Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
Företrädare för Saco skriver på SvD Debatt att regeringen beter sig ”oansvarigt” när den aviserar en fortsatt utbyggnad av den högre utbildningen. TCO delar inte på något sätt den uppfattningen utan menar att regeringen bör stå fast vid sin linje, skriver Eva Nordmark, TCO.
En välutbildad befolkning är av avgörande betydelse för ett land med Sveriges ambitioner vad gäller välstånd och välfärd. Det är med kunskapsintensiv produktion av varor och tjänster vi kan konkurrera på världsmarknaderna och det är kunskap som skapar offentliga tjänster av hög kvalitet. Samtidigt är utbildningsnivån i Sverige, jämfört med andra ledande industriländer, inte anmärkningsvärt hög.
Nu höjs återigen röster om att utbyggnaden av högskolan bör avstanna. Företrädare för Saco skriver på SvD Debatt att regeringen beter sig ”oansvarigt” när den aviserar en fortsatt utbyggnad av den högre utbildningen. TCO delar inte på något sätt den uppfattningen utan menar att regeringen bör stå fast vid sin linje. Däremot behövs det förändringar vad gäller utbildningarnas innehåll och organisation för att bättre möta det moderna arbetslivets behov.
I artikeln för Saco fram förslag som även vi i TCO fört fram i egna rapporter. För att minska avhoppen bör studenter ges bättre förutsättningar att göra väl underbyggda utbildningsval genom bättre studieinformation och studievägledning. TCO har också under många år hävdat att satsningar på ökad kvalitet är nödvändiga för att minska avhoppen. I flera rapporter har vi visat att det bland annat behövs mer lärarledd tid, mindre undervisningsgrupper och en mer studentcentrerad pedagogik. För detta krävs mer resurser än regeringen har aviserat, där är vi överens med Saco, men mycket kan också åstadkommas genom mer effektiv användning av befintliga medel.
Men att, som Saco, ställa resurser för fler utbildningsplatser mot resurser för ökad kvalitet, är att göra det enkelt för sig. Sverige måste investera i bättre utbildning för fler om vi ska kunna möta de ökade kunskapskraven på arbetsmarknaden och de ökade behoven av vidareutbildning även för äldre yrkesverksamma. TCO har i rapporten ”Ny kunskap för nya jobb” visat att kurser av vidareutbildningskaraktär minskat sedan 2008. Samma sak konstaterade även den tidigare universitetskanslern Lars Haikola nyligen i en stor utredning om högskolans utbildningsutbud, och en viktig orsak är enligt honom att lärosätena använder fristående kurser som dragspel och gör neddragningar i tider av ekonomisk press. Att minska resurserna för utbyggnad på det sätt som Saco vill skulle alltså försvåra yrkesverksammas möjligheter till vidareutbildning. Det skulle förstås även drabba Sacoförbundens egna medlemmar, eftersom högutbildade är de som i störst utsträckning återkommer till studier under yrkeslivet. En annan anledning till att TCO vill se fler utbildningsplatser är att det är en viktig åtgärd för att motverka den sociala snedrekryteringen till högre utbildning, eftersom det ger fler unga från studieovana hem chansen att studera.
TCO har också flera gånger de senaste åren påpekat att fördelningen av utbildningsresurser till lärosätena sker enligt ett förlegat system som är i akut behov av en översyn. Detta har också påtalats av olika myndigheter och utredningar, senast nu i dagarna av Ledningsutredningen.
Högskolan behöver resurser, men den behöver också andra principer för hur resurser fördelas. Resurstilldelningssystemet måste ses över, både för att främja kvaliteten och för att utbildningarna bättre ska möta arbetsmarknadens behov.
Eva Nordmark
ordförande, TCO
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.