Facket spelade en avgörande roll i Tunisien

Nyheter 11:35 22 juni, 2011

Den arabiska protestvågen startade i Tunisien. Där spelade också facket en avgörande roll för händelseutvecklingen.

– Facket finns överallt i Tunisien och känner sina medlemmar. UGTT spelade en huvudroll under jasminrevolutionen, säger Mustapha Tlili, chef för världsfacket IFS regionala kontor i arabvärlden.

Mustapha Tlili besökte nyligen Stockholm och TCO och berättade då att han inte blev förvånad när de folkliga protesterna blossade upp i Tunisien i december förra året. De resulterade i att regimen föll och att president Ben Ali drevs ur landet.

– Det var väntat att folket skulle resa sig. Vi har länge haft en svår social och ekonomisk situation och en väldigt auktoritär regim. Det fanns en längtan efter demokratisk förändring. Jag är själv tunisier och vet hur regimens propagandalögner brukade låta. Folket hade tröttnat på det och tiden var mogen att göra något, säger han.

Till skillnad från i stort sett alla länder i arabvärlden spelade den fackliga centralorganisationen UGTT en central roll i upproren. Mustapha Tlili har arbetat för UGTT i många år innan han kom till IFS och känner väl till organisationen.
UGTT bildades redan 1946 och skapades alltså redan innan Tunisien blev en självständig stat 1956. UGTT var också med och grundade det demokratiska världsfacket. Organisationen hade 400 000 medlemmar förra året, men har fått mer än 100 000 nya efter revolutionen.

– Har man över en halv miljon medlemmar i ett land med tio miljoner invånare kan man kontrollera vad som händer på gatorna, i företagen och i administrationen, säger Tlili.

Med 105 kontor runt om i landet har UGTT känselspröten ute överallt och vet vilken stämning som råder i byar och städer.

– UGTT finns nära folket och vet vad som händer. De vet om människor lider av hunger, de vet om människor är olyckliga. Därför vet de när tiden är inne. För fem år sedan var det inte möjligt att göra revolution för då var regimen starkare. En fackförening måste kunna umgås med regeringen även i en diktatur för att kräva högre löner och andra reformer.

– Men i år var tiden mogen och UGTT kunde spela en huvudroll genom att organisera strejker, finnas med på gatorna och öppna sina kontor så att folket kunde planera sina aktiviteter, säger Mustapha Tlili.

Men också UGTT står inför stora utmaningar. Även om organisationen vuxit i styrka efter revolutionen så har den också många fiender. Det finns fortfarande inflytelserika personer kvar i landet från den gamla regimen och många stora arbetsgivare ogillar den fackliga rörelsens framgångar.

Dessutom står UGTT för en viktig intern förnyelse. På kongressen i höst ska större delen av ledningen bytas ut.

– Det behövs reformer även inom UGTT. Det har varit en rätt sluten organisation, nu behöver de få ökad transparens och välja in fler kvinnor och ungdomar.

Under hösten kommer det att hållas val i Tunisien. Mustapha Tlili ingår i en hög nationell kommission som utsetts för att fullfölja revolutionens mål. Den har tagit fram en ny vallag, som bland annat innehåller en uppmaning till partierna att nominera lika många män och kvinnor på sina vallistor.

Vilken roll kommer UGTT att spela i valet?
– Det är oklart. Det är en fackförening och inget politiskt parti, men möjligen kommer de att alliera sig med något närstående parti i en slags demokratiskt front.

Oavsett hur det går i valet står Tunisien inför en svår omställningsprocess och det kan ta tid innan alla demokratiska strukturer är på plats, betonar Tlili.

– Två saker är ändå bestående.  För det första vet folket att det inte är omöjligt att slå ut en diktatur. Man vet hur man ska göra – använd inte våld, håll dig väl med militären och ställ krav. Det andra är att vi har ung generation som växer upp och som inte accepterar det gamla sättet att styra landet. Detta gäller även för andra länder i regionen, säger han.

Bengt Rolfer

En ovanlig vår och ett ovanligt år

Efter en ovanlig vår och ett ovanligt år summerar Therese Svanström året hittills och med hopp går hon in i semestern och ser fram emot den osäkra, men intressanta hösten. Glad sommar! 

Läs mer

Debatt

Ökade sjuktal kräver en reformerad försäkring

Sjuktalen går upp i Hallands län – då är det viktigt med en sjukförsäkring som ger de försäkrade inkomsttrygghet och som främjar rehabilitering och återgång i arbete, skriver Therese Svanström i Hallandsposten.

Nyheter

Kompromisskampen firar fem år - fast i höst

Det började som en rolig idé 2016 - att få de politiska ungdomsförbunden att kompromissa sig fram till lösningar på scenen i Almedalen. Sedan dess har vi sett spännande samarbeten och nya vänskaper uppstå i TCO-landet. I år blir det inget Almedalen, men det blir Kompromisskampen. Skriv redan nu in 7 oktober i din kalender, då firar vi fem år av lösningar istället för låsningar i politiken.

Pressmeddelanden

TCO rekryterar ny kanslichef

TCO har rekryterat Mikael Sjöberg till tjänsten som kanslichef. Han efterträder Torbjörn Bredin som går i pension efter att ha lett TCO-kansliets arbete sedan 2011. Sjöberg har bland annat varit generaldirektör för Arbetslivsinstitutet, Arbetsmiljöverket och senast Arbetsförmedlingen.

Debatt

Nya grupper på arbetsmarknaden får inte del av trygghetssystemen

Endast ungefär hälften av alla öppet arbetslösa får i dag ersättning från a-kassan. Därför är det bra att en aktuell utredning föreslår att a-kassan ska breddas. Det gynnar exempelvis egenföretagare och kombinatörer, skriver Therese Svanström, TCO på Altinget.se.

