Bara 3 av 10 märker skillnad i arbetslivet två år efter #metoo

Jämställdhet

Nyhet

2019-11-05

Det har gått två år sedan metoo startade och lyfte frågan om sexuella trakasserier i arbetslivet. Novus har på uppdrag av TCO ställt frågor till yrkesverksamma i Sverige om hur de uppfattar att deras arbetsplats har påverkats av metoo.

Har du märkt av någon skillnad på din arbetsplats före och efter metoo?
Sju av tio (72 procent) svarar att de inte har märkt av någon skillnad. En av fem (19 procent) av de som svarat på vår Novus-undersökning har märkt en skillnad före och efter metoo på sin arbetsplats. En av tio (9 procent) är osäkra på om de har märkt någon skillnad. 

Röster om metoo
De som har märkt en skillnad före och efter metoo hade möjlighet att lämna öppna svar och beskriva skillnaden. Många uppger att det råder en större medvetenhet om sexuella trakasserier och att det inte är lika okej att dra skämt med sexuellt innehåll.

Exempel på öppna svar från dem som upplevt skillnad på sin arbetsplats före och efter metoo: 

”Det pratas mer om sexuella trakasserier och om situationen för kvinnor respektive män.” 

”En större medvetenhet om att sexuella trakasserier kan ske och handlingsplan för hur det i så fall skulle hanteras.”

”Öppenhet inför problem, men även mer skämt om metoo på ett negativt sätt.”

”Sexuella trakasserier är inte ok och stöds inte. Fler betraktare säger ifrån. Lättare att prata med kollegor om problemen. Kvinnor stöttar varandra.”


Vem ska man vända sig till?
Är det tydligt på din arbetsplats vem du ska vända dig till om du eller någon annan blir utsatt för sexuella trakasserier? Cirka 80 procent svarar att det är tydligt vem de ska vända sig till. Det kan låta bra att fyra av fem personer tycker att det är tydligt vem de ska vända sig till vid sexuella trakasserier, men en av fem svarar att det inte är tydligt. Här finns en kunskapslucka. Tas sexuella trakasserier på större allvar?

Har din arbetsgivare tagit frågan om sexuella trakasserier på större allvar de senaste två åren?
En tredjedel (33 procent) svarar ja på den frågan. En tredjedel (32 procent) svarar att arbetsgivaren inte tar frågan på större allvar och en tredjedel (35 procent) svarar att de inte vet.  En av fyra (24 procent) önskar att deras arbetsgivare skulle göra mer för att förebygga och hantera sexuella trakasserier. 

Har metoo lett till en förbättrad arbetsmiljö på din arbetsplats?
Drygt hälften (53 procent) svarar nej på frågan om metoo har lett till en bättre arbetsmiljö på arbetsplatsen. Närmare fyra av tio (36 procent) vet inte om metoo har lett till en bättre arbetsmiljö. Bara drygt en av tio (11 procent) anser att uppmärksamheten kring metoo har lett till förbättrad arbetsmiljö på arbetsplatsen. 

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av TCO. Syftet med undersökningen är att undersöka yrkesverksammas inställning till frågor kopplade till metoo två år efter att metoo startade.  

Antal intervjuer: 1172 yrkesverksamma i Sverige 18-65 år, 3-16 oktober 2019. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer. Individurvalet har dragits ur Novus Sverigepanel som är en slumpmässigt förrekryterad allmänhetspanel.

Överlag finns det inga större könsskillnader i svaren på undersökningen.

Fler röster om metoo
Den 5:e november bjöd TCO in politiker, arbetsgivare, fack och andra organisationer på temat Metoo 2 år.  Vi passade då på att intervjua de medverkande om de märkt någon skillnad före och efter metoo?

Du kan se intervjuerna här.

Deltog gjorde: 
Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister (MP), Annie Lööf, partiledare (C), Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet,  Hanna Navier, kommunikationschef MÄN, Stefan Forsberg, ordförande Svensk Scenkonst och chef för Konserthuset Stockholm, Samuel Engblom, samhällspolitisk chef TCO, Hanna Kaiser Barnes vice ordförande i Samordningen Metoouppropen och Cecila Jonsson, styrelseledamot Me Too Sweden.