Männen tar makten över samhällsutvecklingen

Nyheter 11:44 17 juni, 2011

Kvinnor och män sida vid sida kämpande för samma krav. Så såg det ut i Egypten under revolutionsdagarna i januari och februari. Men efter det har det blivit ”som det brukar”, männen tar makten över samhällsutvecklingen.

Den bilden ger feministen Azza Kamel, ledare för organisationen ACT som är den egyptiska motsvarigheten till Kvinna till kvinna. Hon berättar att det bara finns en kvinna i övergångsregeringen. Samma sak i den sittande författningskommittén.

– Det är till och med värre än förut!

Men Azza Kamel är ändå nöjd med utvecklingen och optimistisk om landets framtid. Kvinnorörelsen samarbetar nu med de nya fackföreningarna och andra organisationer i det civila samhället för att få fram kvinnliga kandidater till de kommande valen. De kämpar också för att påverka konstitutionen och kräver bland annat paragrafer om jämställdhet och antidiskriminering.

– Revolutionen är inte slut än, den har bara startat och den går inte att stoppa. Vi har just börjat gräva och det tar tid innan man hittar silver och guld, säger hon. 

Hon minns med starka känslor stämningen från Tarhirtorget i Kairo i januari där hon tillbringade tio dygn tillsammans med sina två barn i övre tonåren.

– Det var en unik känsla. Det var ingen skillnad mellan muslimer och kristna, ingen skillnad mellan akademiker och analfabeter, inte heller mellan män och kvinnor eller unga och gamla. Alla var likställda och vi var eniga i våra krav, säger hon.

Vad gjorde ni där hela dagarna?
– Vi diskuterade väldigt mycket, formulerade våra krav och valde representanter som skulle tala med regeringen. Och så hjälpte vi till i frivilligkliniken som upprättats, vi deltog i mat- och vattengrupper. Och så slogs vi med stenar under kamelattacken (alltså Mubarakregimens försök att slå ner protesterna med våld).

Var du rädd?
– Nej, jag var inte det. De började skjuta mot oss och folk dog framför mina ögon, men jag var inte rädd. Jag förstår inte varför jag inte blev rädd. Vi var eniga och det kändes som att det här var vår sista chans, säger Azza Kamel och hennes ögon blir fuktiga vid minnet av den dramatiska händelsen några kvarter från det café vi sitter på.

Efter att Mubaraks regim tvingades ge upp i februari har utvecklingen gått lite fram och tillbaka. Nu pratar ”alla” politik här, säger Azza Kamel. Samtidigt oroas hon över det muslimska brödraskapets inflytande och de muslimska salafisternas blodiga angrepp på kristna kopter i en Kairoförstad.

I september ska det hållas parlamentsval, men det tar tid för nya politiska partier att etablera sig. Helt klart har det muslimska brödraskapet ett försteg med en stark organisation och gott om pengar, bland annat från Saudiarabien.

– Det finns en risk att det kan bli värre innan det blir bättre. Men folk kommer att upptäcka vad det muslimska brödraskapet är för något och att de inte är bra för folket. Religion är viktigt för många egyptier, vi har det i blodet, men folk i allmänhet är inte fanatiker, säger Azza Kamel.

Kvinnorörelsen och det civila samhället har en lång lista med politiska krav. De verkar för att få en ny konstitution fri från sharialagar, de vill ha restriktioner för hur länge den kommande presidenten ska kunna sitta, de vill ha jämställdhet och förbud mot diskriminering med mera.

Stödjer även männen de här kraven?
– Många män är engagerade i politiken, men de ser inte jämställdhet som en viktig fråga. Vi försöker få dem att inse att detta inte är en kvinnofråga, utan att det är bra för både män och kvinnor
Vilken roll spelar de nya fackföreningarna?

– De är mycket engagerade i den här processen och de är våra vänner. Vi jobbar tillsammans med rättighetsfrågorna och vi har tagit fram gemensamma förslag med jämställdhetsperspektiv, säger Azza Kamel.

