Revolutionen splittrade det egyptiska Journalistförbundet

Nyheter 11:41 20 juni, 2011

Sociala medier som Facebook och Twitter spelade en viktig roll för revolutionen i Egypten. Samtidigt som folket strömmade ut på gatorna och demonstrerade stod de stora inhemska medierna i det längsta på Mubarakregimens sida.

– Det var en chock för oss anställda. Då var vi inte stolta över att jobba där, säger Abeer Saady, journalist på Egyptens näst största dagstidning Al Akhbar.

Själv tog hon tidigt ställning för revolutionen och gick inte till jobbet under de dramatiska dagarna i slutet av januari.

– Jag kände att jag inte kunde gå och jobba, jag ville vara med folket ute på gatorna, säger hon.

Abeer Saady är 35 år och har arbetat som journalist i 20 år. Hon har många järn i elden, är full av energi och man undrar när hon hinner sova. Under intervjun avbryter hon sig flera gånger med kraftfulla gäspningar. 

Abeer arbetar som biträdande utrikeschef på Al Akhbar. Dagen efter vårt möte ska hon åka på reportageresa till Marocko. Hon är också fackligt aktiv, sitter i styrelsen för det egyptiska journalistförbundet – Egyptian Press Syndicate, EPS – och är ansvarig för förbundets utbildningar.

EPS tillhör det gamla regimtrogna facket och är inte erkänt av den internationella fackföreningsrörelsen, men det finns demokratiska krafter inom förbundet. Under revolutionsdagarna kom motsättningarna inom förbundsstyrelsen i öppen dager.

Sedan förbundsordföranden, som tidigare varit talskrivare åt Mubarak, uttalat sig mot de folkliga protesterna krävde flera journalister hans avgång. Någon vecka senare avgick han också ”av hälsoskäl”. 

– Det var vi som sparkade ut honom. En gång i tiden blev han demokratiskt vald till ordförande, men när han nu gick ut och försvarade Mubarak så bedrog han oss, säger Abeer Saady.

Då var splittringen inom förbundsstyrelsen redan total. En fraktion krävde att hela styrelsen, som är vald till nästa års kongress, skulle ställa sina platser till förfogande och valet tidigareläggas. Förslaget röstades ner. Då ville Abeer Saady själv avgå, men hennes begäran avslogs.

– Så formellt är jag kvar. Jag går inte på styrelsemötena, men jag sköter fortfarande förbundets utbildning. Jag kan tänka mig att ställa upp igen, men då från en bättre position, i den inre cirkeln, säger hon.

När både den egna tidningen och förbundsstyrelsen gick emot den demokrativåg som vällde fram återstod inget annat för Abeer än att själv ansluta sig till de folkliga protesterna. Tillsammans med några kolleger slog hon läger i fem dagar på trappan till förbundets hus i närheten av Tarhirtorget i centrala Kairo.

– Vi vägrade lämna trappan. En dag, den 28 januari, vaknade vi och upptäckte att Internet och alla telefoner var avskuret. Läget var mycket spänt. Polisen sprutade tårgas och sköt med gummikulor för att hindra folk att gå till torget. 
Över 800 personer dödades och 120000 skadades i Egypten de här dagarna, jag gråter när jag tänker på det.

– Jag öppnade dörrarna till förbundshuset för att ta hand om och ge skydd åt människor. Vi organiserade också ett presscenter där vi producerade ett eget nyhetsbrev och direktrapporterade. Och vi hjälpte egyptiska och utländska journalister och gav dem skydd.

När den sittande regimen insåg att slaget var förlorat och Mubarak flytt landet vände också de tidigare regimtrogna medierna på klacken.

– Då började de plötsligt attackera honom och tala om att bygga ett nytt Egypten. Men människorna blev bara arga, de litar inte längre på tidningarna. Vi journalister har en lång väg att gå för att återvinna folkets respekt.

– Det fanns några privata och oberoende medier som stödde revolutionen, men de sociala medierna spelade en mycket större roll än de gamla medierna. Dessa ”medborgarjournalister” ska ha ett erkännande, säger Abeer Saady.

