Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
Idag arbetar kvinnor och män i Sverige totalt sett lika många timmar i veckan men lönen kan se olika ut, trots att de gör samma jobb. För TCO är arbetet med att skapa ett jämställt Sverige – såväl i hemmet som på arbetsplatsen – en prioriterad fråga, skriver Thomas af Bjur, teamchef på TCO, i Värmlands Folkblad.
Arbeten som traditionellt utförs av kvinnor värderas lägre än arbeten som utförs av män. Kvinnor tar ut merparten av föräldraledigheten, är oftare hemma med sjuka barn och går ner i arbetstid för att familjen ska kunna få ihop livspusslet. Lågt inflytande, bristande karriärmöjligheter och en lön som inte motsvarar arbetsinsatsen leder till stress och psykisk ohälsa på kvinnodominerade arbetsplatser. Otrygga och tidsbegränsade anställningar är dubbelt så vanliga bland kvinnor som män.
TCO jobbar med jämställdhetsfrågor för att vi vill ha ett arbetsliv som är jämställt, där kvinnor och män har lika stora möjligheter att arbeta, göra karriär och vara närvarande föräldrar. Det räcker däremot inte enbart att genomföra jämställdhetspolitiska reformer, luta sig tillbaka och tro att samhället ska bli jämställt. Det gäller även att förändra normer. Att vi ofta gör som våra föräldrar gjorde, eller som samhället förväntar sig att vi ska göra. Ett tydligt exempel på detta är att egenskaper som anses positiva hos en man kan bli negativa när de appliceras på en kvinna.
I en nyligen genomförd studie berättades en historia om en framgångsrik person i karriären för 100 norska universitetsstudenter. Den ena halvan av klassen fick höra att chefen hette Hanna, och den andra att han hette Hans. Skillnaderna var slående: Studenterna gillade Hanna sämre än Hans, och ansåg dessutom att Hanna var en sämre ledare, trots att den enda skillnaden var deras namn.
Enligt forskarna beror skillnaderna på starkt befästa könsstereotyper. Historien om en kompromisslös och framgångsrik affärskvinna passar inte in på en stereotyp bild av hur en kvinna ska vara. Hon kan inte vara en stark ledare samtidigt som hon är en omtänksam mamma, och därför gillade studenterna henne inte. De manliga studenterna gillade Hanna ännu mindre än vad de kvinnliga gjorde.
TCO och våra 14 medlemsförbund är övertygade om att det går att förändra ålderdomliga normer och värderingar. Att få fler män att inse att jämställdhet inte är en kvinnofråga utan en rättighetsfråga som är allas vårt ansvar. Det kräver i sin tur att vi ger fler män möjlighet att agera för ökad jämställdhet och skapar fler arenor för dessa viktiga samtal. Eller som FN: s goodwill-ambassadör Emma Watson uttryckte det i ett tal i höstas: ”Hur kan vi uppnå förändring i världen när endast hälften av den är inbjuden eller känner sig välkomna att delta i diskussionen?”
För TCO är arbetet med att skapa ett jämställt Sverige – såväl i hemmet som på arbetsplatsen – en prioriterad fråga. Vi kommer därför att fortsätta att vara konstruktiv kraft i arbetet med att påverka ålderdomliga normer och värderingar. Att skapa fler arenor där både män och kvinnor kan agera för ökad jämställdhet. Vår ambition är att kvinnor och män ska lika stora möjligheter och makt att forma sina liv. Ytterst är detta en fråga om rättvisa och frihet.
Thomas af Bjur
Teamchef på TCO
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.