Uppmanar regeringen att vända krisen till någonting positivt för Europa

Arbetsmarknad, EU

Nyhet

2020-05-13

Idag har TCO uppvaktat statsminister Stefan Löfven med besked om att vi stödjer idén om en gemensam återhämtningsplan. Vi föreslår att planen blir en pakt för jobb, tillväxt och sammanhållning – som rustar Europa ekonomiskt, slår vakt om våra gemensamma värden och bidrar till global utveckling.

Vi pekar på  de möjligheter som finns för EU, att vända krisen till något positivt: en grön, digital omställning i hela Europa. Sverige kan spela en viktig roll i det förhandlingsarbete som nu påbörjas och vi uppmanar svenska regeringen att agera konstruktivt och engagerat. TCO är gärna med och bistår med tankar, idéer och konkreta förslag.

  • Värna demokratin. Vi ser med stor oro på att flera länder nu åsidosätter demokratin och rättsstaten genom undantagslagar. Det är ett brott mot EU:s grundvärden och kan aldrig accepteras. EU-kommissionen måste noggrant granska att medlemsländernas krislagar lever upp till EU:s fördrag, och stöd från krisfonder och EU-budgeten ska villkoras med att man fullt ut respekterar rättsstaten och grundläggande rättigheter. Sverige behöver markera allvaret genom att söka en tillräcklig majoritet i rådet för att driva igenom de artikel 7-förfaranden mot Ungern och Polen, som väckts av Europaparlamentet respektive kommissionen.
  • EU-budgeten behövs för investeringar. För att säkra jobb och välfärd behöver EU och medlemsländerna göra stora satsningar på investeringar i infrastruktur, forskning och innovation. Med gemensamma satsningar på grön teknik och digitalisering kan krisen bana väg för en klimatsmart, hållbar omställning.
  • Fokus på omställning. Fokus ska istället vara på att yrkesverksamma och arbetslösa ska kunna vidareutbilda sig och ställa om till nya jobb med förändrade behov av kompetens, och då behövs hållbara nationella omställningssystem. Den föreslagna EU-fonden för rättvis omställning behöver omfatta alla medlemsländer och branscher.
  • EU-satsning på partssamverkan och kollektivavtal. De partsmodeller som används i Norden har under Coronakrisen visat sig överlägsna när det gäller att snabbt anpassa arbetsmarknaden till stora förändringar. Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut i många andra EU-länder, där facken försvagades i samband med finanskrisen. Att få igång en fungerande social dialog mellan arbetstagare och arbetsgivare kan därför spela en central roll när den europeiska ekonomin ska återuppbyggas. Särskilda medel bör anslås genom socialfonden och den nya återhämtningsfonden för att främja partssamverkan och kollektivavtal i EU-länder där parterna idag är svaga.
  • Inre marknaden – vårt viktigaste verktyg. Alla medlemsländer bör så snart som möjligt öppna upp för dem som behöver korsa en gräns för att studera, söka jobb eller arbeta. Kommissionen måste vara en nagel i ögat på medlemsländer som inför exportförbud till andra EU-länder eller på annat sätt inför nya handelshinder. Den inre marknaden för digitala tjänster behöver färdigställas, så att digitaliseringen på allvar kan ta fart i hela Europa.
  • Fler kvinnor i arbete. EU:s nya jämställdhetsstrategi bör fokusera på åtgärder i EU-länderna som gör att fler kvinnor kan delta på arbetsmarknaden. Investeringar i barn- och äldreomsorg och avskaffad sambeskattning är viktiga erfarenheter från Sverige.
  • Stärkt socialt skydd i hela Europa. Risken finns att många människor i EU-länder som saknar utbyggda trygghetssystem nu hamnar i marginalisering och fattigdom. I det läget kan EU:s sociala pelare fungera som ett viktigt verktyg för att stärka de sociala rättigheterna i fattigare medlemsländer.
  • Fri och rättvis handel. EU måste ta täten i att reformera Världshandelsorganisationen så att fler multilaterala handelsavtal kan förhandlas. Samtidigt bör EU fortsätta förhandla egna frihandelsavtal och lägga större vikt vid hållbarhetskapitel som bidrar till att stärka arbetstagares och fackliga fri- och rättigheter.
  • Använd EU-biståndet rätt. EU:s bistånd bör nu ha ett särskilt fokus på utbyggnad av sociala trygghetssystem, utveckling av social dialog mellan fack och arbetsgivare, liksom att värna demokrati och rätten att organisera sig.

Läs hela brevet till stadsministern här

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström