MP – inkludera arbetsmarknaden i hållbarhetsfrågorna

Arbetsmarknad

Debattartikel

2021-02-08

Märta Stenevi är Miljöpartiets nya språkrör. MP har gjort mycket för den hållbara utvecklingen. Men det är hög tid att vidga begreppet hållbarhet till att inkludera ett socialt hållbart samhälle där människor känner trygghet och tillit, skriver TCO på Altinget.

En viktig förutsättning för ett samhälle som håller ihop är att man kan känna trygghet på arbetsmarknaden och har en hållbar arbetssituation. En föränderlig arbetsmarknad kräver pålitliga trygghetssystem och att det ges bra möjligheter till vidareutbildning.

Få fler att stanna kvar

Läget på arbetsmarknaden är bekymmersamt. Coronapandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden och antalet personer som är eller riskerar att bli långtidsarbetslösa har ökat kraftigt, samtidigt som det fortsatt finns en rad bristyrken där människor med rätt kompetens saknas.

TCO-förbundens medlemmar finns i många olika yrken och sektorer på arbetsmarknaden. Samtidigt som många har jobbat hemma har samhällsbärande yrkesgrupper som sjuksköterskor, lärare, socialsekreterare och många andra fortsatt att gå till jobbet. Bland dem som har fortsatt att gå till jobbet under pandemin svarar 38 procent i TCO:s Novus-undersökning att de har fått en ökad arbetsbelastning. Bland kvinnor svarar 41 procent att arbetsbelastningen har ökat.

På kort sikt handlar det om att förbättra arbetsvillkoren och arbetsmiljön så att fler vill stanna kvar i eller återvända till ett bristyrke. Det finns ett brådskande behov av att anpassa och intensifiera insatserna till arbetssökande så att vi kan möta den nya och växande grupp som både har utbildning och färsk erfarenhet från arbetslivet, men som nu riskerar att hamna i en längre arbetslöshet.

Nödvändiga delar

TCO ser följande punkter som nödvändiga för ett socialt hållbart samhälle:

  • Prioritera arbetsmiljön: Alla arbetsgivare måste arbeta mer med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Det innefattar allt från arbetsbelastning och arbetstider till inflytande och prioritering av arbetsuppgifter.

  • Säkra tryggheten för den enskilde: Arbetslöshetsförsäkringen är nödvändig för omställningsförmågan. En reformering av arbetslöshetsförsäkringen är både välbehövlig och efterlängtad. Politiken behöver gå fram med förslag från aktuell utredning som innebär att fler kan få ta del av a-kassan vid arbetslöshet. Det gäller människor med atypiska anlitandeformer, kombinatörer och egenföretagare som i dag ofta hamnar utan ekonomisk ersättning vid arbetslöshet.

  • Anpassa insatserna från Arbetsförmedlingen: För TCO är det angeläget att politiken nu fokuserar ytterligare på insatser som ökar anställningsbarheten bland de tjänstemän som berörs av krisen på arbetsmarknaden. Arbetsmarknadspolitiken är dåligt anpassad för de utmaningar som pandemin medför samtidigt som Arbetsförmedlingen genomgår en mycket omfattande reformering.

  • Förbättra villkoren för vidareutbildning: Redan innan pandemin såg 4 av 10 tjänstemän i TCO:s undersökningar att man behövde ny kompetens inom en snar framtid för att hänga med i utvecklingen på arbetsmarknaden. Kompetenspåfyllnad som man inte trodde sig kunna få av sin arbetsgivare. Det måste därför bli enklare att vidareutbilda sig när man är yrkesverksam till exempel genom att erbjuda kortare och mer flexibla kurser på högskola och yrkeshögskola som enkelt kan kombineras med förvärvsarbete.

Avstamp mot något nytt

Ett ledarbyte inom ett parti betyder ofta ett avstamp mot något nytt. TCO – som samlar 1,4 miljoner tjänstemän i tretton fackförbund – vill gärna vara med och bidra till att detta avstamp leder till en ökad trygghet på arbetsmarknaden.