"Regeringen kan göra mer för världens arbetstagare"

Internationellt

Debattartikel

2020-04-27

LO, TCO, SACO och biståndsorganisationen Union to Union svarar på en debattartikel i SvD där regeringen lyfter vikten av globalt samarbete. Facken saknar satsningar på dialog och sociala trygghetssystem.

Redan tidigt under den pågående coronapandemin såg flera svenska fackförbund att ansökningarna om medlemskap ökade drastiskt. Många människor är bekymrade för framtiden och för sin försörjning, även i Sverige med ett väl utbyggt socialt trygghetssystem.

Att människor söker sig till facken är en tydlig indikation på det behov av trygghet människor känner och på att det krävs kollektiva lösningar på de gemensamma utmaningarna. I många av världens länder är utmaningarna enorma.  

FN:s arbetsorganisation, ILO, kommer löpande med nya siffror om konsekvenser för jobben. Enligt beräkningar från andra veckan i april uppskattas att 195 miljoner jobb kommer att gå förlorade runt om i världen under andra kvartalet 2020.

I låg- och medelinkomstländer, med en stor del av arbetskraften sysselsatt i den informella ekonomin, förlorar människor sina försörjningsmöjligheter från en dag till en annan när åtgärder sätts in för att bekämpa virusspridningen, men också när efterfrågan på varor och tjänster minskar i den globaliserade ekonomin. 

Internationellt utvecklingssamarbete är ett av de viktigaste verktygen för att hantera situationen globalt. Den svenska fackföreningsrörelsen kommer, genom Union to Union, göra en särskild satsning på innovativa fackliga projekt i länder med utbredd fattigdom i syfte att minska både de akuta och långsiktiga effekterna av pandemin. 

Vi välkomnar att regeringen på SvD Debatt slår fast att fortsatta satsningar på det globala samarbetet är centrala och att enprocentsmålet för biståndet står fast. Att Global Deal och det internationella fackliga arbetet är viktiga för den globala återhämtningen skriver vi förstås under på.

Utöver detta finns det mer att göra för att ta vara på ett starkt utvecklingsbistånd och Sveriges unika position och trovärdighet i frågor som rör sociala trygghetssystem och samarbete mellan arbetsmarknadens parter. Vi har fyra förslag på hur regeringen mer konkret kan stärka arbetet:

1. Öka fokus på Global Deal i biståndet. Partnerskapet Global Deal är en utmärkt plattform för att intensifiera stödet till social dialog, det vill säga för ett förtroendefullt samarbete mellan olika parter på arbetsmarknader världen över. Ett av Sveriges åtaganden till Global Deal är att öka fokus på dessa frågor i biståndet. Här måste regeringen göra mer. Kunskapen om vad social dialog innebär i ett biståndssammanhang måste stärkas.

2. Verka för att bredda partnerskapen och allianserna genom Global Deal, särskilt genom att arbeta för att fler länder ansluter sig. Välutvecklad partssamverkan genom social dialog har visat sig vara ett effektivt och demokratiskt sätt att möta de negativa ekonomiska konsekvenserna av den pågående pandemin.  

3. Dialog med internationella, nationella och lokala fackförbund bör intensifieras. Det är centralt för att stötta och synliggöra dem samt för att ta del av dessa aktörers problemanalys och förslag i syfte att skapa hållbara lösningar. Samarbeten med fackliga organisationer, inklusive de globala fackliga federationerna, bör fördjupas, inte minst inför relevanta multilaterala möten som diskuterar återhämtning efter coronakrisen. 

4. Öka fokus på sociala trygghetssystem. Behoven av socialt skydd och någon form av arbetslöshetsersättning är enorma i utvecklingsländer. Världsfacket ITUC, som representerar 207 miljoner arbetstagare, har efterfrågat en global fond för sociala trygghetssystem för de fattigaste länderna. Sverige bör engagera sig och undersöka förutsättningarna för att inrätta en sådan fond. 

Den svenska fackföreningsrörelsen, som representerar mer än tre miljoner arbetstagare, och vår gemensamma organisation för internationellt utvecklingssamarbete, Union to Union, står redo att bidra. 

Göran Arrius, ordförande Saco

Therese Svanström, ordförande TCO

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO 

Sofia Östmark, kanslichef Union to Union

 

Debattartikeln publicerades i Omvärlden den 26 april 2020.