Herrklubbarnas tid är förbi! Jämställdhet är framtiden!

2015-03-26

Såg du det här klippet från SVT? Min spontana tanke när jag såg inslaget var att det verkligen är dags för vissa män i näringslivet att skärpa sig. Finansbranschen är en av de branscher där löneskillnaderna mellan kvinnor och män är allra störst. Finansförbundet skrev om detta inför 8 mars och konstaterade att bank- och finansanställda kvinnor i genomsnitt tjänar 16 400 kronor i månaden mindre än sin manliga kollegor. I samma blogginlägg resonerar utredaren kring varför det är på det här sättet: 

Det verkar finnas ett glastak som sätter stopp för kvinnornas karriär i finansbranschen. Är det så att kvinnors och mäns kompetens bedöms på olika sätt, värderas kvinnors potential och ledarskap annorlunda än männens?

Frågan om hur kvinnors potential värderas, är särskilt intressant i ljuset av klippet jag länkade till i början av mitt inlägg. Förstår Lundberg vad han signalerar till kvinnorna i branschen och till alla de unga kvinnor, med utmärkta studieresultat och höga ambitioner som vill arbeta i den? Hur ska han dessutomförmå att rekrytera dem till sitt företag när han ger uttryck för en sådan gammaldags, mossig attityd?

Sverige behöver välfungerande företag som skapar många arbetstillfällen och en tillväxt som bidrar till en god välfärd. Kvinnor presterar bättre än män genom genom hela sin utbildning. Att inte se kvinnors potential är ett slöseri med resurser och är tillväxthämmande. Det borde vara en självklarhet att kvinnor ska ha samma möjligheter att drömma om – men också att nå! – toppen i företagen. Nu är det dags för de näringslivsgubbar som har den här dåliga attityden att tänka om. Herrklubbarnas tid är förbi. Nu hoppas jag att de moderna männen och kvinnorna med makt i branschen kliver fram och visar att jämställdhet är framtiden!  

Ordförande 2011-2019

Tydligt att man inte förstått farorna och riskerna med att reglera minimilöner på EU-nivå

Jag känner en fortsatt stor oro utifrån det samråd EU-kommissionen presenterat

Läs mer

A-kassan måste omfatta många fler!

- Och taket i a-kassan måste höjas.

Läs mer

Minimilön är olagligt, olämpligt och komplicerat

Samuel Engblom, samhällspolitisk chef, bloggar med anledning av EU:s samråd kring förslaget om minimilöner.

Läs mer

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund