Revolutionen splittrade det egyptiska Journalistförbundet

Nyheter 11:41 20 juni, 2011

Sociala medier som Facebook och Twitter spelade en viktig roll för revolutionen i Egypten. Samtidigt som folket strömmade ut på gatorna och demonstrerade stod de stora inhemska medierna i det längsta på Mubarakregimens sida.

– Det var en chock för oss anställda. Då var vi inte stolta över att jobba där, säger Abeer Saady, journalist på Egyptens näst största dagstidning Al Akhbar.

Själv tog hon tidigt ställning för revolutionen och gick inte till jobbet under de dramatiska dagarna i slutet av januari.

– Jag kände att jag inte kunde gå och jobba, jag ville vara med folket ute på gatorna, säger hon.

Abeer Saady är 35 år och har arbetat som journalist i 20 år. Hon har många järn i elden, är full av energi och man undrar när hon hinner sova. Under intervjun avbryter hon sig flera gånger med kraftfulla gäspningar. 

Abeer arbetar som biträdande utrikeschef på Al Akhbar. Dagen efter vårt möte ska hon åka på reportageresa till Marocko. Hon är också fackligt aktiv, sitter i styrelsen för det egyptiska journalistförbundet – Egyptian Press Syndicate, EPS – och är ansvarig för förbundets utbildningar.

EPS tillhör det gamla regimtrogna facket och är inte erkänt av den internationella fackföreningsrörelsen, men det finns demokratiska krafter inom förbundet. Under revolutionsdagarna kom motsättningarna inom förbundsstyrelsen i öppen dager.

Sedan förbundsordföranden, som tidigare varit talskrivare åt Mubarak, uttalat sig mot de folkliga protesterna krävde flera journalister hans avgång. Någon vecka senare avgick han också ”av hälsoskäl”. 

– Det var vi som sparkade ut honom. En gång i tiden blev han demokratiskt vald till ordförande, men när han nu gick ut och försvarade Mubarak så bedrog han oss, säger Abeer Saady.

Då var splittringen inom förbundsstyrelsen redan total. En fraktion krävde att hela styrelsen, som är vald till nästa års kongress, skulle ställa sina platser till förfogande och valet tidigareläggas. Förslaget röstades ner. Då ville Abeer Saady själv avgå, men hennes begäran avslogs.

– Så formellt är jag kvar. Jag går inte på styrelsemötena, men jag sköter fortfarande förbundets utbildning. Jag kan tänka mig att ställa upp igen, men då från en bättre position, i den inre cirkeln, säger hon.

När både den egna tidningen och förbundsstyrelsen gick emot den demokrativåg som vällde fram återstod inget annat för Abeer än att själv ansluta sig till de folkliga protesterna. Tillsammans med några kolleger slog hon läger i fem dagar på trappan till förbundets hus i närheten av Tarhirtorget i centrala Kairo.

– Vi vägrade lämna trappan. En dag, den 28 januari, vaknade vi och upptäckte att Internet och alla telefoner var avskuret. Läget var mycket spänt. Polisen sprutade tårgas och sköt med gummikulor för att hindra folk att gå till torget. 
Över 800 personer dödades och 120000 skadades i Egypten de här dagarna, jag gråter när jag tänker på det.

– Jag öppnade dörrarna till förbundshuset för att ta hand om och ge skydd åt människor. Vi organiserade också ett presscenter där vi producerade ett eget nyhetsbrev och direktrapporterade. Och vi hjälpte egyptiska och utländska journalister och gav dem skydd.

När den sittande regimen insåg att slaget var förlorat och Mubarak flytt landet vände också de tidigare regimtrogna medierna på klacken.

– Då började de plötsligt attackera honom och tala om att bygga ett nytt Egypten. Men människorna blev bara arga, de litar inte längre på tidningarna. Vi journalister har en lång väg att gå för att återvinna folkets respekt.

– Det fanns några privata och oberoende medier som stödde revolutionen, men de sociala medierna spelade en mycket större roll än de gamla medierna. Dessa ”medborgarjournalister” ska ha ett erkännande, säger Abeer Saady.

Yttrandefrihet har länge stått högt på det egyptiska journalistförbundets dagordning, men framgångarna har uteblivit. Nu kommer trycket i den frågan att öka.

– De flesta gick kanske ut på gatorna för att kräva jobb, mat för dagen och slut på korruptionen, men det är också helt klart att folket vill ha yttrandefrihet. Vi har länge lett det slaget. Nu känner vi att vi också har folkets stöd. 

Tröttheten lyser i hennes ögon och det börjar bli dags att avrunda. Jag frågar Abeer vad hon tror kommer att hända nu och vilken framtid hon ser för landet.

– Egypten är ett stort och viktigt land, men vi är omgärdade av oroshärdar som i Libyen, Sudan och Israel-Gaza. Vi skulle behöva fred och stabilitet för att börja bygga upp vårt land igen. Det känns som att det är nu eller aldrig. Men läget är mycket osäkert. En stor del av dem gamla regimen är fortfarande kvar och cheferna på tidningarna likaså. Det kan bli en militärkupp och det kan bli kaos. Vi vet från andra länder att revolutioner kan ta lång tid, säger hon.

Bengt Rolfer

Nästa artikel: Det var i Tunisien det började – tack vare facket.

En ovanlig vår och ett ovanligt år

Efter en ovanlig vår och ett ovanligt år summerar Therese Svanström året hittills och med hopp går hon in i semestern och ser fram emot den osäkra, men intressanta hösten. Glad sommar! 

Läs mer

Debatt

Ökade sjuktal kräver en reformerad försäkring

Sjuktalen går upp i Hallands län – då är det viktigt med en sjukförsäkring som ger de försäkrade inkomsttrygghet och som främjar rehabilitering och återgång i arbete, skriver Therese Svanström i Hallandsposten.

Nyheter

Kompromisskampen firar fem år - fast i höst

Det började som en rolig idé 2016 - att få de politiska ungdomsförbunden att kompromissa sig fram till lösningar på scenen i Almedalen. Sedan dess har vi sett spännande samarbeten och nya vänskaper uppstå i TCO-landet. I år blir det inget Almedalen, men det blir Kompromisskampen. Skriv redan nu in 7 oktober i din kalender, då firar vi fem år av lösningar istället för låsningar i politiken.

Pressmeddelanden

TCO rekryterar ny kanslichef

TCO har rekryterat Mikael Sjöberg till tjänsten som kanslichef. Han efterträder Torbjörn Bredin som går i pension efter att ha lett TCO-kansliets arbete sedan 2011. Sjöberg har bland annat varit generaldirektör för Arbetslivsinstitutet, Arbetsmiljöverket och senast Arbetsförmedlingen.

Debatt

Nya grupper på arbetsmarknaden får inte del av trygghetssystemen

Endast ungefär hälften av alla öppet arbetslösa får i dag ersättning från a-kassan. Därför är det bra att en aktuell utredning föreslår att a-kassan ska breddas. Det gynnar exempelvis egenföretagare och kombinatörer, skriver Therese Svanström, TCO på Altinget.se.

Nyheter

Inbjudan: TCO:s akademi för framtidens arbetsmarknadsforskare 2020

Är du doktorand eller nydisputerad forskare med intresse för arbetsmarknaden? Vill du få en chans att diskutera pågående eller kommande forskning med arbetsmarknadens parter och forskare från andra discipliner? Vill du öka din kunskap om kollektivavtalen och förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter? Ansök till TCO:s akademi för framtidens arbetsmarknadsforskare.

Pressmeddelanden

TCO välkomnar en a-kassa anpassad efter dagens arbetsmarknad

TCO är positiva till a-kasseutredningen som överlämnades till regeringen måndagen 15 juni. Utredningens förslag leder till att a-kassan breddas så att även de som jobbar som egenföretagare eller i atypiska anställningsformer kvalificeras för ersättning. En förändring som betyder mycket för tjänstemannagrupperna, det välkomnar TCO.

Gå till Aktuellt

TCO bloggar

Therese Svanström - Ordförande TCO

03 juli, 2020

En ovanlig vår och ett ovanligt år

Sommarhälsningar av det här slaget brukar alltid vara lättsamma och glada. Den del av året som vi lämnar bakom oss brukar summeras och vi brukar kunna lämna jobbet bakom oss för några veckors efterlängtad ledighet. Men i år är inget vanligt år. Min inledning börjar därför tyvärr i moll, men avslutas med både hopp och glädje.