Bengt Rolfer

Nästa artikel: Revolutionen splittrade det egyptiska Journalistförbundet

En ovanlig vår och ett ovanligt år

Efter en ovanlig vår och ett ovanligt år summerar Therese Svanström året hittills och med hopp går hon in i semestern och ser fram emot den osäkra, men intressanta hösten. Glad sommar! 

Läs mer

Debatt

Ökade sjuktal kräver en reformerad försäkring

Sjuktalen går upp i Hallands län – då är det viktigt med en sjukförsäkring som ger de försäkrade inkomsttrygghet och som främjar rehabilitering och återgång i arbete, skriver Therese Svanström i Hallandsposten.

Nyheter

Kompromisskampen firar fem år - fast i höst

Det började som en rolig idé 2016 - att få de politiska ungdomsförbunden att kompromissa sig fram till lösningar på scenen i Almedalen. Sedan dess har vi sett spännande samarbeten och nya vänskaper uppstå i TCO-landet. I år blir det inget Almedalen, men det blir Kompromisskampen. Skriv redan nu in 7 oktober i din kalender, då firar vi fem år av lösningar istället för låsningar i politiken.

Pressmeddelanden

TCO rekryterar ny kanslichef

TCO har rekryterat Mikael Sjöberg till tjänsten som kanslichef. Han efterträder Torbjörn Bredin som går i pension efter att ha lett TCO-kansliets arbete sedan 2011. Sjöberg har bland annat varit generaldirektör för Arbetslivsinstitutet, Arbetsmiljöverket och senast Arbetsförmedlingen.

Debatt

Nya grupper på arbetsmarknaden får inte del av trygghetssystemen

Endast ungefär hälften av alla öppet arbetslösa får i dag ersättning från a-kassan. Därför är det bra att en aktuell utredning föreslår att a-kassan ska breddas. Det gynnar exempelvis egenföretagare och kombinatörer, skriver Therese Svanström, TCO på Altinget.se.

Nyheter

Inbjudan: TCO:s akademi för framtidens arbetsmarknadsforskare 2020

Är du doktorand eller nydisputerad forskare med intresse för arbetsmarknaden? Vill du få en chans att diskutera pågående eller kommande forskning med arbetsmarknadens parter och forskare från andra discipliner? Vill du öka din kunskap om kollektivavtalen och förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter? Ansök till TCO:s akademi för framtidens arbetsmarknadsforskare.

Pressmeddelanden

TCO välkomnar en a-kassa anpassad efter dagens arbetsmarknad

TCO är positiva till a-kasseutredningen som överlämnades till regeringen måndagen 15 juni. Utredningens förslag leder till att a-kassan breddas så att även de som jobbar som egenföretagare eller i atypiska anställningsformer kvalificeras för ersättning. En förändring som betyder mycket för tjänstemannagrupperna, det välkomnar TCO.

Gå till Aktuellt

TCO bloggar

Therese Svanström - Ordförande TCO

03 juli, 2020

En ovanlig vår och ett ovanligt år

Sommarhälsningar av det här slaget brukar alltid vara lättsamma och glada. Den del av året som vi lämnar bakom oss brukar summeras och vi brukar kunna lämna jobbet bakom oss för några veckors efterlängtad ledighet. Men i år är inget vanligt år. Min inledning börjar därför tyvärr i moll, men avslutas med både hopp och glädje.

Oscar Wåglund Söderström - Internationell chef

15 juli, 2020

TCO inför EU-toppmötet: slå vakt om fria rörligheten och stoppa EU-reglerade minimilöner

På fredag och lördag denna vecka samlas EU-ledarna på nytt för att försöka komma överens om EU:s nya sjuårsbudget och det stora återhämtningspaketet. TCO gör två medskick till regeringen inför slutförhandlingen: ta upp frågan om att gränserna inom EU snarast måste öppnas, och kräv att förslaget om EU-reglerade minimilöner slopas.

