Ny utbildning vill bättra på svenskarnas sparande

Nyheter 18:10 28 september, 2011

Samtidigt som svenskarna sparar mer än någonsin är de få som känner till sin pensionslösning. För att bättra på kunskapen lanserar finansinspektionen och pensionsmyndigheten en helt ny utbildning till fackliga ombudsmän för att ge privatekonomisk hjälp till medlemmar.

Svenskarna sparar alltmer. I snitt lägger männen undan 3 600 kronor i månaden i privat sparande, och kvinnorna 2 900 kronor, detta enligt en undersökning från banken Nordea. Samtidigt är kunskaperna om det kanske viktigaste sparandet, pensionssparandet mycket lågt. Var femte svensk vet inte ens om de har valt en pensionslösning eller inte, visar en undersökning från tjänstepensionsföretaget Alecta. För att bättra på kunskapen om privatekonomin, pension och sparande lanseras en helt ny utbildning i samarbete mellan fackförbunden, Finansinspektionen och Pensionsmyndigheten. 

Utbildningen heter ”Trygga din ekonomiska framtid – kunskap råd och tips för livets alla skeden”  och erbjuds alla TCO:s medlemsförbund.  Den första tvådagarsutbildningen hölls i mitten av september i Stockholm. Innehållet sträckte sig från privatekonomi, budget och olika sparformer under första dagen, till allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande under dag två.  

Inför ett 20-tal ombudsmän från fackförbundet Unionen förklarar Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, att det hänt en häftig sak med ekonomin, samtidigt som han ritar upp en linje som långsamt rör sig uppåt. Kurvan som han ritar rör sig brantare, samtidigt som han beskriver hur tillväxten tog rejäl fart, från en tillväxt på en procent per år, tack vare ångmaskinerna och järnvägen, till fem procent. I mitten av 1900-talet nådde Sverige en årlig tillväxt på drygt 5-6 procent, med en tillväxttopp på 1960-talet. Sedan dess har tillväxten minskat och ligger i dag på drygt två procent per år. På samma sätt beskriver Claes Hemberg sparandet:

- Min farfar Assar, som var statare, började jobba vid 6 års ålder fram tills hans död snart efter pension vid 67 år. Min dotter Märta kommer kanske leva till hon blir 100, men får sin första riktiga inkomst först vid 30. Hur ska hon spara så hon klarar sig de sista 30 åren? 

För att illustrera sparandet visar han upp en hundralapp. Han visar sedan grafiskt hur hundralappen äts upp av inflation och skatt, trots att hundralappen placerats på ett bankkonto med tre procents ränta. På 10 år har hundralappen minskat i värde till 95 kronor och på 40 år återstår bara 82 kronor. Valde man istället att placera pengarna på börsen och den följt index så har den på 10 år växt till 148 kronor och på 40 år till 480 kronor. Men vägen dit är mer ojämn.

Sparandet och kunskap om privatekonomin blir allt viktigare inte bara i Sverige. I kölvattnet av den ekonomiska krisen och de många nya val för medborgare om alltifrån pension till privat sparande, har EU kommissionen uppmanat medlemsländerna att utarbeta nationella strategier för finansiell folkbildning. Bland de länder som kommit längst återfinns bland annat StorbritannienHolland, Italien ochFrankrike

För svensk del är huvudstrategin bildandet av ett nätverk som heter GillaDinEkonomi. Nätverket består av oberoende experter från myndigheter, organisationer och företag. Experter från bland annat Swedbank, Finansinspektionen,PensionsmyndighetenKronofogdemyndighetenKonsumenternas Bank och finansbyråFondbolagens föreningUnga aktiesparareFondhandlareföreningen,Alecta och AMF utbildar fackliga ombudsmän. Ombudsmännen ska sedan i sin tur kunna hjälpa medlemmarna med frågor om privatekonomin för att de ska göra fler aktiva och genomtänkta val.

Varje expert och allt utbildningsmaterial har i sin tur kvalitetssäkrats av Finansinspektionen, för att garantera att informationen är oberoende, samt utformad så att det blir lätt att ta till sig. Vet du till exempel vad ditt kontokort kostar? Hur man enkelt gör en bolånekalkyl? Eller hur du gör som ekonomiskt utsatt för att slippa hamna hos kronofogden? Eller vet du förresten vad din samlade pension är?
 
