TCO 75 år!

TCO

Nyhet

2019-06-11

Den 11 juni 1944 bildades TCO på Grand Hôtel i Stockholm. Vid den tiden uppgick medlemstalet till färre än 200 000 personer. Idag samlar de tretton TCO-förbunden tillsammans mer än 1,4 miljoner medlemmar. Det vittnar om ett arbetsliv i förändring och en strukturomvandling som kommer att fortsätta. Det ställer krav på oss men det innebär också att våra krav på politiken kommer att öka. Mer av politiken måste utgå från tjänstemannagruppernas behov.

TCO-förbundens medlemmar befinner sig mitt i samhällets förändring. De tycker i mycket stor utsträckning om sina jobb. De ser dessutom positivt på sin egen framtid. Samtidigt finns det också problem som måste hanteras.

Bristen på arbetskraft med rätt kompetens är ett hinder för ett högre välstånd och en bättre välfärd. Ständigt ökande krav och för få kollegor får också konsekvenser. I privat sektor handlar det framförallt som det gränslösa arbetslivet, där den ständiga uppkopplingen både ökar frihetsgraderna men också begränsar återhämtningen. I offentlig sektor leder stressen och pressen till ohälsa, inte minst i kvinnodominerade yrken.

Att utbilda sig och ta ansvar är en investering i tid, pengar och ansträngning. Vid månadens slut måste det också märkas i större utsträckning än idag. Många av de tjänstemannayrken där det råder stor brist är sådana som återfinns i de inkomstlägen som ligger runt brytpunkten för statlig skatt.

Det finns tre frågor på TCO:s agenda som är av särskild betydelse för oss. Det är frågor där vi förutsätter att de mer än 1,4 miljonerna välutbildade och professionella tjänstemännens behov hamnar i främsta rummet.

1. Kompetensutveckling och vidareutbildning – i hela landet
Förändringen av arbetsmarknaden gör att behovet av att fylla på med ny kunskap blir allt viktigare. TCO:s utbildningsindex visar att det finns stora regionala skillnader. Bäst tillgång finns föga förvånande i storstäderna och i kommunerna i storstadsregionerna. För TCO är det en självklarhet att det ska finnas tillgång till relevant utbildning i hela landet. Distansutbildningen måste öka och utvecklas. Vi behöver en satsning på så kallade lärcentra, med möjligheter att läsa högskole- och yrkeshögskoleutbildningar i hela landet.

2. Trygghet i arbetslivet
Att människor känner trygghet inför arbetslöshet, sjukskrivning och föräldraskap är en central del av den svenska välfärden. TCO har under våren presenterat en sammanställning som visar att ersättningsnivåerna från staten vid sjukdom och arbetslöshet inte ger tjänstemannagrupperna den ekonomiska trygghet som vi kan förvänta oss. Det som räddar de här grupperna är olika kollektivavtalade försäkringar eller försäkringar som erbjuds medlemmar i fackliga organisationer. Dessa varken kan eller ska aldrig ersätta offentliga försäkringar, utan ska ses som komplement. Staten måste ta ett större ansvar och rusta upp de offentliga trygghetssystemen. Taken måste höjas och räknas upp i takt med lönerna.

3. En skattereform för en ny tid
I Januariavtalet slår regeringen och samarbetspartierna fast att en omfattande skattereform ska genomföras. Det är en fråga som TCO drivit under en längre tid. För oss är det helt centralt att ett nytt skattesystem i högre utsträckning premierar utbildning och ansvarstagande.

Vår partipolitiska obundenhet har tjänat oss väl. Det är tack vare den som vi kunnat berömma och kritisera regeringar – oavsett färg – när de drivit igenom bra eller dåliga förslag. Nu, när styrkeförhållandena på svensk arbetsmarknad förändras är det naturligt att vi kommer att ställe högre krav på reformer som gynnar medelklassen. Det är dags att de professionella och välutbildade tjänstemännen får ut mer av kakan de kommande 25 åren.