Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
Anders Borg presenterade för någon vecka sedan en rapport skriven tillsammans med Juhana Vartiainen, chef för Statens ekonomiska forskningscentral VATT. Rapporten innehåller ett antal förslag som förtjänar att diskuteras. Dock ställer jag mig mycket tveksam till den diagnos som ställs vad gäller finländsk lönebildning.
Lite förvånande lyser den svenska arbetslinjen med sin frånvaro. Det nämns ingenting om sänkta ersättningar till sjuka och arbetslösa eller sänkt skatt på arbete. Alliansregeringens mantra genom sina åtta års regeringsinnehav var just att det måste ”löna sig att arbeta”.
I finländsk tappning formuleras det uppenbarligen så, att det måste löna sig att anställa. De bägge ekonomerna ger sig på det man uppfattar som pudels kärna, nämligen lönebildningen.
Enligt författarna fungerade den relativt väl fram till krisen. Men lönerna fortsatte att växa trots att produktiviteten stagnerade. Finland drog därmed på sig ett ”konkurrensgap” som uppskattas till häpnadsväckande 20 procent i förhållande till Sverige, Tyskland och den övriga eurozonen.
Borg och Vartiainen menar att detta gap måste slutas genom extremt låga löneökningar under åtminstone ett decennium.
Den slarvige läsaren kan kanske få intrycket att författarnas slutsatser är baserade på gedigen forskning. Så är dock inte fallet. Det enda belägg som redovisas i hela rapporten är ett diagram över den finländska enhetsarbetskostnaden, det vill säga arbetskostnad justerad för produktivitet. Diagrammet är hämtat ur en mer än ett år gammal OECD-publikation, där siffror har reviderats rejält och slutsatserna därför inte längre håller.
Detta mått är också mycket godtyckligt. Det går att visa att Finland både har den svagaste eller starkaste konkurrenskraften i EU, beroende på val av jämförda branscher, tidsperiod och länder. Konkurrenskraften för den finska tillverkningsindustrin har exempelvis stärkts sedan 1995 i jämförelse med den tyska.
Författarna hänvisar till ”beräkningar” gjorda av OECD, Internationella valutafonden, Finlands bank och Finansministeriet. Dessa studier innehåller dock bara ovan nämnda diagram och ingen av dem drar så drastiska slutsatser som författarna.
IMF skriver exempelvis att den finska enhetsarbetskostnaden visserligen ökade snabbare under perioden efter krisen än i Tyskland och Sverige men ökade ”i stora drag i linje” med andra höginkomstländer.
För några år sedan fanns en befogad oro för finländsk löneutveckling. Trots svag produktivitetsutveckling steg lönerna. I EU-kommissionens landspecifika rekommendationer 2013 uppmanades därför Finland att ”stödja anpassningen av reallöne- och produktivitetsutvecklingen”.
Efter det mycket låga löneavtalet som slöts 2013 tycks mycket av den oron ha lagt sig. EU-kommissionen strök till och med den kontroversiella lönerekommendationen ur fjolårets rapport. Sådana pekpinnar ansågs inte längre behövas.
Inte heller OECD ser idag något finländskt löneproblem. Istället varnar man för att de senaste årens återhållsamma löneutveckling har bidragit till att ”dra ner konsumtion och investeringar”.
Finland drabbades hårdare av krisen än exempelvis Sverige gjorde. Detta berodde främst på den strukturella nedgången i telekom- och pappersbranscherna. Men rensat för dessa två branscher har finsk exportindustri lyckats hålla jämna steg med både den svenska och tyska industrin, vilket rimmar illa med bilden av en allmän och extremt ofördelaktig finländsk konkurrenskraftssituation.
Finlands, Sveriges och resten av Europas huvudproblem består av alltför svag efterfrågan och detta har ingenting med konkurrenskraft att göra. Att i det här läget sträva efter sänkta reallöner i minst tio år kommer att snarare att leda till minskade konsumtion och investeringar och till ökande arbetslöshet.
Det hela påminner om leken ”Hela havet stormar”. Nu ska den finländska stolen tas bort. Möjligen kommer Finland lyckas knuffa bort någon annan från sin stol. Men antalet stolar i Europa kommer att krympa. Och det är dåligt för alla européer.
Göran Zettergren, chefsekonom TCO.
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.