Några enkla råd:
1.     Välj låga fondavgifter om du har lågt intresse.
2.     Välj sparande som passar din placeringshorisont. Sparar du långsiktigt, välj gärna mer aktier. För kort sparhorisont väljer du placeringar på räntemarknader.
3.     Pruta mera på såväl kontoavgifter som bolåneräntor.
4.     Beställ din PPM-kod på http://www.pensionsmyndigheten.se/  och håll ett öga på hur din premiepension utvecklas med jämna mellanrum.
5.    Gör din egen pensionsprognos på www.minpension.se och se vad du beräknas få i pension. Är det lite kan det vara bra dags att börja komplettera med privat pensionssparande.
6.    Du får gratis oberoende råd och hjälp med frågor om din privatekonomi genom www.konsumenternas.se

Vill du att ditt fackförbund ska få möjlighet att genomföra kursen för dina förtroendevalda? Anmäl er till nästa kurstillfälle, på TCO den 21-22 november 2011 genom att kontakta Viveca Wallén Vrenning, Finansinspektionen viveca.wallen@fi.se  eller Torgny Wiktorsson, TCO, torgny.wiktorsson@tco.se

En ovanlig vår och ett ovanligt år

Efter en ovanlig vår och ett ovanligt år summerar Therese Svanström året hittills och med hopp går hon in i semestern och ser fram emot den osäkra, men intressanta hösten. Glad sommar! 

Läs mer

Debatt

Ökade sjuktal kräver en reformerad försäkring

Sjuktalen går upp i Hallands län – då är det viktigt med en sjukförsäkring som ger de försäkrade inkomsttrygghet och som främjar rehabilitering och återgång i arbete, skriver Therese Svanström i Hallandsposten.

Nyheter

Kompromisskampen firar fem år - fast i höst

Det började som en rolig idé 2016 - att få de politiska ungdomsförbunden att kompromissa sig fram till lösningar på scenen i Almedalen. Sedan dess har vi sett spännande samarbeten och nya vänskaper uppstå i TCO-landet. I år blir det inget Almedalen, men det blir Kompromisskampen. Skriv redan nu in 7 oktober i din kalender, då firar vi fem år av lösningar istället för låsningar i politiken.

Pressmeddelanden

TCO rekryterar ny kanslichef

TCO har rekryterat Mikael Sjöberg till tjänsten som kanslichef. Han efterträder Torbjörn Bredin som går i pension efter att ha lett TCO-kansliets arbete sedan 2011. Sjöberg har bland annat varit generaldirektör för Arbetslivsinstitutet, Arbetsmiljöverket och senast Arbetsförmedlingen.

Debatt

Nya grupper på arbetsmarknaden får inte del av trygghetssystemen

Endast ungefär hälften av alla öppet arbetslösa får i dag ersättning från a-kassan. Därför är det bra att en aktuell utredning föreslår att a-kassan ska breddas. Det gynnar exempelvis egenföretagare och kombinatörer, skriver Therese Svanström, TCO på Altinget.se.

Nyheter

Inbjudan: TCO:s akademi för framtidens arbetsmarknadsforskare 2020

Är du doktorand eller nydisputerad forskare med intresse för arbetsmarknaden? Vill du få en chans att diskutera pågående eller kommande forskning med arbetsmarknadens parter och forskare från andra discipliner? Vill du öka din kunskap om kollektivavtalen och förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter? Ansök till TCO:s akademi för framtidens arbetsmarknadsforskare.

Pressmeddelanden

TCO välkomnar en a-kassa anpassad efter dagens arbetsmarknad

TCO är positiva till a-kasseutredningen som överlämnades till regeringen måndagen 15 juni. Utredningens förslag leder till att a-kassan breddas så att även de som jobbar som egenföretagare eller i atypiska anställningsformer kvalificeras för ersättning. En förändring som betyder mycket för tjänstemannagrupperna, det välkomnar TCO.

Gå till Aktuellt

TCO bloggar

Therese Svanström - Ordförande TCO

03 juli, 2020

En ovanlig vår och ett ovanligt år

Sommarhälsningar av det här slaget brukar alltid vara lättsamma och glada. Den del av året som vi lämnar bakom oss brukar summeras och vi brukar kunna lämna jobbet bakom oss för några veckors efterlängtad ledighet. Men i år är inget vanligt år. Min inledning börjar därför tyvärr i moll, men avslutas med både hopp och glädje.

