Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
Den statliga myndigheten Regelrådet, som häromdagen lämnade sin årsrapport till näringsministern, verkar för att den svenska lagstiftningen till skydd för arbetstagare, miljö och konsumenter ska sänkas till EU:s absoluta miniminivå. Att döma av regeringens agerande i Bryssel är den inne på samma spår. Är vi i det tysta på väg mot en radikal omläggning av svensk politik, där föregångslandet blir eftersläntrare? undrar Eva Nordmark, TCO, och Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningen.
EU-samarbetet handlar till stor del om att skapa gemensamma regler. På vissa områden, till exempel vad gäller miljö, konsumentskydd och skydd för arbetstagare, syftar samarbetet till att skapa gemensamma minimiregler. Inom dessa områden finns EU-direktiv som lägger fast en lägsta nivå som medlemsstaterna inte kan gå under. Det hindrar att länder försöker få fördelar genom att konkurrera med till exempel dåligt miljöskydd och oskäliga arbetsvillkor. Samtidigt tillåter ordningen att länder som har högre ambitioner går före.
På senare år kan man dock se en alltmer negativ attityd till möjligheten att ha högre ambitioner. Ett led i detta är lanseringen av begreppet ”gold-plating” (förgyllning) som en nedsättande benämning på när medlemsstaterna går utöver EU-rättens minimikrav. Gold-plating diskuteras ofta i samma sammanhang som regelförenkling. Här är det dock viktigt att göra en distinktion. Enklare regler är alla betjänta av, men lägre skyddsnivåer är inte detsamma som enklare regler.
I rapporten ”Att tydliggöra gold-plating – ett bättre genomförande av EU-lagstiftning” gör Regelrådet, vars uppdrag är att bistå regeringen och myndigheter i arbetet med regelförenkling, ett försök att introducera detta begrepp i Sverige. Regelrådet föreslår att Sverige ska införa en ”minimiprincip”, i praktiken ett slags presumtion för att Sverige alltid ska lägga sig på lägsta möjliga nivå när EU-lagstiftning genomförs samt till fullo utnyttja alla möjligheter till undantag. Om svenska krav går längre än ett direktivs miniminivå, så ska de svenska kraven sänkas. Regelrådet anser att det visserligen inte ska vara omöjligt att gå utöver minimireglerna, men att det måste då motiveras särskilt. När EU-direktiv genomförs idag är utgångspunkten snarare att behålla existerande regler.
Effekterna av en sådan minimiprincip skulle vara långtgående. Av Regelrådets egna exempel framgår att den bland annat skulle innebära en längsta tillåten veckoarbetstid på 72 timmar, fler undantag från skyldigheten att konsekvensbeskriva miljöfarliga verksamheter samt borttagande av krav på att den som skriver en energideklaration ska ha besökt den aktuella byggnaden.
Trots detta har regeringen i ett brev till Regelrådet meddelat att rapporten ”blir en utgångspunkt” för det fortsatta arbetet samt att regeringen har ”för avsikt att omhänderta några av de förslag som framgår” rapporten. Det vill vi bestämt avråda från.
Den svenska regeringen har dessutom vid upprepade tillfällen på EU-nivå ställt sig bakom uppfattningen att nationella regler som ger ett bättre skydd än EU-rättens miniminivå utgör ett problem. Så har skett såväl när näringsministrarna mötts som på stats- och regeringschefernas toppmöte. Frågan regeringen måste svara på är om Sverige är på väg att släppa ambitionerna att vara ett föregångsland på bland annat miljö- och arbetsmarknadsområdena.
Vi är övertygade om att såväl Sverige som EU på lång sikt tjänar på att det finns möjlighet för länder med högre ambitionsnivå – eller som inte ser någon motsatsställning mellan å ena sidan en god miljö och bra arbetsvillkor och å andra sidan en framgångsrik ekonomi – att gå före.
EVA NORDMARK
ordförande TCO
MIKAEL KARLSSON
ordförande Naturskyddsföreningen
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.