Oscar Wåglund Söderström - Internationell chef

15 juli, 2020

TCO inför EU-toppmötet: slå vakt om fria rörligheten och stoppa EU-reglerade minimilöner

På fredag och lördag denna vecka samlas EU-ledarna på nytt för att försöka komma överens om EU:s nya sjuårsbudget och det stora återhämtningspaketet. TCO gör två medskick till regeringen inför slutförhandlingen: ta upp frågan om att gränserna inom EU snarast måste öppnas, och kräv att förslaget om EU-reglerade minimilöner slopas.

EU, Corona

Oscar Wåglund Söderström - Internationell chef

02 juli, 2020

Kris och brexit i fokus när Tyskland tar över EU-klubban

I går övertog Tyskland ordförandeklubban i EU:s ministerråd från Kroatien. Under det kommande halvåret blir det Angela Merkels regering som ska försöka jämka ihop EU-länderna i flera stora och svåra frågor. Just nu har EU ett par extra svåra frågor på bordet, som måste lösas under tyskt ordförandeskap: räddningspaketet och brexit.

Arbetsmarknad, Ekonomi och tillväxt, EU

Lise Donovan - Jurist för Europa och juridik med ansvar för juridik och internationella frågor

30 juni, 2020

Ett regelverk som uppmuntrar till visselblåsning är viktigt

Igår presenterades förslaget till hur EU:s direktiv om skydd för visselblåsare ska införas i svensk rätt. TCO välkomnar ett förbättrat skydd för visselblåsare men pekar på risken för ett omfattande och krångligt regelverk. Det ska alltid vara enkelt att slå larm om missförhållande, det är en viktig princip som TCO vill värna om.

Arbetsrätt, EU

Oscar Wåglund Söderström - Internationell chef

18 juni, 2020

EU:s midsommartoppmöte: Kompromissvilja krävs för att vända krisen till framtidstro

På midsommarafton inleder EU-ledarna förhandlingar om det nya räddningspaketet som ska bidra till att Europas ekonomi kommer på rätt köl. TCO driver på för att EU ska enas kring en pakt för jobb, tillväxt och sammanhållning - som rustar Europa ekonomiskt, slår vakt om våra gemensamma värden och bidrar till global utveckling. I förhandlingarna krävs att Sverige och övriga länder står upp för Europasamarbetet och agerar konstruktivt och lösningsorienterat, för läget är allvarligt. Bara genom kompromissvilja och handlingskraft kan krisen vändas till framtidstro.

Ekonomi och tillväxt, EU, Corona

Therese Svanström - Ordförande TCO

18 juni, 2020

Midsommarförhandlingar i EU

I morgon, på midsommarafton, möts EU-ländernas stats- och regeringschefer digitalt för att bland annat diskutera formerna för och finansieringen av unionens krisåtgärder men också långtidsbudgeten. Det finns olika syn på hur det ska gå till men också om hur budgeten ska utformas och finansieras. Utsikterna för att man skulle komma överens i morgon får anses vara små.

Ekonomi och tillväxt, EU, Partsmodellen

Gå till TCO bloggar

TCO play

Se fler filmer

Rapporter

Rapporter

Tryggheten, staten och partsmodellen 2

Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.

Läs vidare

Rapporter

Får tjänstemännen ihop livspusslet?

Hinner tjänstemännen med både arbete och föräldraskap? Hur viktigt är det att arbetet är föräldravänligt och hur ser arbetssituationen faktiskt ut? Vilka konsekvenser får det att det oftast är kvinnor som anpassar arbetslivet efter familjelivet? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten.

Läs vidare

Rapporter

Var rädd om RUT!

TCO anser att rutavdraget är viktigt för att underlätta människors livspussel, därför måste systemet värnas från förslag som riskerar att undergräva dess legitimitet. TCO framför i denna rapport en rad förslag som syftar till att hålla till rutavdraget träffsäkert, effektivt och legitimt.

Läs vidare

Rapporter

Från lön till studiemedel - går ekonomin ihop?

Vi lever i en tid då vikten av det livslånga lärandet ökar. Men hur påverkas hushållsekonomin för en yrkesverksam som går tillbaka till skolbänken? Går ekonomin ihop för den som väljer att finansiera sina studier med studiemedel?

Läs vidare

Se alla rapporter

Arbetsvärlden

Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.

Hitta ditt fackförbund

TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.