Nordmark bloggar. Lämna din mejladress här.

E-postadress

Så här hanterar vi dina personuppgifter.

Vi har mejlat dig på den adress du angav. Prenumerationen startar när du bekräftat din e-postadress. 

Något gick fel, försök igen senare. 

Eva Nordmark omvald till ordförande för TCO

– Jag är oerhört glad och tacksam för förtroendet att fortsätta leda TCO.

Läs mer

Är du nyfiken på vad EU betyder för svensk ekonomi?

Svensk ekonomi är beroende av EU. Värdet av vår export av varor och tjänster utgör och står för halva vår BNP-tillväxt och 70 procent av exporten går till EU:s inre marknad

Läs mer

Är du doktorand eller nydisputerad forskare med intresse för arbetsmarknaden?

Ansök till TCO:s akademi för framtidens arbetsmarknadsforskare.

Läs mer

img description

#tcosverige

Följ oss på Instagram

img description
img description
img description
img description
img description
image description
Följ oss på instagram

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund