Kvinnorna i arabvärlden har fått nytt hopp

Nyheter 11:56 9 juni, 2011

Kvinnorna i arabvärlden har fått ökat hopp. Det säger Kholoud Al-Momani, fackligt aktiv kvinna i Amman, efter vårens händelser. Hon har nu väckt förslag om en kampanj för kvinnors rättigheter på jobbet.

Jämställdheten i arabländerna är sämst i hela världen. Mindre än var fjärde kvinna förvärvsarbetar och diskriminering är vanligt. Även inom facket har kvinnorna svårt att göra sig gällande. Det är männen som styr.

För att förbättra kvinnornas situation har den internationella fackliga samorganisationen, IFS, tagit initiativ till ett kvinnligt nätverk i arabvärlden. Det bildades på internationella kvinnodagen i Tunis som en följd av protesaktionerna där många kvinnor gick i främsta ledet och demonstrerade för demokratiska reformer.

Än så länge är det svårt att se konkreta resultat av nätverkets existens, men Kholoud Al-Momani som arbetar i labbet på ett gruvföretag i Jordanien tror att det kan göra skillnad på sikt.

Hennes jobb går ut på att göra blodtester på gruvarbetarna. Hon gillar sitt jobb, men tycker att hon och de andra kvinnorna har för lite att säga till om. Nu har hon aktiverat sig fackligt och tycker att det är mycket roligare. Hon är med i IFS kvinnonätverk och har fått många nya ”systrar” i olika länder som hon dagligen kommunicerar med via nätet.

– Vi kvinnor måste höja våra röster. Vi behöver organisera oss och då är det här nätverket bra. Det ger oss hopp, säger Kholoud på knackig engelska en eftermiddag när vi träffas på ett café i huvudstaden Amman.
Personligen känner hon sig inte diskriminerad, men det är ändå något som saknas.

– Jag är inte med och fattar beslut. Det är bara männen som bestämmer. Jag tycker det ska vara mer jämställt, hälften män och hälften kvinnor, säger hon.
Sedan nätverket bildades har Kholouds dagliga rutiner förändrats. Fortfarande arbetar hon mellan 8 och 15 varje dag. Sedan går hon hem och lagar mat till sin man som är läkare och parets tre barn i åldern 14 till 21 år. Kanske ser familjen en stund på tv tillsammans. Men sedan väntar de nya systrarna.

– Varje kväll sätter jag på min laptop, kollar mejl och är ute på Facebook med mina systrar i nätverket. Jag får reda på hur de har det och vad som händer, till exempel i Bahrain och Jemen.

Kholoud har föreslagit att nätverket ska starta en kampanj om kvinnors rättigheter på jobbet. I nätverkets regi samlas nu uppgifter in från hela arabvärlden, bland annat för att kartlägga jämställdhetsaspekter på de arbetsrättsliga lagarna.

I Amman ligger också IFS regionala kontor för arabvärlden. Det är härifrån som det nya nätverket ska administreras. Inom kort flyttar en palestinsk kvinna, Nadia Shabana, hit för att påbörja det arbetet.

En förhoppning är att facket ska gå före och visa vägen mot ökad jämställdhet. Enligt IFS stadgar ska medlemsorganisationernas beslutande organ bestå av kvinnor till minst 40 procent. Många organisationer i arabvärlden har svårt att leva upp till det, berättar Nezam Qahoush, samordnare på regionkontoret.

– I vissa organisationer är det om inte omöjligt så mycket svårt att nå dit. När man till exempel kräver detta av facket i Kuwait så blir de nästan galna. De har ingen stark kvinnorörelse där och kvinnorna fick rösträtt helt nyligen. Men vi har sagt att de måste jobba med den här frågan. Nu har de startat en kvinnokommitté och valt in den första kvinnan, men det är långt ifrån att uppfylla våra krav.

Ändå får de vara kvar?
– Ja, det är väldigt viktigt för IFS att vara närvarande i Gulfregionen. Det finns sedan gammalt en mentalitet hos många män i den här delen av världen som gör att de inte släpper fram kvinnorna. Det kommer att ta tid att ändra på det. Förhoppningsvis kommer kvinnonätverket att påskynda förändringen, säger han.

Vilken roll har kvinnorna spelat under revolterna i vår?
– De har spelat en viktig roll som kanske inte är helt omvittnad i omvärlden. Det gäller speciellt i Egypten och Tunisien. Det var bland annat som ett erkännande av kvinnornas insats under jasminrevolutionen som kvinnonätverket bildades just i Tunis, säger Nezam Qahoush.

Bengt Rolfer 

 

Nästa artikel: Nytt fackligt läge i Egypten efter Mubarak

En ovanlig vår och ett ovanligt år

Efter en ovanlig vår och ett ovanligt år summerar Therese Svanström året hittills och med hopp går hon in i semestern och ser fram emot den osäkra, men intressanta hösten. Glad sommar! 

Läs mer

Debatt

Ökade sjuktal kräver en reformerad försäkring

Sjuktalen går upp i Hallands län – då är det viktigt med en sjukförsäkring som ger de försäkrade inkomsttrygghet och som främjar rehabilitering och återgång i arbete, skriver Therese Svanström i Hallandsposten.

Nyheter

Kompromisskampen firar fem år - fast i höst

Det började som en rolig idé 2016 - att få de politiska ungdomsförbunden att kompromissa sig fram till lösningar på scenen i Almedalen. Sedan dess har vi sett spännande samarbeten och nya vänskaper uppstå i TCO-landet. I år blir det inget Almedalen, men det blir Kompromisskampen. Skriv redan nu in 7 oktober i din kalender, då firar vi fem år av lösningar istället för låsningar i politiken.

Pressmeddelanden

TCO rekryterar ny kanslichef

TCO har rekryterat Mikael Sjöberg till tjänsten som kanslichef. Han efterträder Torbjörn Bredin som går i pension efter att ha lett TCO-kansliets arbete sedan 2011. Sjöberg har bland annat varit generaldirektör för Arbetslivsinstitutet, Arbetsmiljöverket och senast Arbetsförmedlingen.

Debatt

Nya grupper på arbetsmarknaden får inte del av trygghetssystemen

Endast ungefär hälften av alla öppet arbetslösa får i dag ersättning från a-kassan. Därför är det bra att en aktuell utredning föreslår att a-kassan ska breddas. Det gynnar exempelvis egenföretagare och kombinatörer, skriver Therese Svanström, TCO på Altinget.se.

Nyheter

Inbjudan: TCO:s akademi för framtidens arbetsmarknadsforskare 2020

Är du doktorand eller nydisputerad forskare med intresse för arbetsmarknaden? Vill du få en chans att diskutera pågående eller kommande forskning med arbetsmarknadens parter och forskare från andra discipliner? Vill du öka din kunskap om kollektivavtalen och förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter? Ansök till TCO:s akademi för framtidens arbetsmarknadsforskare.

Pressmeddelanden

TCO välkomnar en a-kassa anpassad efter dagens arbetsmarknad

TCO är positiva till a-kasseutredningen som överlämnades till regeringen måndagen 15 juni. Utredningens förslag leder till att a-kassan breddas så att även de som jobbar som egenföretagare eller i atypiska anställningsformer kvalificeras för ersättning. En förändring som betyder mycket för tjänstemannagrupperna, det välkomnar TCO.

Gå till Aktuellt

TCO bloggar

Therese Svanström - Ordförande TCO

03 juli, 2020

En ovanlig vår och ett ovanligt år

Sommarhälsningar av det här slaget brukar alltid vara lättsamma och glada. Den del av året som vi lämnar bakom oss brukar summeras och vi brukar kunna lämna jobbet bakom oss för några veckors efterlängtad ledighet. Men i år är inget vanligt år. Min inledning börjar därför tyvärr i moll, men avslutas med både hopp och glädje.

Karin Pilsäter - Ekonomisk politik

13 augusti, 2020

Nej till breddat rutavdrag

Rutavdraget är en pusselbit för att underlätta människors livspussel, därför måste systemet värnas från förslag som riskerar att undergräva dess legitimitet. De nu föreslagna utökningarna i dagens lagrådsremiss riskerar som bäst att bli helt perifera, som sämst att undergräva förtroendet, leda till fusk och glidningar och nya krav på utvidgning. Istället behövs reformer för att hålla rutavdraget träffsäkert, effektivt och legitimt.

