Idag kommenterar jag EU-kommissionens landsspecifika rekommendationer till Sverige på ett seminarium på Kommissionens Sverigekontor.
Det är välkommet att EU-kommissionen signalerar en förändring av sina rekommendationer för medlemsländerna. Istället för ett ensidigt fokus nedskärningar finns nu rekommendationer om att länder som har möjlighet, bland annat Sverige, skall föra en mer efterfrågestimulerande politik.
EU-kommissioner tar också upp ungdomsarbetsarbetslösheten och arbetslösheten för utrikes födda som är markant högre än för andra grupper och där skillnaderna är större än EU-genomsnittet.
Det är positivt att Kommissionen fokuserar på kompetensutveckling och anställningsbarhet i sina rekommendationer om anställningsbarheten. TCO håller med EU -kommissionen om att generella åtgärder t.ex. sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga är ineffektivt sätt att använda skattemedel.
Riktade åtgärder till individer/grupper med särskilda behov är vägen att gå. Det handlar också t.ex. om hur anknytningen till arbetsplatsen sker. En kommande rapport från TCO kommer visa att det är rätt jobb och inte ett jobb vilket som helst som är avgörande för utrikesföddas långsiktiga etablering på arbetsmarknaden.
Att EU-kommissionen nu uttryckligen respekterar partsautonomin i Sverige ger förutsättningar för att arbeta vidare med att skydda fackliga rättigheter även i krisländerna. Skall EU få en uthållig tillväxt behövs starka arbetsmarknadsparter. Istället för att urholka partssystemen bör EU nu istället ta initiativ till att tillsammans med parterna stärka kollektivavtalssystemen framför allt krisländerna.