EU, Corona

Oscar Wåglund Söderström - Internationell chef

02 juli, 2020

Kris och brexit i fokus när Tyskland tar över EU-klubban

I går övertog Tyskland ordförandeklubban i EU:s ministerråd från Kroatien. Under det kommande halvåret blir det Angela Merkels regering som ska försöka jämka ihop EU-länderna i flera stora och svåra frågor. Just nu har EU ett par extra svåra frågor på bordet, som måste lösas under tyskt ordförandeskap: räddningspaketet och brexit.

Arbetsmarknad, Ekonomi och tillväxt, EU

Lise Donovan - Jurist för Europa och juridik med ansvar för juridik och internationella frågor

30 juni, 2020

Ett regelverk som uppmuntrar till visselblåsning är viktigt

Igår presenterades förslaget till hur EU:s direktiv om skydd för visselblåsare ska införas i svensk rätt. TCO välkomnar ett förbättrat skydd för visselblåsare men pekar på risken för ett omfattande och krångligt regelverk. Det ska alltid vara enkelt att slå larm om missförhållande, det är en viktig princip som TCO vill värna om.

Arbetsrätt, EU

Oscar Wåglund Söderström - Internationell chef

18 juni, 2020

EU:s midsommartoppmöte: Kompromissvilja krävs för att vända krisen till framtidstro

På midsommarafton inleder EU-ledarna förhandlingar om det nya räddningspaketet som ska bidra till att Europas ekonomi kommer på rätt köl. TCO driver på för att EU ska enas kring en pakt för jobb, tillväxt och sammanhållning - som rustar Europa ekonomiskt, slår vakt om våra gemensamma värden och bidrar till global utveckling. I förhandlingarna krävs att Sverige och övriga länder står upp för Europasamarbetet och agerar konstruktivt och lösningsorienterat, för läget är allvarligt. Bara genom kompromissvilja och handlingskraft kan krisen vändas till framtidstro.

Ekonomi och tillväxt, EU, Corona

Therese Svanström - Ordförande TCO

18 juni, 2020

Midsommarförhandlingar i EU

I morgon, på midsommarafton, möts EU-ländernas stats- och regeringschefer digitalt för att bland annat diskutera formerna för och finansieringen av unionens krisåtgärder men också långtidsbudgeten. Det finns olika syn på hur det ska gå till men också om hur budgeten ska utformas och finansieras. Utsikterna för att man skulle komma överens i morgon får anses vara små.

Ekonomi och tillväxt, EU, Partsmodellen

Gå till TCO bloggar

TCO play

Se fler filmer

Rapporter

Rapporter

Tryggheten, staten och partsmodellen 2

Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.

Läs vidare

Rapporter

Får tjänstemännen ihop livspusslet?

Hinner tjänstemännen med både arbete och föräldraskap? Hur viktigt är det att arbetet är föräldravänligt och hur ser arbetssituationen faktiskt ut? Vilka konsekvenser får det att det oftast är kvinnor som anpassar arbetslivet efter familjelivet? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten.

Läs vidare

Rapporter

Var rädd om RUT!

TCO anser att rutavdraget är viktigt för att underlätta människors livspussel, därför måste systemet värnas från förslag som riskerar att undergräva dess legitimitet. TCO framför i denna rapport en rad förslag som syftar till att hålla till rutavdraget träffsäkert, effektivt och legitimt.

Läs vidare

Rapporter

Från lön till studiemedel - går ekonomin ihop?

Vi lever i en tid då vikten av det livslånga lärandet ökar. Men hur påverkas hushållsekonomin för en yrkesverksam som går tillbaka till skolbänken? Går ekonomin ihop för den som väljer att finansiera sina studier med studiemedel?

Läs vidare

Se alla rapporter

Arbetsvärlden

Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.

Hitta ditt fackförbund

TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.