Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
Det finns mycket klokt i det som Svenskt näringslivs vice vd Christer Ågren och tre andra arbetsgivarföreträdare skriver om arbetskraftsinvandring på Brännpunkt 6/2. Vi delar analysen att öppenhet för arbetskraftsinvandring även från länder utanför EU kan vara en konkurrensfördel för Sverige och svenska företag.
Samtidigt har svagheterna i det som OECD har kallat ”världens mest öppna system för arbetskraftsinvandring” blivit uppenbara. I takt med att alltfler fall av missbruk uppdagas urholkas förtroendet för systemet.
Grunddragen i de svenska reglerna är bra. Arbetsgivare har möjlighet att rekrytera från länder utanför EU, men bara om löner, försäkringar och övriga villkor är minst i nivå med svenska kollektivavtal. Om reglerna följs är risken för utnyttjande och rekrytering som bara handlar om billig arbetskraft liten. Problemet, vilket TCO varnade för redan innan reglerna infördes 2008, är att bristande kontroll och obefintliga sanktioner gjort att alltför många av de som kommit till Sverige inte fått de villkor som utlovats.
Det är därför glädjande att Svenskt näringsliv nu tycks ha anslutit sig till några av de krav på förbättringar som TCO länge har drivit. I artikeln nämns såväl mer effektiva kontroller av att reglerna verkligen följs som sanktioner mot de arbetsgivare som bryter mot reglerna.
Med en ökad samsyn mellan arbetsmarknadens parter om bristerna i dagens system och vilka åtgärder som behöver vidtas ökar pressen på politikerna att göra något. TCO har tagit fram ett antal handfasta förslag som det borde gå att nå bred uppslutning kring, såväl mellan arbetsmarknadens parter som bland de politiska partierna. Utgångspunkterna har varit att bevara öppenheten och tillförsäkra migrerande arbetstagare bra villkor utan att öka skötsamma arbetsgivares administrativa börda.
Viktigast är systematiska efterhandskontroller av att utbetald lön motsvarar den utlovade som låg till grund för arbetstillståndet och verksamma sanktioner mot de arbetsgivare som bryter mot reglerna.
Vi vill även se en vandelsprövning av alla presumtiva arbetsgivare och en stärkt rättslig ställning för de villkor som utlovades i anställningserbjudandet. På TCO-förbundens avtalsområden finns dessutom en särskild problematik beträffande personer som formellt sett är anställda i ett annat land, trots att de utför arbete i Sverige.
En ytterligare utgångspunkt har varit att värna den svenska kollektivavtalsmodellen. Då det enklaste sättet för ett företag att uppfylla kraven för att få rekrytera från länder utanför EU är att teckna kollektivavtal har detta kunnat användas som en hävstång för att förmå fler företag att teckna avtal. Incitament att teckna avtal finns även inbyggt i det certifieringssystem som tagits fram av Migrationsverket och TCO-förbundet Unionen för att förenkla och korta handläggningstiderna för seriösa företag. Mer kan dock göras, till exempel genom bättre återkoppling från Migrationsverket till arbetsmarknadens parter.
Som ett ytterligare sätt att koppla arbetskraftsinvandring till den svenska modellen erbjuder Unionen sedan några månader tillbaka som första svenska fackförbund ett kraftigt rabatterat gästmedlemskap till nyanlända arbetskraftsinvandrare. Medlemskapet är ett sätt att ta ansvar för att de som arbetskraftsinvandrar till Sverige ska ha bra villkor.
När Svenskt näringsliv nu närmat sig de förslag som bland annat TCO har drivit blir migrationsministerns hårdnackade motstånd mot alla förbättringar allt mer ohållbar.
Vi vill se en bred politiskt uppgörelse där öppenheten i dagens system behålls samtidigt som kontroll och sanktioner skärps så de människor som kommer till Sverige för att arbeta garanteras schyssta villkor. En bred uppgörelse skapar stabilitet och förhindrar att politiska partier med främlingsfientliga motiv snarare än omtanke om de migrerande arbetstagarna ges inflytande.
SAMUEL ENGBLOM
chefsjurist, TCO
SONJA HALLSTEN
ansvarig för migrationsfrågor, Unionen
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.