Idag presenterade EU-kommissionen ett förslag till inrättande av en europeisk arbetsmyndighet. EU har ett regelverk som ska skydda och tillvarata arbetstagares rättigheter vid gränsöverskridande situationer. Dessa regler behöver genomföras bättre och mer effektivt för att främja den fria rörligheten och skapa en mer rättvis inre marknad.
- Den fria rörligheten är en bärande och mycket populär del av EU-samarbetet, och bidrar till bättre förutsättningar för jobb och tillväxt, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark. Vi välkomnar därför förslaget till en europeisk myndighet som kan hjälpa arbetstagare och företag till relevant information och främja en mer rättvis rörlighet på den europeiska arbetsmarknaden.
Europeiska arbetsmyndigheten föreslås även bistå nationella myndigheter vid arbetsplatsinspektioner och att hjälpa till att medla i tvister mellan medlemsländerna.
- Vi är positiva till ett förbättrat samarbete mellan medlemsländerna på detta område, säger LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Myndigheten bör användas för att förhindra underbudskonkurrens och motverka social dumpning.
LO, TCO och Saco är dock eniga om att den europeiska myndighetens roll rörande medling enligt förslaget måste förtydligas. Om en sådan funktion ens ska finnas måste den bygga på frivillighet och samförstånd hos alla berörda parter. Europeiska arbetsmyndigheten föreslås få som uppgift att förbättra tillgången till information för arbetstagare och företag som rör sig mellan medlemsstater, vilket de svenska fackliga centralorganisationerna välkomnar.
- Det måste dock bli tydligt att myndigheten enbart ska tillhandahålla information och inte tolka regler som faller utanför EU:s regelverk, säger Sacos ordförande Göran Arrius. Sammantaget välkomnar vi förslaget och tror att det med vissa justeringar kan medföra ökat skydd för arbetstagare i Europa.
De svenska fackliga organisationerna ser möjligheten till ett nära samarbete mellan myndigheten och arbetsmarknadens parter, både på europeisk och nationella nivåer, och som ytterligare skulle gagna både företag och arbetstagare i Europa. Förslaget ska nu analyseras mer i detalj.