Oscar Wåglund Söderström - Internationell chef

15 juli, 2020

TCO inför EU-toppmötet: slå vakt om fria rörligheten och stoppa EU-reglerade minimilöner

På fredag och lördag denna vecka samlas EU-ledarna på nytt för att försöka komma överens om EU:s nya sjuårsbudget och det stora återhämtningspaketet. TCO gör två medskick till regeringen inför slutförhandlingen: ta upp frågan om att gränserna inom EU snarast måste öppnas, och kräv att förslaget om EU-reglerade minimilöner slopas.

EU, Corona

Oscar Wåglund Söderström - Internationell chef

02 juli, 2020

Kris och brexit i fokus när Tyskland tar över EU-klubban

I går övertog Tyskland ordförandeklubban i EU:s ministerråd från Kroatien. Under det kommande halvåret blir det Angela Merkels regering som ska försöka jämka ihop EU-länderna i flera stora och svåra frågor. Just nu har EU ett par extra svåra frågor på bordet, som måste lösas under tyskt ordförandeskap: räddningspaketet och brexit.

Arbetsmarknad, Ekonomi och tillväxt, EU

Lise Donovan - Jurist för Europa och juridik med ansvar för juridik och internationella frågor

30 juni, 2020

Ett regelverk som uppmuntrar till visselblåsning är viktigt

Igår presenterades förslaget till hur EU:s direktiv om skydd för visselblåsare ska införas i svensk rätt. TCO välkomnar ett förbättrat skydd för visselblåsare men pekar på risken för ett omfattande och krångligt regelverk. Det ska alltid vara enkelt att slå larm om missförhållande, det är en viktig princip som TCO vill värna om.

Arbetsrätt, EU

Oscar Wåglund Söderström - Internationell chef

18 juni, 2020

EU:s midsommartoppmöte: Kompromissvilja krävs för att vända krisen till framtidstro

På midsommarafton inleder EU-ledarna förhandlingar om det nya räddningspaketet som ska bidra till att Europas ekonomi kommer på rätt köl. TCO driver på för att EU ska enas kring en pakt för jobb, tillväxt och sammanhållning - som rustar Europa ekonomiskt, slår vakt om våra gemensamma värden och bidrar till global utveckling. I förhandlingarna krävs att Sverige och övriga länder står upp för Europasamarbetet och agerar konstruktivt och lösningsorienterat, för läget är allvarligt. Bara genom kompromissvilja och handlingskraft kan krisen vändas till framtidstro.

Ekonomi och tillväxt, EU, Corona

Therese Svanström - Ordförande TCO

18 juni, 2020

Midsommarförhandlingar i EU

I morgon, på midsommarafton, möts EU-ländernas stats- och regeringschefer digitalt för att bland annat diskutera formerna för och finansieringen av unionens krisåtgärder men också långtidsbudgeten. Det finns olika syn på hur det ska gå till men också om hur budgeten ska utformas och finansieras. Utsikterna för att man skulle komma överens i morgon får anses vara små.

Ekonomi och tillväxt, EU, Partsmodellen

Gå till TCO bloggar

TCO play

Se fler filmer

Rapporter

Rapporter

Tryggheten, staten och partsmodellen 2

Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.

Läs vidare

Rapporter

Får tjänstemännen ihop livspusslet?

Hinner tjänstemännen med både arbete och föräldraskap? Hur viktigt är det att arbetet är föräldravänligt och hur ser arbetssituationen faktiskt ut? Vilka konsekvenser får det att det oftast är kvinnor som anpassar arbetslivet efter familjelivet? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten.

Läs vidare

Rapporter

Var rädd om RUT!

TCO anser att rutavdraget är viktigt för att underlätta människors livspussel, därför måste systemet värnas från förslag som riskerar att undergräva dess legitimitet. TCO framför i denna rapport en rad förslag som syftar till att hålla till rutavdraget träffsäkert, effektivt och legitimt.

Läs vidare

Rapporter

Från lön till studiemedel - går ekonomin ihop?

Vi lever i en tid då vikten av det livslånga lärandet ökar. Men hur påverkas hushållsekonomin för en yrkesverksam som går tillbaka till skolbänken? Går ekonomin ihop för den som väljer att finansiera sina studier med studiemedel?

Läs vidare

Se alla rapporter

Arbetsvärlden

Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.

Hitta ditt fackförbund

TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.