Pensionsgruppens nya förslag är ett steg i rätt riktning

Pension

Nyhet

2021-02-18

Den parlamentariska pensionsgruppen har nu kommit överens om hur betänkandet ”Ett upphandlat fondtorg” som presenterades i november 2019 ska införas. TCO välkomnar överenskommelsen. För att skapa ett tryggt system är det viktigt att säkra upp med effektiva former för uppföljning och kontroll av fonderna.

Utredningen föreslog att det nuvarande öppna fondtorget ersätts av ett upphandlat fondtorg där en särskild huvudman har ansvar för att det finns en tillräcklig valfrihet bland kontrollerade fonder av god kvalitet. Urvalet av fonder ska ske genom ett upphandlingsförfarande. Målet för premiepensionssystemet uttrycks i utredningen som att bibehålla möjligheten för enskilda att påverka risknivån och placeringsinriktningen av premiepensionsmedlen och att sparandet ska ge en avkastning som är tydligt högre än förändringen av inkomstindex – men utan garantier.

Ett ”upphandlat fondtorg” följer den modell som arbetsmarknadens parter haft sedan 2006, då ITP var det första tjänstepensionsavtal som införde ett upphandlingsförfarande, med effekt att avgifterna kraftigt successivt har sänkts. För den långa sparhorisont som ett pensionssparande innebär påverkar avgifterna utfallet kraftigt. Erfarenheterna av upphandling är alltså mycket goda.

Överenskommelsen inom Pensionsgruppen innebär att antalet valbara fonder begränsas, från dagens cirka 500 fonder till det mer överblickbara 150–200. Fonderna ska vara kostnadseffektiva, hållbara, kontrollerbara och av hög kvalitet. Urvalet av fonder på fondtorget ska ge pensionsspararna en reell valfrihet i hur deras medel ska placeras på fondtorget.

TCO anser att överenskommelsen är ett steg i rätt riktning, men når inte hela vägen fram. Premiepensionen är en del av socialförsäkringssystemet och det är rimligt att staten tar ett större ansvar. Fondtorget har tidigare uppvisat problem förknippade med såväl aggressiv marknadsföring som olämplig fondförvaltning.

Ett litet antal fonder är i sig inte ett självändamål, utan det är också viktigt att konkurrensen upprätthålls. Upphandling kan vara bra, men alla aktörer är inte helt samstämmiga vad gäller de positiva effekterna. Ett begränsat urval av fonder kan leda till att fler sparare får möjlighet att sätta sig in sitt sparande och göra ett aktivt val – oavsett om det innebär att stanna kvar i det förval som finns eller välja en egen sammansatt fondportfölj. Samtidigt är det bra att fondtorget blir överblickbart för den myndighet som ska sköta kontrollen.

Men andra viktiga åtgärder inom premiepensionssystemet återstår att införa. I framtiden kan premiepensionen utgöra en betydande del av den slutgiltiga pensionen, som är placerad till betydligt högre risk än inkomstpensionen. Denna risk bärs av pensionsspararen. En finansiell kris kan medföra att värdet av premiepensionen sjunker drastiskt varvid individernas pensioner minskar och det allmänna behöver kompensera med bostadstillägg och/eller skattelättnader. På tjänstepensionsområdet hanteras dessa problem i vissa avtal genom att hälften av kapitalet obligatoriskt placeras i en försäkring med andra tillgångsslag än enbart aktier, såsom i fastigheter och räntepapper – en så kallad traditionell försäkring. Problemet bör adresseras även i premiepensionen.

Läs TCO:s

Bild på Lena  Orpana

Utredare pension samt statistiker

Lena Orpana