Sveriges regering riskerar att hamna i EU-domstolen för brott mot europeiska regler om hur man får bete sig på arbetsmarknaden.
Den bedömningen gör TCO:s chefsjurist Ingemar Hamskär efter att ha besökt EU-kommissionen och argumenterat för TCO:s sak i den pågående tvisten med regeringen om anställningsformerna.
– Kommissionen delar fortfarande TCO:s uppfattning i den här frågan, säger Ingemar Hamskär.
Bakgrunden till TCO:s anmälan var en svensk lagändring om anställningsformer 2007. Lagändringen gjorde det möjligt att stapla olika former av visstidsanställningar på varandra, vilket enligt TCO utgör ett missbruk av EU:s visstidsdirektiv.
EU-kommissionen ställde sig på TCO:s sida och begärde en förklaring av regeringen. I somras avvisade regeringen kritiken.
Som ett led i den fortsatta handläggningen besökte TCO-juristerna Ingemar Hamskär och Samuel Engblom i tisdags tjänstemännen på EU-kommissionens Sysselsättningsdirektorat i Bryssel.
– Det var uppenbart att EU-kommissionen ser vårt bidrag som oerhört starkt och att de välkomnar det. Kommissionen är överens med oss om att svensk lagstiftning inte lever upp till EU-rätten när det gäller möjligheten att stapla visstidsanställningar på varandra, säger Hamskär.
Före årets slut kommer EU-kommissionen med en ny skrivelse till regeringen, sannolikt ännu en uppmaning att ändra svensk lag. Om så inte sker dras regeringen inför EU:s domstol för fördragsbrott.
Enligt Ingemar Hamskär är det dock inte säkert att det går så långt. Om det blir maktskifte i Sverige så kommer de rödgröna att ändra lagen. Men även om den borgerliga alliansen vinner kan det bli så.
– Både vi och kommissionen tolkar regeringen som att det är svårt att före valet medge att den har gjort fel. Men efter valet kan det bli mer juridik än politik. Då förväntar vi oss att regeringen på ett mer seriöst sätt tar itu med de tillkortakommanden som finns i den svenska arbetsrätten. Då kan man också undvika en stämning inför EU-domstolen, säger han.
Varför är det så viktigt att få till stånd den här lagändringen?
– Som lagen ser ut i dag utgör den ett reellt problem för många arbetstagare och det lär bara öka med tiden. Att under lång tid stapla flera korta anställningar på varandra sätter anställningsskyddet ur spel för väldigt många, avslutar Ingemar Hamskär.