Yttrandefrihet har länge stått högt på det egyptiska journalistförbundets dagordning, men framgångarna har uteblivit. Nu kommer trycket i den frågan att öka.

– De flesta gick kanske ut på gatorna för att kräva jobb, mat för dagen och slut på korruptionen, men det är också helt klart att folket vill ha yttrandefrihet. Vi har länge lett det slaget. Nu känner vi att vi också har folkets stöd. 

Tröttheten lyser i hennes ögon och det börjar bli dags att avrunda. Jag frågar Abeer vad hon tror kommer att hända nu och vilken framtid hon ser för landet.

– Egypten är ett stort och viktigt land, men vi är omgärdade av oroshärdar som i Libyen, Sudan och Israel-Gaza. Vi skulle behöva fred och stabilitet för att börja bygga upp vårt land igen. Det känns som att det är nu eller aldrig. Men läget är mycket osäkert. En stor del av dem gamla regimen är fortfarande kvar och cheferna på tidningarna likaså. Det kan bli en militärkupp och det kan bli kaos. Vi vet från andra länder att revolutioner kan ta lång tid, säger hon.

Bengt Rolfer

Nästa artikel: Det var i Tunisien det började – tack vare facket.

4 av 10 föräldralediga har missgynnats

En undersökning som TCO gjort tillsammans med Unionen visar att 4 av 10 tjänstemän som varit föräldralediga mer än ett år har missgynnats av sin arbetsgivare. Det är något som är förbjudet enligt lag. 

Läs mer

Debatt

Studiestödet måste matchas med ett utbildningsutbud

Genom partsöverenskommelsen öppnas nya ekonomiska möjligheter för yrkesverksamma att studera. Men för att få fullt genomslag krävs att universitet, högskolor och yrkeshögskolan möter upp med nya typer av kurser, anpassade till individers och arbetsmarknadens behov. Det arbetet måste börja nu, skriver Therese Svanström, TCO.

Nyheter

Inbjudan: TCO:s akademi för framtidens arbetsmarknadsforskare 2021

Är du doktorand eller nydisputerad forskare med intresse för arbetsmarknaden eller arbetslivet? Vill du få en chans att diskutera pågående eller kommande forskning med arbetsmarknadens parter och forskare från andra discipliner? Vill du öka din kunskap om kollektivavtalen och förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter? Ansök till TCO:s akademi för framtidens arbetsmarknadsforskare.

Pressmeddelanden

Det går för långsamt mot jämställt föräldraskap

Utvecklingen mot en mer jämställd fördelning av föräldraledigheten går för långsamt och takten har avtagit det senaste året. Det visar TCO:s nya jämställdhetsindex som släpps idag. Kvinnor tog ut 68,7 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn förra året. Män tog alltså bara ut 31,3 procent.

Debatt

Arbetsgivare fortsätter straffa föräldralediga

En kvinna får inte vara med i lönerevisionen på samma villkor som sina kollegor. En annan har inte samma möjligheter till kompetensutveckling. En småbarnspappa får inte komma tillbaka till tidigare arbetsuppgifter. En blivande mamma sållas bort i rekryteringen. Anledningen? De är, har varit eller ska vara föräldralediga.

Nyheter

Allt fler kan jobba längre - med rätt förutsättningar

Arbetslivet kan bli längre men det kräver att arbetsmiljön förbättras och att alla människor, oavsett ålder, har möjlighet att vidareutbilda sig.

Pressmeddelanden

Therese Svanström vald till vice ordförande för Folksam Sak

Försäkringsbolaget Folksam består av de två ömsesidiga bolagen Folksam Sak och Folksam Liv samt ett antal dotterbolag. På torsdagen valdes TCO:s ordförande Therese Svanström till ny ledamot i styrelsen för Folksam Sak.

