Igår röstade EU-utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet om förändringar i det så kallade "Mödraledighetsdirektivet. Sture Nordh deltog i manifestationen för pappors rätt till ledighet med barnen igår i Bryssel tillsammans Miljöpartiets Isabella Lövin och Carl Schlyter.
Fakta om förslaget
Igår tog man i EU-utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet ställning till ett nytt förslag om hur ett EU-direktiv “för hälsa och säkerhet i arbetet” ska ändras. Förslaget ska sedan upp för omröstning i EU-parlamentet i mars.
Direktivet gäller arbetstagare som är gravida, nyligen har fött barn eller ammar. I dagligt tal kallas det ofta “mödraledighetsdirektivet”, eftersom det handlar om en rätt till ledighet i samband med barnafödande.
Eftersom en stor grupp med bland andra vänstern och de Gröna tycker att det är viktigt att man i samband med detta, även ger män rätt till en viss ledighet på samma villkor som kvinnor, (om än inte lika lång, med tanke bl a på att de t ex inte har samma behov av att kunna vara lediga från sitt jobb innan nedkomst pga hälsoskäl), så föreslår man också att man i de olika medlemsstaterna ska kunna införa två pappaveckor vid implementeringen av direktivet.
Eftersom det endast krävs att en liten minoritet i utskottet säger nej till förslaget för att det inte ska bli något, och de konservativa och kristna är mycket negativa till att införa pappaledighet, har man utformat ett kompromissförslag. Där föreslås en förlängning av ledigheten till 20 veckor (istället för de föreslagna 18), varav 2 av de 20 veckorna på nationell nivå ska kunna göras till pappaveckor om man så önskar.
Nyheter i förslaget till förstärkta regler i direktivet är annars, bland annat:
• En förlängning av rätten till ledighet, från 14 veckor, till 18 veckor, inte minst för att det ska hålla samma nivå som ILO-standard redan har.
• Antalet obligatoriska veckor av dessa ska höjas från dagen 2 veckor till 6 veckor.
• De obligatoriska 6 veckorna ska tas ut efter nedkomsten och ersättas fullt ut, beroende på inkomst.
• De hittills två obligatoriska veckorna har kunnat tas ut kring nedkomsten, före och efter.
Det här direktivet är helt åtskilt från det direktiv som handlar om föräldraledighet. I EU:s föräldraledighetsdirektiv ges samma rätt till alla arbetstagare, oavsett kön. Och det är en rätt till ledighet om minst tre, (men snart fyra) månader per arbetstagare, - och inte per barn -, men tyvärr utan krav på rätt till ersättning.
För mer information, kontakta Ulrika Hagström, jämställdhetsutredare Tel: 08-782 91 31