Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
I tisdags utsågs Lena Micko , vice ordförande i Sveriges kommuner och landsting (SKL), till ny civilminister. Från sin position inne i Finansdepartementet bör hon nu driva frågan om en skattereform, inte minst för kommunernas skull.
Välfärdens långsiktiga finansiering är en av de större uppgifterna för politiken under de kommande åren. Enligt tidigare presentation från finansministern beräknas ytterligare 60 miljarder kronor, utöver dagens statsbidrag och kommunalskatteintäkter, behövas i närtid. SKL gör liknande bedömningar.
Idag finns ett långtgående utjämningssystem av både inkomster och utgifter för kommunerna. Ändå skiljer det sex kronor på en hundralapp i skatteuttag mellan den högsta och den lägsta kommunalskatten. Hela den skillnaden kan inte bero på olika prioriteringar eller effektivitet.
I dagarna är propositionen om en reformering av kostnadsutjämningen aktuell. Men att ändra parametrar och vikter i den mellankommunala utjämningen av kommunernas kostnader är inte bara kontroversiellt, det är också marginellt som lösning på finansieringen av välfärdstjänsterna.
De ökande finansieringsbehoven kan antingen täckas genom höjda kommunalskatter, eller genom att staten tar över mer av finansieringen. Det råder idag relativt bred konsensus kring att kommunalskattevägen är fel väg att ta. Dels bör skatt på arbetsinkomster, av andra skäl, inte öka. Och dels är de växande finansieringsbehoven inte proportionella mot kommuninvånarnas arbetsinkomster, snarare det motsatta. Därför skulle kommunalskattevägen också bidra till ytterligare ökande skillnader i skatteuttaget. Där de kommuner som redan har den högsta skatten, men inte alls den bästa servicen, skulle få ytterligare högre skattesatser.
TCO menar därför att staten måste ta ett större finansieringsansvar för välfärdstjänsterna. Detta kan ske på flera sätt, exempelvis genom ökade statsbidrag eller att staten helt tar över finansieringen av vissa verksamheter.
Den nya civilministern Lena Micko bör därför omedelbart ta itu med ett bredare reformarbete kring välfärdens långsiktiga finansiering och den kommunala utjämningen. För att detta inte bara ska bli ett nollsummespel, med ständiga konflikter mellan kommuner kring vinnare och förlorare, bör detta ske i anslutning till arbetet med den breda skattereform som enligt januariavtalet ska genomföras under mandatperioden. Det bör bli en bjudande uppgift för den nya ministern att driva på den processen.
Samuel Engblom, Samhällspolitisk chef TCO
Karin Pilsäter, Skattepoltisk expert TCO
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.