Gå till Aktuellt

TCO bloggar

Therese Svanström - Ordförande TCO

15 juni, 2021

Pensionssystemet behöver utvecklas långsiktigt

Pensionsfrågorna är viktiga för mig och de är viktiga för medlemmarna i TCO:s förbund. För TCO som facklig organisation är naturligtvis fokuset stort på arbetslivet, här och nu. Frågor om arbetsmiljö, kompetensutveckling och villkor för dig i ditt arbete. Men vår uppgift är också att bidra till att den dagen då din arbetsinsats är över och livet som pensionär tar vid – att den tiden blir så bra som möjligt.

Pension

Oscar Wåglund Söderström - Internationell chef

24 juni, 2021

Efter anti-HBTQI-lagen: EU måste öka trycket på Ungern

Ungern har just antagit en lag som förbjuder medier att visa innehåll som visar eller främjar homosexualitet riktat till personer under 18 år. En rad EU-länder protesterar massivt, och nu gäller det att hålla i och visa att man menar allvar. TCO uppmanar medlemsländerna att fullfölja artikel 7-processen mot Ungern och säkerställa att inga EU-medel betalas ut förrän landet upphör med diskriminering och visar att man respekterar rättsstat och grundläggande rättigheter fullt ut.

Sofia Råsmar - EU-jurist

17 juni, 2021

En strategi som gav eko

Om Europeiska kommissionen hade anat att coronapandemin skulle slå till så hade nog inte industristrategin lanserats i samma form som den gjorde den där tidiga marsdagen år 2020. Dagen efter att strategin lanserats så deklarerade WHO att vi hade en pandemi och hela världen ställdes på ända. Industristrategin är ett åtgärdspaket för att stödja den gröna och digitala omställningen. De åtgärder som föreslås är exempelvis både lagstiftningsinitiativ och industrisamarbeten. Med nya erfarenheter och insikter i bagaget från det gångna året så återkom kommissionen nu i maj, ett drygt år senare, med den uppdaterade industristrategin.

EU

Ann-Katrin Dolium - Internationell sekreterare

31 maj, 2021

Rättvis klimatomställning

Fackföreningar i Storbritannien drog hårda lärdomar från nedläggningarna av kolgruvorna på 80-talet så idag, när hela samhället ska ställas om, ligger social och ekonomisk rättvisa i centrum på den klimatpolitiska agendan.

Arbetsmarknad, Ekonomi och tillväxt, Internationellt

Therese Svanström - Ordförande TCO

28 maj, 2021

Trygghetssystemen måste moderniseras så att de passar för alla typer av anställningar

Att högst åtta personer får bevittna ett kultur- eller idrottsevenemang har på många sätt blivit själva symbolen för dagens coronarestriktioner. Pandemin har drabbat kulturarbetare extra hårt för här hittar vi ofta andra anställningsformer än den traditionella tillsvidareanställningen vilket i sig är ett problem. Under pandemin har det blivit tydligt att våra trygghetssystem inte är uppdaterade för dagens arbetsmarknad med följden att de inte riktigt räcker till för många grupper.

A-kassan, Trygghetssystem

Lise Donovan - Jurist för Europa och juridik med ansvar för juridik och internationella frågor

25 maj, 2021

Äntligen är internationella arbetskonferensen igång!

De närmaste veckorna kommer några tusen människor över hela världen i de 187 medlemsländerna samtidigt sitta hemma framför sina datorer i minst 3 timmar per dag för att delta i ILO:s världskonferens (ILC).

Internationellt

Gå till TCO bloggar

TCO play

Se fler filmer

Rapporter

Rapporter

Från jämställda par till ojämställda föräldrar

Varför väljer föräldrar att dela på föräldraledigheten som de gör? Trots möjligheten att dela lika är det få föräldrapar som gör det. Ny forskning visar att normer på arbetsplatsen styr hur föräldrar delar på dagarna.

Läs vidare

Rapporter

Livspusslet under coronapandemin

Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.

Läs vidare

Rapporter

Lärcentra - för högre utbildning i hela Sverige

Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.

Läs vidare

Rapporter

Vidareutbildning, varför och för vad?

Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…

Läs vidare

Se alla rapporter

Arbetsvärlden

Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.

Hitta ditt fackförbund

TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.