Exitcorona – utmaning av gigantiska mått

EU

Debattartikel

2020-05-07

Coronakrisen har satt hela EU-samarbetet på prov. När den europeiska ekonomin ska återstartas står vi inför en utmaning av gigantiska mått: hur skapar vi förutsättningar för nya, trygga jobb i Europa? Vissa ropar på att vi ska blicka inåt, att vi ska göra oss mindre beroende av omvärlden. Men protektionism och stängda gränser har aldrig varit någon framgångsväg för Europa. Nu handlar det om att se möjligheterna och vända krisen till något positivt: en grön, digital omställning i hela Europa.

TCO vill se en pakt för jobb, tillväxt och sammanhållning som rustar Europa ekonomiskt, slår vakt om våra gemensamma värderingar och bidrar till global utveckling.

• Värna demokratin. EU-kommissionen måste noggrant granska att medlemsländernas krislagar lever upp till EU:s fördrag. Stöd från krisfonder och EU-budgeten ska villkoras med att man fullt ut respekterar rättsstaten och grundläggande rättigheter.

• Inre marknaden – vårt viktigaste verktyg. Sverige och övriga EU är helt beroende av fri rörlighet för arbetskraft, varor och tjänster. Kommissionen måste vara en nagel i ögat på medlemsländer som inför nya handelshinder.

• EU-budgeten behövs för investeringar. När EU-länderna inom kort ska enas om en ny långtidsbudget måste fokus ligga på tillväxtåtgärder som bidrar till stärkt konkurrenskraft. Med gemensamma satsningar på grön teknik och digitalisering kan krisen bana väg för en klimatsmart, hållbar omställning.

• Fokus på omställning. Fokus på omställning bör vara att ställa om yrkesverksamma och arbetslösa för att kunna vidareutbilda sig till nya jobb med förändrade behov av kompetens. Den föreslagna EU-fonden för rättvis omställning behöver omfatta alla medlemsländer och branscher.

• EU-satsning på partssamverkan. De partsmodeller som används i Norden har under Coronakrisen visat sig överlägsna när det gäller att snabbt anpassa arbetsmarknaden till stora förändringar. Särskilda medel bör anslås genom socialfonden och den nya återhämtningsfonden för att främja partssamverkan och kollektivavtal i EU-länder där parterna är svaga.

• Fler kvinnor i arbete. EU:s nya jämställdhetsstrategi bör fokusera på åtgärder i EU-länderna som gör att fler kvinnor kan delta på arbetsmarknaden. Från Sverige vet vi att investeringar i barn- och äldreomsorg och avskaffad sambeskattning är nödvändiga verktyg.

• Stärkt socialt skydd i hela Europa. EU:s sociala pelare, rätt använd, kan fungera som ett viktigt verktyg för att stärka de sociala rättigheterna i fattigare medlemsländer. Det kan framför allt ske i form rekommendationer, uppföljning och medfinansiering, med full respekt för nationella arbetsmarknadsmodeller.

• Fri och rättvis handel. Världshandeln har minskat kraftigt under Coronakrisen, vilket påverkar jobb och välfärd i hela världen. EU måste ta täten i att reformera Världshandelsorganisationen så att fler handelsavtal kan förhandlas. Samtidigt bör EU fortsätta förhandla egna frihandelsavtal och lägga större vikt vid hållbarhetskapitel som bidrar till att stärka arbetstagares och fackliga fri- och rättigheter.

• Använd EU-biståndet rätt. Hela världen har drabbats av pandemin och många länder behöver omfattande stöd, både akut och på längre sikt. EU:s bistånd bör i nuläget ha ett särskilt fokus på utbyggnad av sociala trygghetssystem, utveckling av social dialog mellan fack och arbetsgivare, liksom att värna demokrati och rätten att organisera sig.

När vi nu firar Europadagen står vi mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden. Vägen ut ur den är att bygga vidare på det som byggt EU starkt och som är den gemensamma grunden för samarbetet – öppenhet och solidaritet. Vi behöver vända krisen till en positiv agenda framåt, och i det arbetet står TCO och den europeiska fackföreningsrörelsen redo att bidra.

Therese Svanström, ordförande, TCO

 

Läs debattartikeln i Europaportalen