Ekonomi och tillväxt, Jämställdhet, Skattereform

Oscar Wåglund Söderström - Internationell chef

15 juli, 2020

TCO inför EU-toppmötet: slå vakt om fria rörligheten och stoppa EU-reglerade minimilöner

På fredag och lördag denna vecka samlas EU-ledarna på nytt för att försöka komma överens om EU:s nya sjuårsbudget och det stora återhämtningspaketet. TCO gör två medskick till regeringen inför slutförhandlingen: ta upp frågan om att gränserna inom EU snarast måste öppnas, och kräv att förslaget om EU-reglerade minimilöner slopas.

EU, Corona

Oscar Wåglund Söderström - Internationell chef

02 juli, 2020

Kris och brexit i fokus när Tyskland tar över EU-klubban

I går övertog Tyskland ordförandeklubban i EU:s ministerråd från Kroatien. Under det kommande halvåret blir det Angela Merkels regering som ska försöka jämka ihop EU-länderna i flera stora och svåra frågor. Just nu har EU ett par extra svåra frågor på bordet, som måste lösas under tyskt ordförandeskap: räddningspaketet och brexit.

Arbetsmarknad, Ekonomi och tillväxt, EU

Lise Donovan - Jurist för Europa och juridik med ansvar för juridik och internationella frågor

30 juni, 2020

Ett regelverk som uppmuntrar till visselblåsning är viktigt

Igår presenterades förslaget till hur EU:s direktiv om skydd för visselblåsare ska införas i svensk rätt. TCO välkomnar ett förbättrat skydd för visselblåsare men pekar på risken för ett omfattande och krångligt regelverk. Det ska alltid vara enkelt att slå larm om missförhållande, det är en viktig princip som TCO vill värna om.

Arbetsrätt, EU

Oscar Wåglund Söderström - Internationell chef

18 juni, 2020

EU:s midsommartoppmöte: Kompromissvilja krävs för att vända krisen till framtidstro

På midsommarafton inleder EU-ledarna förhandlingar om det nya räddningspaketet som ska bidra till att Europas ekonomi kommer på rätt köl. TCO driver på för att EU ska enas kring en pakt för jobb, tillväxt och sammanhållning - som rustar Europa ekonomiskt, slår vakt om våra gemensamma värden och bidrar till global utveckling. I förhandlingarna krävs att Sverige och övriga länder står upp för Europasamarbetet och agerar konstruktivt och lösningsorienterat, för läget är allvarligt. Bara genom kompromissvilja och handlingskraft kan krisen vändas till framtidstro.

Ekonomi och tillväxt, EU, Corona

Gå till TCO bloggar

TCO play

Se fler filmer

Rapporter

Rapporter

Tryggheten, staten och partsmodellen 2

Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.

Läs vidare

Rapporter

Får tjänstemännen ihop livspusslet?

Hinner tjänstemännen med både arbete och föräldraskap? Hur viktigt är det att arbetet är föräldravänligt och hur ser arbetssituationen faktiskt ut? Vilka konsekvenser får det att det oftast är kvinnor som anpassar arbetslivet efter familjelivet? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten.

Läs vidare

Rapporter

Var rädd om RUT!

TCO anser att rutavdraget är viktigt för att underlätta människors livspussel, därför måste systemet värnas från förslag som riskerar att undergräva dess legitimitet. TCO framför i denna rapport en rad förslag som syftar till att hålla till rutavdraget träffsäkert, effektivt och legitimt.

Läs vidare

Rapporter

Från lön till studiemedel - går ekonomin ihop?

Vi lever i en tid då vikten av det livslånga lärandet ökar. Men hur påverkas hushållsekonomin för en yrkesverksam som går tillbaka till skolbänken? Går ekonomin ihop för den som väljer att finansiera sina studier med studiemedel?

Läs vidare

Se alla rapporter

Arbetsvärlden

Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.

Hitta ditt fackförbund

TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.