Nyheter

Inbjudan: TCO:s akademi för framtidens arbetsmarknadsforskare 2020

Är du doktorand eller nydisputerad forskare med intresse för arbetsmarknaden? Vill du få en chans att diskutera pågående eller kommande forskning med arbetsmarknadens parter och forskare från andra discipliner? Vill du öka din kunskap om kollektivavtalen och förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter? Ansök till TCO:s akademi för framtidens arbetsmarknadsforskare.

Pressmeddelanden

TCO välkomnar en a-kassa anpassad efter dagens arbetsmarknad

TCO är positiva till a-kasseutredningen som överlämnades till regeringen måndagen 15 juni. Utredningens förslag leder till att a-kassan breddas så att även de som jobbar som egenföretagare eller i atypiska anställningsformer kvalificeras för ersättning. En förändring som betyder mycket för tjänstemannagrupperna, det välkomnar TCO.

Gå till Aktuellt

TCO bloggar

Therese Svanström - Ordförande TCO

03 juli, 2020

En ovanlig vår och ett ovanligt år

Sommarhälsningar av det här slaget brukar alltid vara lättsamma och glada. Den del av året som vi lämnar bakom oss brukar summeras och vi brukar kunna lämna jobbet bakom oss för några veckors efterlängtad ledighet. Men i år är inget vanligt år. Min inledning börjar därför tyvärr i moll, men avslutas med både hopp och glädje.

Oscar Wåglund Söderström - Internationell chef

15 juli, 2020

TCO inför EU-toppmötet: slå vakt om fria rörligheten och stoppa EU-reglerade minimilöner

På fredag och lördag denna vecka samlas EU-ledarna på nytt för att försöka komma överens om EU:s nya sjuårsbudget och det stora återhämtningspaketet. TCO gör två medskick till regeringen inför slutförhandlingen: ta upp frågan om att gränserna inom EU snarast måste öppnas, och kräv att förslaget om EU-reglerade minimilöner slopas.

EU, Corona

Oscar Wåglund Söderström - Internationell chef

02 juli, 2020

Kris och brexit i fokus när Tyskland tar över EU-klubban

I går övertog Tyskland ordförandeklubban i EU:s ministerråd från Kroatien. Under det kommande halvåret blir det Angela Merkels regering som ska försöka jämka ihop EU-länderna i flera stora och svåra frågor. Just nu har EU ett par extra svåra frågor på bordet, som måste lösas under tyskt ordförandeskap: räddningspaketet och brexit.

Arbetsmarknad, Ekonomi och tillväxt, EU

Lise Donovan - Jurist för Europa och juridik med ansvar för juridik och internationella frågor

30 juni, 2020

Ett regelverk som uppmuntrar till visselblåsning är viktigt

Igår presenterades förslaget till hur EU:s direktiv om skydd för visselblåsare ska införas i svensk rätt. TCO välkomnar ett förbättrat skydd för visselblåsare men pekar på risken för ett omfattande och krångligt regelverk. Det ska alltid vara enkelt att slå larm om missförhållande, det är en viktig princip som TCO vill värna om.

Arbetsrätt, EU

Oscar Wåglund Söderström - Internationell chef

18 juni, 2020

EU:s midsommartoppmöte: Kompromissvilja krävs för att vända krisen till framtidstro

På midsommarafton inleder EU-ledarna förhandlingar om det nya räddningspaketet som ska bidra till att Europas ekonomi kommer på rätt köl. TCO driver på för att EU ska enas kring en pakt för jobb, tillväxt och sammanhållning - som rustar Europa ekonomiskt, slår vakt om våra gemensamma värden och bidrar till global utveckling. I förhandlingarna krävs att Sverige och övriga länder står upp för Europasamarbetet och agerar konstruktivt och lösningsorienterat, för läget är allvarligt. Bara genom kompromissvilja och handlingskraft kan krisen vändas till framtidstro.

Ekonomi och tillväxt, EU, Corona

Therese Svanström - Ordförande TCO

18 juni, 2020

Midsommarförhandlingar i EU

I morgon, på midsommarafton, möts EU-ländernas stats- och regeringschefer digitalt för att bland annat diskutera formerna för och finansieringen av unionens krisåtgärder men också långtidsbudgeten. Det finns olika syn på hur det ska gå till men också om hur budgeten ska utformas och finansieras. Utsikterna för att man skulle komma överens i morgon får anses vara små.

Ekonomi och tillväxt, EU, Partsmodellen

Gå till TCO bloggar

TCO play

Se fler filmer

Rapporter

Rapporter

Tryggheten, staten och partsmodellen 2

Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.

Läs vidare

Rapporter

Får tjänstemännen ihop livspusslet?

Hinner tjänstemännen med både arbete och föräldraskap? Hur viktigt är det att arbetet är föräldravänligt och hur ser arbetssituationen faktiskt ut? Vilka konsekvenser får det att det oftast är kvinnor som anpassar arbetslivet efter familjelivet? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten.

Läs vidare

Rapporter

Var rädd om RUT!

TCO anser att rutavdraget är viktigt för att underlätta människors livspussel, därför måste systemet värnas från förslag som riskerar att undergräva dess legitimitet. TCO framför i denna rapport en rad förslag som syftar till att hålla till rutavdraget träffsäkert, effektivt och legitimt.

Läs vidare

Rapporter

Från lön till studiemedel - går ekonomin ihop?

Vi lever i en tid då vikten av det livslånga lärandet ökar. Men hur påverkas hushållsekonomin för en yrkesverksam som går tillbaka till skolbänken? Går ekonomin ihop för den som väljer att finansiera sina studier med studiemedel?

Läs vidare

Se alla rapporter

Arbetsvärlden

Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.

Hitta ditt fackförbund

TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.